Jak nyní dlouho trvá vyřízení hypotéky?

24.08.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak nyní dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Tuzemské banky jsou stále zahlcené žádostmi o hypotéky. Vyřízení hypotečního úvěru nyní zabere až osm týdnů. Ke zkrácení doby vyřízení přispěje navýšení personálních kapacit i využívání moderních technologií. Sami můžete přispět včasnou přípravou požadovaných dokumentů.
V dobách před pandemií koronaviru měly tuzemské banky nejvíce práce se zpracováním žádostí o hypotéky v jarních měsících a posledním čtvrtletí roku. Slabší zájem o úvěry na bydlení byl zpravidla v prvních týdnech nového roku a během letních prázdnin. V letošním roce ovšem tento trend neplatí. Češi mají od samého začátku roku enormní zájem o hypotéky a banky jsou stále zahlcené žádostmi zájemců o úvěr. Doba vyřízení hypotéky se výrazně prodloužila a ani prázdninové měsíce nepřinesly u většiny bank zkrácení této doby. Jak dlouho nyní trvá vyřízení hypotéky?
Schvalování může trvat i dvě měsíce
Doba potřebná k vyřízení hypotéky se může protáhnout na straně banky i samotných zájemců o úvěr na bydlení. Zatímco ještě na začátku loňského roku zabralo bankám vyřízení hypotéky tři týdny až měsíc, nyní je potřeba počítat až s dvěma měsíci. Samotný scoring zájemce o hypoteční úvěr nyní může trvat čtrnáct dní až tři týdny, samozřejmě v závislosti na bance. Důvod prodloužení doby vyřízení hypotéky je velmi jednoduchý – banky nestíhají odbavovat nové žádosti o hypotéky a naráží na omezené personální kapacity. Napilno mají pracovníci, kteří v bankách zpracovávají vstupní žádosti o hypotéku, mají na starost odhady cen nemovitostí či schvalování žádost.
Jaké banky jsou „nejrychlejší“ a jaké „nejpomalejší“?
Doba vyřízení hypotéky se zatím bohužel nezkracuje. K rychlejšímu vyřízení hypoték nepřispěly ani letní prázdniny. U některých bank se lhůta dokonce ještě prodloužila. Nejdéle si aktuálně počkáte u Komerční banky a Modré pyramidy, kde se samotné schvalování počítá na týdny a některé případy mohou být schvalovány až osm týdnů. V UniCredit Bank trvá přiřazení odhadce a vypracování odhadu rovněž několik týdnů, což výrazně zpomaluje celý proces. K prodlevám se aktuálně přidaly dovolené na všech bankovních úrovních, to je další z důvodů, proč se lhůty výrazně prodloužily Nejrychleji aktuálně schvaluje žádosti o hypotéku Hypoteční banka, jedná se řádově o dny. Velmi rychle zatím schvaluje také Moneta a do rámce rychlejších bank spadá i Raiffeisenbank.
Banky posilují kapacity
Jednou z cest k rychlejšímu odbavování žádostí je navýšení personálních kapacit. Obecně se banky snaží přijímat nové zaměstnance, ale změnu nelze očekávat okamžitě. Trvá totiž týdny, než se nový pracovník zaučí a je schopen efektivně odbavovat aktuální nápor žádostí. Výraznější změnu k lepšímu by mohla přinést výraznější implementace BankID, která je bohužel stále v počátcích, nebo rychlejší automatizace procesů, která je v bankách rovněž velmi pomalá.
Vyřízení hypotéky lze urychlit
Dobu vyřízení hypotéky můžete zkrátit včasnou přípravou podkladů. Banka bude potřebovat například potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele, u podnikatelů jedno až dvě poslední daňová přiznání, výpisy z běžného účtu, u refinancování hypotéky také kopie všech úvěrových či leasingových smluv a podobně. Připravte bance co nejdříve všechny dokumenty, které si můžete sami zajistit. Pokud i poté vznikají časové prodlevy, jsou u věcí, které už sami ovlivnit nemůžete.
VERONIKA HEGROVÁ, Hyponamiru.cz.
Foto + Zdroj: Hyponamiru.cz.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama