e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Ekonomické odcházení pomalu začíná

29.11.2023, Autor: Martin Švehla

4 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 5
Švehla: Ekonomické odcházení pomalu začíná

Statistická čísla jsou vesměs pesimistická (HDP neroste, schodek rozpočtu je velký a platební bilance pasivní, o inflaci nemluvě), realita však nevypadá tak špatně: lidé nakupují, staví se, kdo hledá práci, snadno ji najde a ani na dovolených jsme se nešidili.

Roční inflace je sice vysoká, ale zboží se moc nezdražuje, něco zlevňuje a úroky z vkladů jsou příjemně vysoké. V čem je tedy problém?

Velká nespokojenost se šíří zdravotnictvím, školstvím, zemědělstvím a konec konců i všemi dalšími odvětvími, státní správu nevyjímaje. Všem jde v podstatě „jen“ o peníze, protože ceny stouply rychleji než příjmy a s tím se smíří málokdo. Nemusíme padat do bídy, abychom si trochu zastávkovali, že? Navíc nelze už tvrdit, že za všechno může covid, energetická panika a válka na Ukrajině. Z covidu jsme se zatím nevzpamatovali a v tomto ohledu jsme z celé EU snad jedinou zemí, která se na předcovidovou úroveň ještě stále nedostala. Příčina je v naší ekonomice a to, co vidíme, je logickým výsledkem uplynulých 30 let.

Listopad 1989 je milník, spočívající především ve změně politického režimu. Téměř souběžně se ale také začala hledat cesta ke změně ekonomické, přičemž cíl byl jasný: přejít k tržní ekonomice, opustit východní trhy (RVHP) a zaujmout vlastní pozice ve světové ekonomice. Varianty této strategie byly dvě – buď zachovat v rozhodujících otázkách vliv státu na ekonomiku, využít to, co fungovalo a nový řád vytvářet postupně. Druhá varianta byla naopak radikální a spočívala v rychlé privatizaci státního majetku, uvolnění tvorby cen, uvolnění devizového kurzu a v redukci státního vlivu na ekonomiku. Tento druhý přístup k reformě získal převahu a přinesl nesporné ovoce: restituce a kuponové privatizační vlny spolu s mohutným nástupem zahraničních investic proměnily českou ekonomiku relativně rychle a bezbolestně. 

Zahraniční investoři nepomáhali české ekonomice z altruismu. Jejich investice byly vesměs dobře promyšlené a vysoce ziskové. Za letošních 8 měsíců prošlo naší platební bilancí do zahraničí 286,3 miliardy korun na úrocích a dividendách, což je o 61 miliard korun více než za stejné období loni. Ano, každoročně odvážejí zahraniční investoři z české ekonomiky kolem 300 miliard korun zisků. Jak příjemné by bylo, kdyby tyto peníze zůstaly v naší ekonomice! Jenomže zisky u nás zahraniční investoři reinvestují pouze z jedné třetiny a toto číslo klesá. Za připomenutí rovněž stojí, že dividendy do zahraničí si posílají i firmy českých majitelů, kteří si za daňový domicil zvolili jinou členskou zemi EU, například Holandsko, Lichtenštejnsko nebo Kypr. Mají tam nižší daně a větší právní jistoty.

V devadesátých letech nabízela česká ekonomika investorům značné finanční pobídky, kvalifikované a motivované pracovníky za nízké mzdy, levnou a dostupnou energii a další suroviny, hladový maloobchodní trh. To vše se již vyčerpává. Nejsme sice jen „montovnou“, ale tímto pohodlným směrem se stále ubíráme. Míra zhodnocení základních vstupů je nízká a stále víceméně stejná. Před dvaceti lety to bylo nové a výhodné. Dnes je to velmi neperspektivní a čím dál tím dražší. Když podnikatelé volají po dostupnějších dovozech pracovních sil ze zahraničí, není v tom potřeba zaměstnávat nové inženýry, konstruktéry a stavitele, špičkové řemeslníky nebo manažery. Zájem je o zedníky, obsluhy strojů a brigádníky do polí. Nedostatek pracovních sil, onen „přehřátý pracovní trh“, je odrazem úporné snahy firem rozmnožit stávající kapacity a tedy – obrazně řečeno – ještě víc montovat, ještě víc vyrábět při současné nízké produktivitě práce. Když mám z jednoho kusu zisk desetník, tak zvyšuji počet vyrobených kusů, abych měl víc desetníků. Mohl bych samozřejmě vyrábět něco jiného, co by mi vynášelo z každého kusu třeba deset korun. Nepotřeboval bych tolik lidí, ale potřeboval bych lidi s vyššími schopnostmi. Musel bych investovat, hledat nové zákazníky a prosadit se v těžší konkurenci. To je ta obtížnější cesta, ke které ale zatím mnohé firmy nevidí důvod.

Když podnikatelé volají po národohospodářské vizi do příštích let, nejsou v tom reálné projekty z nejvýnosnějších odvětví, ale velmi jednoduché hledání dostupných dotací. Jakýchkoliv a na cokoliv. Je to jedno – když máte dotaci, máte kus zisku zdarma, zajištěný odbyt a menší riziko. Kdo by to odmítnul!

Z původní ekonomické strategie devadesátých let se zvolna vytratil její nejdůležitější prvek: stahování státního vlivu na ekonomiku. Co se tehdy podařilo vymýtit, to se zadními vrátky do české ekonomiky vrátilo. Stát přerozděluje větší polovinu HDP, ovlivňuje všechno možné, různými předpisy komplikuje firmám život, a ještě jim nabízí tato pohodlná dotační východiska. Nemalou komplikací je i „green deal“, neboť zdražuje prakticky všechno.  Je otázkou, zda se najdou charizmatičtí lídři, kteří otočí kormidlo výhodnějším směrem. Kteří zmírní ekologické mantinely, omezí působení státu v ekonomice, zjednoduší administrativu a obnoví rovnováhu veřejných financí. Pokud se nenajdou, budeme v Evropě spíš tím chudším regionem a za odcházejícími dividendami budou následovat i perspektivní investice a také ten nejcennější kapitál, který stále ještě máme: schopní lidé budou chtít žít a pracovat někde jinde. 

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama