e-news.cz - kurzy
Reklama

Antonín Panenka: Sport podporuje vývoj mládeže, zdravý životní styl, formuje zdravou povahu a větší zodpovědnost 

23.04.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Antonín Panenka: Sport podporuje vývoj mládeže, zdravý životní styl, formuje zdravou povahu a větší zodpovědnost 

Antonín Panenka je bývalý československý fotbalista a reprezentant, mistr Evropy z Jugoslávie 1976.  V roce 1976 díky jím proměněné rozhodující penaltě ve finále proti Západnímu Německu získalo Československo titul mistrů Evropy.

V roce 1980 byl vyhlášen československým fotbalistou roku. V letech 1981 – 1985 hrál za Rapid Vídeň, s nímž do svého odchodu roku 1985 vyhrál dvakrát rakouskou ligu a třikrát rakouský pohár a roku 1985 se probojovali do finále Poháru vítězů. V sezóně 1983/84 byl nejlepším ligovým střelcem Rapidu Vídeň. Po návratu do vlasti se stal asistentem trenéra a funkcionářem v Bohemians. V roce 2020 byl uveden do Síně slávy českého sportu, když převzal Cenu Emila Zátopka určenou sportovní legendě.
Rozhovor s ANTONÍNEM PANENKOU, fotbalistou, prezidentem klubu Bohemians Praha 1905, a.s.,manažerem a ambasadorem úrazového pojištění Pojišťovny VZP a.s.
Kdo vás přivedl ke sportu? Měl jste nějaký vzor ve sportu?
K fotbalu mě přivedl můj tatínek, s kterým jsem chodil jako kluk každou sobotu a neděli na spoustu soutěžních utkání od nižších soutěží až po ligu. Tady asi začal můj vztah k fotbalu a tatínek byl vlastně můj první trenér.
Jste věrný stále Bohemians?
V Bohemce jsem začal ve svých 9 letech, prošel jsem všechna žákovská, dorostenecká mužstva, hrál jsem i za divizní mužstvo Bohemky, a pak jsem se dostal do kádru A mužstva.
Celkově jsem v Bohemce působil jako hráč 23 let a ve svých 32 letech jsem poprvé přestoupil jinam. Již několik desítek let působím v Bohemce v různých rolích jako je asistent trenéra, trenér brankářů, vedoucí mužstva, v obchodním a marketingovém úseku. Momentálně jsem čestný prezident klubu.
Kdy jste se rozhodl, že budete profesionálem, fotbalistou? Jak vzpomínáte na své začátky?
Nikdy mě nenapadlo, ani to v té době nebylo možné, se živit sportem nebo fotbalem, žádná taková profese neexistovala. Postupem času se podmínky změnily a mohl jsem být profesionálním fotbalistou.
Díky vašemu dloubáčku se tehdy v roce 1976 ČSSR stalo mistry Evropy. Stal jste se slavným. Co to pro vás tehdy znamenalo? Setkal jste se závistí?
Proměněním této penalty jsem netušil, že by byla tak slavná, a zařadila se do historie fotbalu, závist jsem žádnou nezaznamenal, naopak, vždy byla a je pozitivní odezva.
Hrál jste dlouhá léta v zahraničí. Jaké to byly pro vás tehdy zkušenosti?
Hrál jsem 4,5 roku za Rapid Vídeň a 2 roky za St. Pölten na té nejvyšší úrovni, poznal jsem jinou zemi, spoustu nových kamarádů a přátel, také jiný životní styl, také jiné tréninkové možnosti a v podstatě to byly moje nejhezčí fotbalové minuty života.
Dal by se dřívější fotbal srovnat se současným fotbalem?
Srovnání je velmi těžké, fotbal prošel tím, že se strašně zrychlil, zagresivnil, zuniverzálnil, jako i celý životnístyl. Každá doba má svoje.
Fotbal je vlastě také byznys. Jaká je ho úroveň u nás?
Podmínky jsou naprosto jiné než jsme měli my, my, když jsme byli profesionálové, byla v podstatě jedinávýhoda toho, že jsme nemuseli chodit do práce a neměli jsme tu možnost si fotbalem vydělat na to, abychom měli zabezpečenou rodinu i do dalších let.
Proč jste se stal ambasadorem úrazového pojištění Pojišťovny VZP, a.s.? Jak dlouho spolupracujete s PVZP?
Spolupráce s PVZP funguje již několik let, kdy jsem byl osloven ke spolupráci jako patron úrazového pojištění a účastním se akcí, pořádaných PVZP. Jsem rád, že mohu být součástí zrovna této pojišťovny, je tam skvělý kolektiv.
Co vám dal do vašeho života sport?
Jsem velmi šťastný, že to, co bylo a je stále mým koníčkem, se stalo i mým povoláním a životním posláním. Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl živit tím, co mě bavilo.
Vypadá to, že někteří fanoušci se a fotbal chodí poprat. Co s tím?
Je to jev, který do fotbalu nepatří a společnost se s tím musí vypořádat.
Proč by se měla mládež sportu věnovat?
Sport podporuje vývoj mládeže, podporuje zdravý životní styl a formuje zdravou povahu, zejména u kolektivních sportů, a větší zodpovědnost.
Pomohly by speciální sportovní třídy ve školách?
Sportovní třídy si myslím, že existují, i existovaly již delší dobu v minulosti, kde je podpora od odborníků a možnost více sportovat než v normálních třídách.
Zahrajete si stále fotbal či se věnujete i jinému sportu?
Jsem všesportovec, dokážu se postavit ke každému sportu, kde je míč a hrozně rád sportuji, sport mi přináší obrovské potěšení a radost, a kdybych nemohl sportovat, tak bych byl jako květina, kterou nezaléváme.
Děkuji za rozhovor.
Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama