e-news.cz - kurzy
Reklama

Jaký bude osud české pobočky Sberbank a jejích klientů?

23.04.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jaký bude osud české pobočky Sberbank a jejích klientů?

Pokuty i odebírání licencí již české bankovní prostředí zažilo. Kroky proti ruské bance Sberbank však spíše než účinné sankce k oslabení Putinova režimu znamenaly nucený krok způsobený panikou vkladatelů.


Připomeňme si nejprve základní fakta.
Sberbank CZ, a.s., jejíž mateřská společnost je majoritně vlastněná ruským ministerstvem financí, zaznamenala krátce po napadení Ukrajiny ruskými vojsky výrazný odliv likvidity. V pátek 25. 2. neotevřela své pobočky, výrazně omezila své internetové bankovnictví a karetní transakce a 28. 2. zahájila Česká národní banka (ČNB) proces odebrání její bankovní licence.
Dosavadním výsledkem je především enormní nápor na Fond pojištění vkladů, zablokované stamiliony, které si do banky uložily municipality, advokáti v rámci úschovních účtů svých klientů nebo potíže způsobené lidem v procesu oddlužení.
Co se s touto bankou může dít dál?
Jedním z možných – ale nepravděpodobných – scénářů mohl být proces, kterým se řešila krize Sberbank například v Chorvatsku. Tam došlo ve zrychleném procesu k akvizici banky státní Chorvatskou poštovní bankou (HPB). Sberbank byla následně přejmenována na Nova Hrvatska Banka a po několikadenním moratoriu její pobočky i všechny bankovní služby standardně fungovaly.
Vzhledem k tomu, že se v České republice nejednalo o systémově významnou instituci, nebylo a není pravděpodobné, že by stát podobný bezprecedentní (i legislativně neupravený) zásah provedl i v tuzemsku. Kroky ČNB ovšem ukazují, že s tuzemskou odnoží Sberbank CZ není speciální scénář zamýšlen a vše směřuje k odebrání bankovní licence a následné likvidaci či insolvenčnímu řízení. O odebrání bankovní licence bylo 20. 4. dle serveru Seznam Zprávy již nepravomocně rozhodnuto a úspěšnost odvolání, které Sberbank pravděpodobně podá, je minimálně nejistá.
ČNB zahájila proces odejmutí bankovní licence, jelikož banka přestala být schopná plnit své závazky vůči věřitelům. Dle definice se tedy jedná o tzv. sankční odnětí bankovní licence. Banka měla přitom před 24. 2. robustní kapitálovou strukturu a splňovala veškeré regulatorní požadavky na strukturu jejích aktiv a kapitálu. Jednalo se tedy o velmi netradiční situaci. Při odebírání bankovních licencí v minulosti šlo zejména o nefunkční řídící či kontrolní systémy (ERB v roce 2016), či nedostatečné výši aktiv (Union banka v roce 2003).
Nejpravděpodobnější je nyní scénář, kdy bude proces odnětí bankovní licence zcela dokončen a bankovní licence bude Sberbank CZ pravomocně odebrána. Následně ČNB učiní návrh na zrušení banky a ustanoví osobu likvidátora. Do doby ustanovení likvidátora ovšem banku stále řídí orgán volený valnou hromadou společnosti. Proces odebírání licence může ještě trvat v řádu týdnů až jednotek měsíců, přičemž blíže nelze jeho délku odhadnout, protože nezávisí pouze na ČNB, ale i na krocích Sberbank CZ.
Úkolem likvidátora je následně přeměnit majetek společnosti na likvidní prostředky, uhradit závazky subjektu a případný likvidační zůstatek vyplatit společníkům. Tento postup je ovšem možný pouze v případě, že se banka nenachází v úpadku.
V případě, že ČNB dospěje k závěru, že se Sberbank CZ nachází v úpadku dle Insolvenčního zákona, podává návrh na zahájení insolvenčního řízení. Stejně tak je povinen zahájit insolvenční řízení likvidátor v případě, že v průběhu likvidace dospěje ke stejnému závěru.
Pokud by došlo k rozhodnutí o úpadku banky, likvidace by byla přerušena a byl by zahájen konkurz, jelikož dle Insolvenčního zákona není jiný způsob řešení úpadku u finanční instituce povolen. Následoval by standardní proces uspokojení pohledávek v rámci insolvenčního řízení. Zajímavostí je, že by v tomto případě věřitelé nemuseli přihlašovat svoje pohledávky, jelikož v případě konkurzu banky jsou pohledávky přihlášeny automaticky.
Jak v případě standardní likvidace, tak i v případě konkurzu trvá obvykle celý proces s ohledem na mnohost smluvních vztahů a celkovou specifičnost procesu i více let. Vkladatelé Sberbank CZ se zůstatky nad rámec pojištění tak budou muset v tomto případě ještě poměrně dlouho čekat. Zároveň je pravděpodobné, že bude uspokojena jen část jejich pohledávek.
PAVEL POSTL, JÁCHYM INGR, Transaction Consultant, PKF APOGEO Group
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors
[1] §34 Zákona o bankách
[2] § 368 odst. 3 Insolvenčního zákona


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama