e-news.cz - kurzy
Reklama

Rozsáhlá připravovaná novela zákona o DPH

23.05.2024, Autor: red

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Rozsáhlá připravovaná novela zákona o DPH

Ministerstvo financí předložilo vládě České republiky novelu zákona o dani z přidané hodnoty, které by měla nabýt účinnosti 1. 1. 2025.

Návrh novely přináší rozsáhlé změny, které reflektují evropské směrnice a rozsudky SDEU.  

Níže jsou nevýznamnější změny v rámci připravované novely zákona o DPH pro rok 2025: 

Lhůta pro uplatnění odpočtu daně a oprava základu daně 

Lhůta pro uplatnění odpočtu daně se zkrátí ze tří na dva roky. V případě uplatnění nároku na odpočet daně na základě vrubopisu, dojde ke zkrácení lhůty dokonce na 12 měsíců. Pro plnění, u kterých má povinnost odvést daň příjemce, bude stále platit tříletá lhůta pro uplatnění nároku na odpočet. 

Lhůta pro opravu základu daně se naopak výrazně prodlužuje, a to ze 3 na 7 let od původního uskutečnění plnění. Tato lhůta by však již neměla být přerušována po dobu soudního řízení. 

Povinnost vrátit odpočet daně u neuhrazených pohledávek 

Pokud dlužník neuhradí pohledávku do 6 měsíců po splatnosti, vznikne mu povinnost provést opravu a snížit si tak odpočet daně, a to v částečné nebo v plné výši podle úhrady. V případě následného uhrazení pohledávky v částečné nebo v plné výši, je plátce oprávněn si nárok na odpočet opět zvýšit.  

Změny DPH ve vztahu k nemovitostem 

V souladu se směrnicí by mělo dojít ke snížení testovaného období pro uplatnění osvobození na dodání nemovité věci. Dle nového znění zákona bude dodání dokončené vybrané nemovité věci osvobozeno od daně s výjimkou prvního dodání této nemovité věci. Ve vztahu k nájmu nemovitosti si nájemce bude moci rozhodnout uplatnit DPH i vůči osobě registrované k dani v jiném členském státě. 

Aktuální znění zákona používá pro účely aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty pojem stavby pro bydlení, resp. stavby pro sociální bydlení, čímž se rozumí zejména stavba bytového domu a stavba rodinného domu. Vymezení pojmů vychází se skutečností uvedených v katastrálních předpisech. Pro určení stavby pro sociální bydlení bude dle navrhované právní úpravy nově rozhodující klíčový způsob využití stavby zapsaného v registru územní identifikace, adres a nemovitostí.  

Plnění poskytované zaměstnancům se slevou 

Doposud se u poskytnutých plnění zaměstnancům se slevou odvádí DPH z ceny, kterou plátci uhradil jeho zaměstnanec. Novela pravděpodobně přinese povinnost odvádět DPH z ceny obvyklé. 

Změna limitu v registraci k DPH 

Nově se již obrat nebude počítat za každých 12 bezprostředně předcházejících měsíců, ale bude se počítat od prvního dne kalendářního roku. Tudíž pokud by obrat za leden až prosinec překročil hranici 2 000 000 Kč, stává se poplatník plátcem DPH od 1. ledna následujícího roku. Nicméně v okamžiku překročení obratu ve výši 2 536 500 Kč se poplatník stává plátcem od druhého dne po překročení tohoto vyššího limitu.  

Zavedení limitu pro malé podniky 

Nově bude zaveden zvláštní režim, který umožní osvobození od uplatňování daně malým podnikům usazených na území jiného členského státu. Díky této změně nebudou tyto subjekty zatíženy povinnostmi spojenými se systémem DPH v tuzemsku a výslovně se zákonem stanoví, že plnění uskutečněné malým podnikem je osvobozeno od DPH bez nároku na odpočet daně. Malými podniky budou subjekty, jejichž obrat nepřekročí 2 000 000 Kč za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Toto osvobození přestane být účinné v okamžiku překročení stanoveného limitu. 

Další vybrané změny jsou: 

Omezení nároku na odpočet daně u automobilů nad 2 mil. Kč – pro rok 2025 se plánuje zrušení omezení u závodních automobilů a od roku 2027 úplné zrušení omezení. 
Přenesení daňové povinnosti se nově aplikuje také na některé úklidové práce. 
Zrušení konceptu majetku vytvořeného vlastní činností. 

Daňový tým společnosti PFK Apogeo bude i nadále sledovat legislativní proces schvalování novely zákona o DPH a informovat Vás o případných změnách. 

Barbora Plšková, Junior Tax Consultant PFK Apogeo

Foto: Pixabay

Zdroj: PFK Apogeo


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

12.06.2024, Autor: red

Vstoupila nová unijní právní úprava týkající se podmínek vymáhání a konfiskace majetku v souvislosti s organizovanou trestnou činností.  Cílem schválené směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1260 je umožnit členským státům přijmout závazná pravidla pro zmrazení majetku a v případech pravomocného odsouzení také pro konfiskaci nástrojů a výnosů pocházejících z trestné činnosti.

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

11.06.2024, Autor: swp, red

Rozdělení sdílených daní mezi jednotlivé kraje není aktuální ani spravedlivé. Tuhle mantru opakují hejtmani jako kolovrátek už mnoho let bez ohledu na to, kdo a z jaké strany kterému kraji zrovna vládne. Faktem je, že zatímco parametry v rozpočtového určení daní, neboli RUD pro obce jsou každoročně přepočítávány podle aktuálních dat, u krajů tomu tak není. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o zbraních a střelivu

05.06.2024, Autor: red

Tragická událost, jako byla střelba na filozofické fakultě koncem minulého roku, kromě šoku nutně vyvolává otázky, co bylo špatně, zda neselhal systém a hlavně, kdo za to může kromě samostatného střelce.

Recenze novely zákona o některých druzích podpory kultury (status umělce)

28.05.2024, Autor: red

O umělcích se říká, že mívají hluboko do kapsy. Známé rčení „hladový jako herec“ ale už dávno neplatí. Jako v každé jiné branži jsou mezi umělci lidé bohatí i chudí, úspěšní i méně úspěšní. Zatímco však v jiných oborech je neúspěch přičítán neumětelství, v umění je to trochu jinak. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama