e-news.cz - kurzy
Reklama

Stát chce dostat pod kontrolu energetiku. Kontrolu nad zdravotním pojištěním cizinců možná ztratí

14.07.2022, Autor: Laura Feketeová

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Stát chce dostat pod kontrolu energetiku. Kontrolu nad zdravotním pojištěním cizinců možná ztratí

Premiér Petr Fiala oznámil plán vlády dostat pod kontrolu státu síť klíčových elektráren a kontrolovat tak výrobu elektřiny. Je to v současném kritickém období, kdy čelíme dopadům ruské agrese na Ukrajinu a s tím spojenou nejistotu s dodávkami ropy a plynu, logické.


Stát se ale na druhou stranu chce dobrovolně zbavit kontroly nad zdravotním pojištěním cizinců, kteří pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Zdravotní pojištění potřebuje každý cizinec, který žádá v ČR o povolení k trvalému pobytu. Bude to tedy i případ tisícovek ukrajinských uprchlíků před ruskou agresí, kteří se začnou uplatňovat na českém trhu práce.
Exkluzivitu na pojišťování cizinců získala v minulém roce Pojišťovna VZP, tedy jediná česká pojišťovna s veřejnoprávním vlastníkem, kterým je největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP. O exkluzivitě rozhodli poslanci především v reakci na podvody, které pojišťování cizinců provázely. Pojištění sloužilo pouze jako „papír“ pro cizineckou policii a ruskojazyčné zprostředkovatelské agentury ho nabízely za cenu 6 000,- Kč ročně. To je samozřejmě směšná cena i v porovnání s nejlevnější roční platbou české OSVČ, která je letos 28 716,- Kč.
Kvůli podvodům, kdy například cizinci s nejlevnějším pojištěním při návštěvě lékaře neukazovali kartičku pojištěnce a ve statistikách tak byli vedeni jako nepojištění, vznikaly dluhy ve zdravotnických zařízeních. Při epidemii koronaviru se cizincům s levnými pojistkami neproplácelo testování a později ani očkování proti této nemoci. To už ale jde i o zdraví českých občanů, kteří s neotestovanými cizinci bez očkování přicházeli denně do styku.
V Poslanecké sněmovně už leží senátní novela cizineckého zákona, která má exkluzivitu v pojišťování cizinců odebrat Pojišťovně VZP a ruskojazyčné zprostředkovatele s levnými „pojistkami“ vrátit opět na trh. Se všemi podvody, které způsobí dluhy v českých zdravotnických zařízeních a špatnou zdravotní péči pro cizince.
V době, kdy se desítky tisíc uprchlíků budou snažit uplatnit na českém pracovním trhu, se tak stát zbaví kontroly nad jejich zdravotním pojištěním a tím pádem i zdravotní péčí.
Vždyť nejde o stovky miliard jako v energetice.
Jde jen o zdraví…
Foto: Pixabay
Zdroj: Laura Feketeová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Švehla: Hákové smlouvy pojišťoven

29.03.2023, Autor: Martin Švehla

Už nějakou dobu brázdí televizním éterem reklama na srovnávač povinného ručení. Povinné ručení musí mít každé motorové vozidlo, jinak by nesmělo na silnici.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o důchodovém pojištění

04.10.2021, Autor: swp, red

Posláním komise pro spravedlivé důchody, kterou zřídila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, oficiálně bylo zajistit nejen udržitelný důchodový systém, ale i systém zajišťující důstojné a spravedlivé důchody.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama