Apogeo
Reklama

PVK upozorňují: Nezanedbávejte kontrolu vody ve studních

22.05.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
PVK upozorňují: Nezanedbávejte kontrolu vody ve studních

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) doporučují majitelům soukromých studní jejich pravidelnou kontrolu. Ta by měla proběhnout minimálně jednou za rok.

„Voda z těchto zdrojů nepodléhá žádné pravidelné kontrole. Je však velmi vhodné nechat si ověřit kvalitu vody v akreditované laboratoři, aby majitelé studní měli informaci o vhodnosti používané vody a případně mohli provést opatření vedoucí ke zlepšení její kvality,“ doporučuje manažerka útvaru kontroly kvality vody PVK Lenka Vavrušková.

PVK nabízejí majitelům studní rozbory základních chemických a mikrobiologických parametrů pitné vody za cenu 1 200 korun včetně DPH. Zákazník obdrží protokol, jehož součástí je kromě výsledků analýzy také jejich posouzení a v případě vzorků, které překročí hygienický limit pro pitnou vodu, i doporučení vhodného postupu, jak zlepšit kvalitu vody.

V loňském roce provedla laboratoř PVK 267 rozborů vzorků vod ze soukromých studní. Zhruba 93 procent analyzovaných vzorků vod z těchto studní neodpovídalo alespoň v jednom parametru vyhlášce č.252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontrol pitné vody. „Nejčastěji byly nevyhovující mikrobiologické ukazatele. V některých případech byly překročeny limity dusičnanů a také limity pro hodnotu zákalu a železa,“ vypočítává Vavrušková.

Odběr vzorků se řídí přísnými pravidly. Odběr je třeba provést maximálně 18 až 20 hodin před předáním ke zpracování do laboratoře. Podrobné informace naleznete na webových stránkách www.pvk.cz v sekci laboratorní služby.

Všechny rozbory provádí akreditovaná laboratoř PVK – Útvar kontroly kvality vody: Dykova 3, 101 00 Praha 10, tel: 221 501 106, laborator@pvk.cz.

Foto + Zdroj: PVK 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: „Úspěchy“ klimatického hospodářství připomínají časy „reálného“ socialismu. Zelení plánovači zavinili zaostávání a teď zakáží importy…

14.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Green Deal dostal ve volbách do Evropského parlamentu pořádně na frak. V Česku se k němu hlásí čtyři poslanci z jednadvaceti. Ale i v řadě dalších zemí Unie proběhlo něco jako referendum o klimatické (a rovněž migrační) politice EU. A nedopadlo pro bojovníky s uhlíkem právě dobře, ztratili ze všech nejvíc. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vyjádření ke květnové míře nezaměstnanosti

10.06.2024, Autor: Z blogosféry

Opětovný pokles míry nezaměstnanosti lze přičíst především zvýšené poptávce po pracovních silách před začátkem letní sezóny. Firmy chtějí nabrat nové zaměstnance před prázdninami, během nichž není na nábory z důvodu dovolených prostor ani čas. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Stát by se měl při výstavbě dostupného nájemního bydlení inspirovat u penzijních fondů

04.06.2024, Autor: Z blogosféry

Osm miliard korun a přes dvě stovky státních pozemků chce vláda dát na výstavbu dostupného nájemního bydlení pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi s nízkými příjmy. Obce by díky novému programu Bydlení pro život mohly postavit byty, v nichž by výše jmenovaným skupinám obyvatel nabízely nižší než tržní nájemné. Je dobře, že se problém sociálního bydlení po dlouhé době konečně reálně řeší. Jde o velmi užitečnou iniciativu, která ale v sobě skrývá jeden potenciální problém.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní daň opět na stole

30.05.2024, Autor: Z blogosféry

V posledních týdnech začal v současné vládní koalici vznikat nápad, který by znovu vrátil do hry možnost zavedení speciální bankovní daně. Tzv. sektorová daň pro banky byla v minulosti v programu zejména u levicových stran. Proč se nejedná o dobrý nápad a jaké negativní důsledky může její zavedení mít pro českou ekonomiku?

Hypotéky ožívají. Vzít si úvěr na bydlení nyní, nebo ještě čekat?

29.05.2024, Autor: Z blogosféry

Hypoteční trh znatelně ožívá. Banky v dubnu poskytly hypoteční úvěry za téměř 22 miliard korun, což představuje meziročně o 100 % více a je to i pětinový nárůst oproti březnu letošního roku. Průměrná hypoteční úroková sazba klesla v dubnu z 5,19 % na 5,10 %. Na další výraznější poklesy to ale aktuálně příliš nevypadá. S čím je teď dobré počítat, když zvažujete nákup nemovitosti?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama