e-news.cz - kurzy
Reklama

Dřevostavby nejsou na požár nijak rizikovější

07.08.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dřevostavby nejsou na požár nijak rizikovější

Původně nechtěli jít ve šlépějích svého otce, přesto se dva bratři v mladém věku rozhodli spolu podnikat a založit stavební firmu, stavějící nízkoenergetické dřevostavby. Rodinné domy staví dle typových i individuálních projektů s důrazem na osobní přístup s klientem. Jejich velký sen je mít svoji velkou halu na výrobu stěnových panelů. Jaké to je podnikat jako dva sourozenci a v mladém věku?


Rozhovor s LUKÁŠEM A ŠIMONEM DERNEROVÝMI, jednateli DD Haus s.r.o.
Jak vznikl nápad podnikat v oblasti nízkoenergetických dřevostaveb? Jste z architektonické či stavařské rodiny?
Úplný původ našeho podnikání ve stavebnictví je asi již v našem dětství, když měl náš otec stavební firmu. Nikdo z nás si do našich nějakých 25, respektive 22 let neuměl představit, že bychom šli ve šlépějích otce a založili stavební firmu. Inu člověk míní, život mění a postupnými kroky z realitního makléře a nespokojeného obchodního zástupce u jiné firmy vznikaly nápady, co jak dělat lépe. Když nebyly nápady z pozice obchodníka dlouhodobě vyslýchány, tak vznikla vize založení nové společnosti DD Haus s.r.o., která stále každým rokem roste.
Jste rodinnou firmou. Jaké to je společně podnikat jako dva bratři?
Samozřejmě má vše své pro a proti. Tím, že jsme kluci, tak jsme se již jako malí prali, ale nikdy to nebylo dlouhodobé, a to samé je i teď, i když tedy bez praní. (smích) Stávají se situace, že si musíme něco nahlas vyříkat, ale tím, že jsme bratři a kluci k tomu, tak se za pět minut spolu smějeme. Společné podnikání má nevýhodu v tom, že se vidíme v práci, tak se tolik nenavštěvujeme (pravděpodobně se to změní, až budeme mít oba potomky) a nezajdeme spolu na pivo tak často, jak bychom jako bratři měli a chtěli. Tím ovšem nechci říct, že nemáme dobrý vztah. Ten máme možná právě i díky práci velmi dobrý.
V současnosti jsou nízkoenergetické stavby žádané. Využíváte také při jejich návrzích a realizaci i moderní technologie?
Ono už to snad ani není tak, že by nízkoenergetické stavby byly žádané, ale legislativa už v zásadě nic moc jiného nepovoluje, a to bude ještě hůře. Již dnes využíváme např. inteligentní termostaty pro podlahové vytápění, tepelná čerpadla a fotovoltaiky. Co se týká třeba chytré domácnosti a podobných věcí, tak s tím zkušenost zatím nemáme, protože to naše cílová skupina zákazníků k životu nepotřebuje.
V čem jsou vaše stavby nízkoenergetické?
Jedním z prvků je kompaktnost domů. Naše typové domy jsou co nejméně členité bez různých výstupků, nik či výčnělků. V konstrukci využíváme kvalitní izolační materiály jak pro stěnové panely, tak i pro zateplení stropu potažmo střechy. Nedílnou součástí je i vytápění za pomocí inteligentních termostatů nebo i tepelného čerpadla. Pokud naši zákazníci chtějí být ještě více energeticky nezávislí, tak se společně bavíme například o fotovoltaice a dalších technologiích jako je řízené větrání s rekuperací.
Jaké jsou nejčastější požadavky klientů na dřevostavby? Kdo jsou vašimi zákazníky?
Našimi zákazníky jsou běžní normální a milí lidé. Chceme se potkávat s těmi, kteří nám přijdou stejně normální a fajn jako jsme my. (Smích) Nejčastější požadavek je ten, aby stavba byla hotová co nejdříve. S tím jde pak ruku v ruce, aby práce byla udělána kvalitně a z kvalitních materiálů. A dále je to určitě to, že chtějí naši zákazníci dostat dobrou službu. Někteří si to možná před první schůzkou neuvědomují, ale cítíme, že opravdu dobrá služba je pro ně velmi důležitá.
Základní hrubou stavbu jste schopni postavit do jednoho týdne. Jak je to možné? Za jak dlouho jste schopni zrealizovat celý dům od poptávky až po dokončenou stavbu?
Rychlost výstavby je možná díky tomu, že se veškeré stěnové dílce se vyrábějí v továrně a na místě stavby je rovnou montujeme na základovou desku. U domů okolo 100-120m2 máme první den namontované i vazníky nebo krov, u větších patrových domů to zabere okolo 2 dnů. Pak naši kluci dům zastřeší a je to. Celou výstavbu jsme schopni realizovat standardně za 4-5 měsíců ode dne montáže hrubé stavby. Co se týká termínů od poptávky, je to spíše rok a půl, při současných kapacitách cca 30 domů za rok. Uvidíme, zda se nám podaří kapacity rozšířit, nebo na tomto množství příští rok zůstaneme.
Jak jsou dřevostavby chráněny před požáry? Jsou více rizikovější?
Jsem přesvědčený, že dřevostavby nejsou na požár nijak rizikovější. Je to i z toho důvodu, že používáme na opláštění stěn sádrovláknité desky, které jsou samy o sobě velmi odolné. Pro mne osobně jeden z jasných důkazů bylo i to, že jsme stavěli dřevostavbu pro členku hasičského sboru, která měla přesně požadavek na sádrovláknité desky. Jeden z jejích komentářů byl, že když hoří dům, tak je úplně jedno z čeho je, protože hoří vše v domě a musí se z něho utéct.
Kde stavíte vaše dřevostavby? Stavíte stavby i v zahraničí?
Tím, že chceme mít všechny stavby dostatečně pod kontrolou, musejí být v přijatelné dojezdové vzdálenosti. Nejsme tedy celorepubliková firma, natož o zahraničí vůbec nepřemýšlíme. Pohybujeme se v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, částečně na Vysočině a ve Středočeském kraji východně od Prahy. Zjednodušeně tedy od Prahy po Litomyšl a od Trutnova po Jihlavu. Když by byla stavba vzdálenější, není šance se tam dostat tak pravidelně jako na ty blízké a nejspíše by bylo složitější ohlídat kvalitu práce.
Dřevo dokáže pracovat působením vlivům počasí, vlhkem, dřevomorky apod. Jak jsou na tom dřevostavby?
Musíme jednoznačně rozlišit, z jakého dřeva se dřevostavby konstruují. Podle našeho názoru je důležité minimálně používat vysušené certifikované KVH hranoly. Zjednodušeně řečeno, pak už jen stačí správně materiál do konstrukce zabudovat, zabránit vlhkosti proudit do konstrukce a stavba může vydržet i pro další generaci. Vzduchotěsnost našich staveb si vždy kontrolujeme blowerdoor testem, tak abychom mohli dát na konstrukci 30 let záruku.
Dříve architekti stavěli domy pro více generací dopředu. Jakou životnost mají dřevostavby?
Jak jsem uváděl výše, životnost dřevostavby je velmi dlouhá a o nic si nezadá s moderními zděnými domy. Zase si myslíme, že je úplně jedno, jestli je dům dřevostavba nebo zděný, ale že hodně záleží na tom, jak se o dům v průběhu věků člověk stará, protože každá věc potřebuje svoji údržbu.
Jaké máte plány do budoucna, které byste si chtěli ještě splnit?
Tady se trochu rozcházíme v tom, kdo co chce, což zjišťujeme, že je velmi dobře. Jeden by chtěl neustále růst a stavět více domů, zatímco druhý by chtěl rok dva stabilizaci a udržet stejný počet domů za rok. Tím se dostáváme na nějaký optimální konsenzus a jsme spokojení oba.
Takový náš velký sen je mít svoji velkou halu na výrobu stěnových panelů. Vyrábět panely pro naši firmu a zároveň dodávat panely jiným firmám. To je opravdu ale velmi vzdálený sen, který se nemusí nikdy podařit, ale od toho přeci sny jsou a chceme si za nimi jít. Pokud toho v budoucnu dosáhneme, bude to paráda. Pokud ne, nevadí. I tak je ten sen hnací motor a posouvá nás dále.
Kde nejlépe čerpáte inspiraci?
V našem celém okolí. Ať už v rodině, od našich zákazníků, dodavatelů či zaměstnanců, ale také určitě sami v sobě. Ale aby nějaká inspirace vůbec byla počátkem nějaké myšlenky, musím naše mysl být inspiraci otevřená. Tedy i přesto že v práci trávíme dlouhé hodiny a určitě déle, než je standardní pracovní doba, věnujeme dostatek času i sportu ať už fotbalu nebo turistice. Sílu pro uchycení inspirace tedy získáváme při těchto aktivitách.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto s Lukášem a Šimonem Dernerovými
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dřevostavby nejsou na požár nijak rizikovější

07.08.2021, Autor: Renáta Lucková

Původně nechtěli jít ve šlépějích svého otce, přesto se dva bratři v mladém věku rozhodli spolu podnikat a založit stavební firmu, stavějící nízkoenergetické dřevostavby. Rodinné domy staví dle typových i individuálních projektů s důrazem na osobní přístup s klientem. Jejich velký sen je mít svoji velkou halu na výrobu stěnových panelů. Jaké to je podnikat jako dva sourozenci a v mladém věku?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama