Ekonomickým turbulencím odolávají konzervativní investice. S rostoucí inflací jsou stále lákavější

28.04.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ekonomickým turbulencím odolávají konzervativní investice. S rostoucí inflací jsou stále lákavější

Dle dat Českého statistického úřadu vzrostly spotřebitelské ceny v březnu meziročně o 12,7 procenta, tj. o 1,7 procenta více než v únoru. Na inflaci se podepsal především vývoj cen v dopravě a bydlení.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců dosáhla v březnu 6,1 procenta.
Inflace, zlato a nemovitosti
Česká republika měla v březnu třetí nejvyšší inflaci EU, která dle dat Eurostat v celé EU vzrostla na rekordních 7,8 % z únorových 6,2 %. Již v únoru přitom byla inflace v EU nejvyšší od přijetí společné evropské měny v lednu 1999.
„Vysoká inflace zpomaluje ekonomický růst a snižuje životní úroveň obyvatel,“ stojí v aktuální makroekonomické predikci Ministerstva financí ČR. Ministerstvo dvoucifernou inflaci očekává po celý zbytek roku, zmiňuje přitom proinflační tlaky problémů v logistice, ale také růst cen ropy, elektřiny, zemního plynu nebo mzdových nákladů v soukromém sektoru.
Přestože by měla dle MF česká koruna v důsledku zvýšení měnově politických sazeb posilovat, peníze proti inflaci ochrání jedině spolehlivé investice. V době nejistoty nabývají na významu konzervativní investice jako zlato nebo nemovitosti. Ani konzervativním investicím se však nevyhýbají novinky. V případě nemovitostí mají podobu mikroinvestic, které využívají moderní technologie a umožňují investovat do nemovitostí i v řádech stovek korun měsíčně.
Investice do nemovitostí: Od mikroinvestic po miliardové transakce
Již loni se v Česku rozběhly dva české startupy zaměřené na reality. Oba zaštiťují významné české banky. Investown má pod křídly Česká spořitelna, UPVEST Komerční banka. Oba projekty usnadňují investování, jednak díky moderním technologiím, jednak díky principu, který počítá s investováním relativně malých částek. Výnosy jsou zpravidla nižší než u nemovitostních fondů, ty však vyžadují řádově vyšší investice. I mikroinvestice do nemovitostí však nabízejí takový výnos, který pokoří spořící produkty a zpravidla také inflaci.
Tradičně se dá do nemovitostí investovat prostřednictvím zmiňovaných nemovitostních fondů nebo nákupem dluhopisů developerů, obchodují se například na pražské burze. Konvenčním způsobem je přímý nákup investičního bytu či jiné nemovitosti s potenciálem výnosu. Tato investiční poptávka v době pandemie zásadně vzrostla a patří také k faktorům, které ženou ceny nemovitostí vzhůru. Přes rostoucí úrokové sazby a nedostupnost hypoték neutichá ani v době krize, táhnou ji zejména institucionální investoři.
Bytové domy, činžáky a další nemovitosti
Dle analýzy CBRE se významným investičním aktivem stává zejména nájemní bydlení, které zaujímá stále významnější podíl na celkových investicích do komerčních realit. V současné době tvoří sedmnáct procent všech investic v Evropě. Zatímco celkové investice do komerčních nemovitostí v Evropě vloni poklesly, investice do nájemního bydlení naopak meziročně posílily o celých dvacet sedm procent na čtyřicet devět miliard eur,“ uvádí CBRE.
Do nájemního bydlení investuje i významný pražský developer společnost PSN, aktuálně v Seifertově ulici v Praze, kde plánuje rekonstrukci tří činžovních domů. Ovšem jde pouze o jeden z bezmála třiceti projektů v celkové hodnotě jedenáct miliard korun, které společnost PSN připravuje na nejbližších pět let. Mezi nimi jde i o multifunkční objekt zaměřený na luxusní bydlení na místě bývalého komplexu Transgas na Vinohradské třídě. Ten společnost koupila loni již loni od HB Reavis za 870 milionů korun.
Akviziční tým PSN přitom stále hledá nové investiční příležitosti, ať to jsou pro PSN tradiční činžáky a bytové domy, objekty k rekonstrukci, brownfieldy, pozemky k výstavbě, nebo jiné nemovitosti s potenciálem.
Investiční apetit PSN je příkladem institucionální poptávky po nemovitostech. Na rozdíl od jiných však PSN jako investor nabízí majitelům přímé jednání a skrze realizované projekty a nemovitostní portfolio také záruku, že o jejich nemovitost bude dobře postaráno.
Foto: Pixabay
Zdroje: ČSÚ, Eurostat, MF ČR, CBRE, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama