Apogeo
Reklama

Zahrnutí dětí všech cizinců do veřejného zdravotního pojištění – další zatížení a dluhy v systému

20.05.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zahrnutí dětí všech cizinců do veřejného zdravotního pojištění – další zatížení a dluhy v systému

Návrh poslanců Petra Třešňáka (Piráti) a Jana Čižinského (dříve KDU-ČSL) v právě projednávané novele zákona o pobytu cizinců obsahuje snahu o zahrnutí dětí všech cizinců do veřejného zdravotního pojištění.


To by podle zástupců zdravotních pojišťoven přineslo zatížení veřejného rozpočtu v řádech miliard korun, a to v době, kdy pojišťovny očekávají své historické schodky.
Jako červená nit se od roku 2006 line snaha rozšiřovat český systém veřejného zdravotního pojištění. Někdy o děti cizinců, někdy o OSVČ z řad cizinců, nejlépe automaticky o všechny.
Až doposud zákonodárci na návrhy rozšiřování pojištění o cizince neslyšeli. Naposledy tyto snahy odmítla vláda v roce 2012 a upozornila na rizika s tím spojená. Jde zejména o neúměrnou zátěž veřejného zdravotního pojištění a zdravotní a porodní turistiku.
Vládě dal posléze za pravdu i Ústavní soud, který svým čtyři roky starým rozhodnutím přesně definoval rozdíl mezi nárokem na ochranu zdraví a bezplatnou zdravotní péči. „Právo na ochranu zdraví je veřejným subjektivním právem náležejícím každému na území České republiky, právo na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění je přiznáno pouze občanům,“ píše soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček.
V současné době by si cizinci ze zemí mimo EU s dlouhodobým pobytem měli platit komerční zdravotní pojištění, na jehož základě dostanou stejnou zdravotní péči, jako veřejní pojištěnci. Každý rok však české nemocnice evidují dluhy ve výši zhruba sedmdesát milionů korun za nepojištěnými cizinci.
Poslanci Čižinský a Třešňák se rozhodli tento problém řešit kuriózním způsobem. Místo toho, aby se v pojišťování cizinců udělal pořádek, navrhují, aby stát převzal celý problém na sebe. A tím podle nich zmizí i dluhy. Protože je zaplatíme všichni. To je však dosti naivní omyl. Nikdo totiž nezaručí, že budou cizinci do veřejného pojištění platit. Budou mít však „kartičku“ a tak budou moct čerpat péči. Dluhy se pouze přesunou z nemocnic na zdravotní pojišťovny, potažmo opět stát. Navíc se zatíží veřejné zdravotní pojištění o další tři až pět miliard korun za zdravotní péči a učiní tak z České republiky ideální a ničím neomezenou destinaci pro zdravotní, sociální a porodní turistiku ze třetích zemí s nedozírnými následky, což zmínil i Ústavní soud.
Atraktivita Česka pro občany s horší zdravotní péčí, zejména Ukrajiny, pro porodní a zdravotní turistiku by raketově vzrostla.
Foto: Pixabay
Zdroj: Laura Feketeová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama