e-news.cz - kurzy
Reklama

Dluhy domácností za energie klesají a nejčastěji je tvoří nedoplatky záloh při vyúčtování služeb

25.08.2021, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dluhy domácností za energie klesají a nejčastěji je tvoří nedoplatky záloh při vyúčtování služeb

Již čtvrtý rok po sobě mírně klesá počet domácností, které neplatí dodavatelům energií. Průměrný dluh činí 7536 korun a nejčastěji vzniká neplacením záloh a při ročním vyúčtování.


Dalším častým důvodem jsou chybné platby, jako třeba nezměněná výše záloh, nebo chybné fakturační údaje. Dluhy vzniklé při ukončení smlouvy tvoří zhruba pětinu, přestože se jich ročně ukončí přes půl milionu.
Jak vyplývá z analýzy pohledávek významných dodavatelů energií spravovaných společností M.B.A. Finance, meziročně se snižuje počet domácností, které neplatí za energie. Dluhy za energie představují 12 procent ze všech dluhů vymáhaných po domácnostech a jejich průměrná hodnota činí 7536 korun. Na poklesu neplatičů se v posledních letech podílely nižší ceny energií, silný konkurenční boj dodavatelů, mírnější zimy a také rostoucí příjmy domácností.
Většina dluhů je zaplacena mimosoudně a jen řádově procenta dlužníků končí u soudu. Z dat M.B.A. Finance vyplývá, že vysoký podíl lidí, kteří neplatí za energie, pochází z Moravskoslezského, Ústeckého, Středočeského a Jihomoravského kraje. V ostatních regionech republiky jsou počty neplatičů pod republikovým průměrem. „Pokud je to vědomé neplacení, tak jsou to lidé s nedostatečnými příjmy a zpravidla již dluží za celou řadů položek, které přestali platit před tím. Opakovaně řešíme problémy domácnosti, které neznají své výdaje za energie, neumí si nastavit odpovídající výši záloh, případně nemohou situaci nijak ovlivnit, protože nedisponují žádnými právy k obývanému prostoru,“ popsal Jakub Zetek provozní ředitel M.B.A. Finance častou situaci lidí, kteří dluží za elektřinu a plyn. Jde o poměrně početnou skupinu, protože podle studie Zranitelný zákazník a energetická chudoba v ČR je takto ohrožena čtvrtina obyvatel Česka.
Před dluhy by měla domácnosti více chránit novela energetického zákona, která je ve schvalování. Měla by přispět k transparentnosti trhu a ochraně spotřebitelů před nekalými praktikami zprostředkovatelů smluv. Podle Jakuba Zetka se podvody na celkových dluzích za energie podílí minimálně. Velcí dodavatelé energií nemají skryté nevýhodné podmínky a kontrolují zprostředkovatele smluv. A pokud řeší pohledávky vůči zákazníkům, postupují podle zákona i etických norem a snaží se o dohodu a zachování obchodního vztahu.  Dokonce v některých případech jsou vstřícní a ustoupí od vymáhání.
V roce 2020 v Česku změnilo dodavatele elektřiny 308 513 domácností a u plynu jich přešlo ke konkurenci 199 946, což je dohromady přes půl milionu změn. Přitom Česká obchodní inspekce řešila řádově desítky stížností na zprostředkovatele smluv a Energetický regulační úřad jich prověřoval přes 7 tisíc. Je tedy zřejmé, že většina ze 186 registrovaných obchodníků s elektřinou a plynem se chová korektně.
Do budoucna očekáváme u dluhů za elektřinu a plyn mírné zhoršení, protože kromě rostoucích cen fosilních paliv se do cen energií promítne zdražování emisních povolenek a náklady na zvýšený podíl obnovitelný zdrojů.
Foto: Pixabay
Zdroj: M.B.A. Finance, s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama