e-news.cz - kurzy
Reklama

Průmysl a teplárenství se bouří kvůli směrnicím ke Green Dealu

28.10.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průmysl a teplárenství se bouří kvůli směrnicím ke Green Dealu

Horní komora českého parlamentu bude projednávat tzv. žlutou kartu Evropské komisi. K jejímu vystavení vyzvala Senát Hospodářská komora.  Je to pro Českou republiku poslední možnost iniciovat revizi energetického balíčku Fit for 55.

„Hospodářská komora ČR vnímá naléhavou potřebu reagovat na klimatické změny a uvědomuje si, že vláda ČR sice souhlasila se záměrem politiky Green Deal, ale zároveň připravila kritické stanovisko k prováděcím směrnicím balíčku Fit for 55. V současné době, kdy dramatické zvýšení cen energií způsobené i prudkým nárůstem plateb za vypouštění emisí CO2 ohrožuje český průmysl i životní úroveň občanů, považuje Hospodářská komora za nutné upozornit na zásadní rizika, která s těmito směrnicemi souvisí,“ píše se v úvodu jejího prohlášení.
HK varuje, že při radikálním naplňování klimatického balíčku Fit for 55 budou domácnosti i podnikatelé České republiky čelit nejen dalšímu celkovému zvyšování cen, ale i ztrátě pracovních příležitostí v dotčených regionech, poklesu konkurenceschopnosti a životní úrovně a naše země nemusí být do budoucna soběstačná z pohledu strategického zabezpečení základními energetickými zdroji. Možnosti využít modernizačních a dalších fondů k investicím do nových, perspektivních průmyslových odvětví mohou (pokud vůbec) přinést pozitivní efekt až s velkým časovým zpožděním. Během této doby hrozí naší zemi relativní zaostávání za hospodářským růstem nejvyspělejších evropských zemí.
Hospodářská komora ČR se domnívá, že směrnice balíčku Fit for 55 porušují principy subsidiarity i proporcionality. Navíc, tento ambiciózní balíček byl přijat bez podrobné studie dopadů na ekonomiku a životní úroveň jednotlivých zemí a jednotlivých ekonomických sektorů. „Evropská komise by měla znovu přezkoumat, zda navržené směrnice povedou k cílům Green Dealu a zda některá ustavení směrnic nepřiměřeným způsobem nenaruší fungování energetiky a průmyslu v Evropské unii a v konečném důsledku nepodkopou politickou a celospolečenskou podporu klimatických politik.“
Česká republika má podle HK nyní poslední možnost iniciovat revizi tohoto ambiciózního projektu. Proto vyzývá Senát, aby vystavil takzvanou žlutou kartu k návrhům Evropské komise. „Česká politická reprezentace bohužel řeší tuto problematiku velmi opožděně, nicméně Hospodářská komora je přesvědčena, že lze žlutou kartu vystavit alespoň na dvě či tři opatření balíčku Fit for 55, která pro ČR představují největší riziko. Nový evropský klimaticko energetický balíček bude mít zásadní dopady na hospodářství a energeticky náročná odvětví průmyslu všech členských států EU, nejen Českou republiku. Pokud stejný krok udělají parlamenty dalších států, Evropská komise bude muset návrhy znovu projednat. Česká republika by tak získala další šanci obhájit své zájmy.“
Se svými obavami ohledně směrnice Fit for 55 se na předsedu vlády Andreje Babiše, předsedy dalších politických stran a předsedy příslušných parlamentních výborů obrátili i zástupci několika průmyslových svazů a organizací.  „Rádi bychom vás upozornili na to, že pokud by byl balík FF55 schválen v podobě navrhované EK, bude to pro naše členské firmy znamenat takové navýšení přímých i nepřímých nákladů, že se velmi rychle staneme nekonkurenceschopnými.“
Jakkoliv lze čekat určitou cenovou korekci dramatický růst cen elektrické energie a zemního plynu, jedná se podle průmyslníků o předzvěst budoucnosti. Cena emisní povolenky překročila hranici 60 eur, s čímž ještě před rokem nepočítal vůbec nikdo, a tím méně EK: všechny dopadové studie, jež doposud zpracovávala, počítaly s cenou kolem 30 eur. „Dražší energie a povolenky dopadnou negativně nejen na peněženky domácností, ale i na nás a celou ekonomiku. Jakkoliv podporujeme snižování antropogenních emisí CO2 a úsilí EU o dosažení uhlíkové neutrality, nemůžeme nevyjádřit naše znepokojení z možných dopadů zbrklé, neodborné a ideologické dekarbonizační politiky.“
Na dopise participovaly Ocelářská unie, Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR, Svaz chemického průmyslu ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Cihlářský svaz Čech a Moravy, Asociace českého papírenského průmyslu, Sdružení velkých spotřebitelů energie a Svaz výrobců vápna.
Proti legislativnímu balíčku Evropské komise se vymezuje i Teplárenské sdružení ČR, které už deklarovalo záměr do roku 2030 nahradit využití uhlí v teplárnách obnovitelnými zdroji a zemním plynem. „Jediným pozitivním návrhem celého balíčku je zavedení obchodování pro emise z menších zdrojů, což by narovnalo tržní podmínky, aby za emise neplatili jen lidé připojení na teplárny. Jinak celý balíček transformaci teplárenství jen hází klacky pod nohy,“ uvádí ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Podle Hájka vytvořila Komise celý balík zbytečných problémů počínaje nesmyslným zpřísňováním podmínek v už tak „přepáleném“ systému emisního obchodování, přes nesmyslné zdanění biomasy až po definici účinného dálkového vytápění, která by jen komplikovala jeho rekonstrukce.
Vypadá to, že Senát se chystá nářky průmyslu a teplárenství vyslyšet. Výbor pro hospodářství vyzval výbor pro Evropské záležitosti, aby u všech návrhů směrnic důsledně posoudil soulad směrnic porušení subsidiarity, což je předpoklad k tomu, aby mohlo být uděleno odůvodněné stanovisko neboli tzv. žlutá karta. „Jsem silně znepokojen návrhy balíčku fit for 55, při současné energetické krizi, kterou vidíme kolem sebe, je to přilévání oleje do ohně. Obáváme se, že přijetí balíčku v této podobě by znamenalo další zdražování energií a obrovské výdaje státu,“ říká místopředseda výboru pro hospodářství zemědělství a dopravu Lumír Aschenbrenner.
Nyní v Senátu bude finální doporučení pro plénum dávat výbor pro Evropské záležitosti. Poté se 5. listopadu k tématu vyjádří plénum Senátu. Sice je málo pravděpodobné, že se v Evropské unii najde dostatek parlamentů, které by žlutou kartu schválily. Koneckonců i česká Poslanecká sněmovna částečně kvůli volbám se k návrhu nevyjádřila. Ale případné usnesení Senátu bude jasným signálem pro budoucí vládu, že bude v Evropské unii třeba tvrdě vyjednávat. Stejně jako to vyjádřilo například Maďarsko.
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama