e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavební sektor v EU zaznamenal mírný meziměsíční nárůst

31.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavební sektor v EU zaznamenal mírný meziměsíční nárůst

V Evropské Unii (EU) došlo letos v březnu meziměsíčně k mírnému nárůstu sezónně očištěné produkce ve stavebním sektoru. V eurozóně pak zůstaly meziměsíční statistiky na stejných hodnotách. V obou případech můžeme nicméně pozorovat výraznější nárůst oproti stejnému období v roce 2021. 
Z února na březen vzrostla produkce ve stavebnictví v členských státech EU průměrně o 0.2 %, v zemích eurozóny pak zůstaly hodnoty na stejné úrovni. Při pohledu na data z předchozího období, kdy z ledna na únor došlo v EU k průměrnému nárůstu o 0.8 % a eurozóně dokonce k nárůstu o 1.1 %, lze nyní pozorovat mírné zpomalení tempa růstu.
Největší meziměsíční nárůst byl zaznamenán v Polsku, a to konkrétně o 5.1 %. K významnému zvýšení produkce pak také došlo ve Švédsku (2.4 %) a Německu (1.1 %). Největší propad lze naopak sledovat v případech Slovinska, kdy stavebnictví kleslo o 7.8 %, nebo Maďarska a České republiky, jež zaznamenaly pokles o 5.7 % respektive o 3.6 %.
Ve srovnání se statistikami z března 2021 pak Evropská Unie zaznamenala více než čtyř procentní nárůst, v případě eurozóny pak můžeme sledovat nárůst přesahující tři procenta. Na těchto datech lze zároveň pozorovat pozvolné oživení stavebního sektoru, ke kterému dochází po dvou letech utlumené aktivity způsobené pandemií COVID-19.
Graf: Produkce ve stavebním sektoru, 2015–2022

Zdroj: Eurostat

Nejistý výhled do budoucna
Do tempa růstu produkce ve stavebním sektoru mohou v budoucnu nepochybně promluvit také ekonomické dopady války na Ukrajině. V důsledku válečného konfliktu došlo v některých zemích EU k velkému odlivu pracovní síly, jenž tlačí nahoru ceny stavebních prací. Stoupá i cena stavebních materiálů, jako například oceli, jejíž import z Ukrajiny je pro země EU klíčový. Tyto faktory pak mohou mít za následek další zpomalení tempa růstu, nebo dokonce pokles produkce.
Foto: Pixabay
Zdroj: Filip Blaha
FILIP BLAHA, analytik CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama