Míra inflace mění pohled na investování. Konzervativní investice už nejsou jen pro suchary

15.12.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Míra inflace mění pohled na investování. Konzervativní investice už nejsou jen pro suchary

Listopadová inflace nahání hrůzu. Podle Českého statistického úřadu vystoupala až na šest procent a překonala tak prognózu ČNB o 1,1 procentního bodu. Dramatický růst cen pamatujeme z krizového roku 2008, šestiprocentní inflace naposledy zasáhla Česko konkrétně v říjnu 2008.

Prudké zdražování registrujeme u většiny zboží a služeb, se závěrem roku by přitom mělo ještě nabrat na síle, s ním i znehodnocení peněz a úspor. Jinak konzervativní Češi se proto ve velkém začali zajímat o investice.
Kdo těží z vysoké inflace?
Radost z míry inflace mohou mít majitelé protiinflačních Dluhopisů Republiky. Ti, co si protiinflační státní dluhopisy pořídili loni, se nyní mohou těšit z výnosu 6,3 procenta. V lednu příštího roku by se inflace dle odhadů měla dostat až k sedmi procentům, tato míra už se bude počítat do výnosů dluhopisů s emisí do 23. prosince 2021. To je také nejzazší termín, do kterého si lze Dluhopisy Republiky letos pořídit. Konzervativní investice se s rostoucí mírou inflace stává čím dál zajímavější. O investici pro suchary nemůže být řeč. Již ve dvanáctém upisovacím období si přitom Češi pořídili dluhopisy ve výši 5,6 miliard korun. To je nejlepší výsledek v historii.
„Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu Dluhopisu Republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy, které nabízí bezpečné zhodnocení úspor a také atraktivnější výnos díky zrušené 15% dani z příjmů. Stejně jako v předchozích obdobích byl pro občany drtivě nejoblíbenějším dluhopisem ten proti-inflační, který dnes v době celosvětově dočasně zvýšené inflace nabízí atraktivní způsob, jak chránit své úspory,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.
Kde schovat peníze před inflací?
Rekordní zájem vzbuzují v současnosti také nemovitosti. Na rozdíl od státních dluhopisů poptávka po nemovitostech jako formě zajištění vzrostla téměř okamžitě po příchodu koronaviru. I nemovitosti reprezentují konzervativní investice a bezpečný způsob uložení peněz ohrožených inflací, zejména pokud jde o nové byty vhodné k pronájmu. Ty dle průzkumu společnosti Generali Investments vyhledává asi třicet procent aktivních investorů.
Podobně jako v případě dluhopisů, i výnos z investičních bytů je daný rostoucími cenami, tentokrát cenami nemovitostí, navíc v kombinaci s nájemným, které představuje další typ výnosu z této hmotné investice. Na rozdíl od dluhopisů a dalších typů nehmotných investic však investiční byty nabízejí vždy i reálný přínos a užitek, bez ohledu na vývoj trhů a cen.
Kvůli neslábnoucímu rozmachu české metropole, a tím i zájmu o bydlení v Praze patří stále k těm nejžádanějším byty v lukrativních pražských lokalitách, třeba na Praze 5 Malvazinky. Právě tam se nyní dá pořídit byt, resp. ubytovací jednotka v projektu společnosti PSN vbloku. Malometrážní jednotka skýtá dostatek soukromí a intimity, zatímco sdílené prostory povyšují komfort obyvatel na zcela novou úroveň. Koncept představuje také skvělou investiční příležitost i pro ty, pro které jsou jinak ceny bytů v Praze za hranicí finančních možností. Vzhledem k designovému vybavení nebo sdíleným prostorům, jako je TV room s velkoplošnou obrazovkou, zahrada s grilem a terasou, komunitní zahrádka nebo soukromé fitness, rozhodně nejde o investici pro suchary.
Foto: Pixabay
Zdroje: ČSÚ, Ministerstvo financí, Generali Investments, PSN vbloku
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama