Apogeo
Reklama

Robotizaci nyní táhne nedostatek lidí, proniká do všech sfér života

23.04.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Robotizaci nyní táhne nedostatek lidí, proniká do všech sfér života

Český průmysl je na tom s robotizací dobře a v poslední dekádě automatizace práce v českých firmách zažívá boom. Podle statistik Mezinárodní robotické federace je ČR patnáctá v žebříčku států s nejvyšším nárůstem počtu robotů.

Ti pronikají i do oborů, kde na ně nejsme zvyklí – služeb, zemědělství, administrativních činností i retailu.

Nedostatek pracovníků vede k automatizaci
Pandemie urychlila globální trendy, od nedostatku pracovních sil a nejistoty v dodavatelském řetězci až po individualizovaného spotřebitele a vzrůstající tlak na udržitelný a flexibilní provoz Roboti se u nás objevují převážně ve větších výrobních firmách, které jimi optimalizují výroby náročné na rychlost, přesnost i množství hotových produktů. O automatizaci ale narůstá zájem i v malých a středních společnostech, které v současné době motivuje jak akcent na pružnost produkčních kapacit a nutnost vypořádat se s výpadky dodavatelských řetězců. tak nedostatek pracovních sil.

„S nedostatkem pracovníků se podle aktuálních údajů potýká šedesát procent výrobních podniků v České republice. Kromě technicky zaměřených profesí chybějí zejména manuální pracovníci, a to nejen v průmyslu. Například v logistice a retailu chybějí síly potřebné k manipulaci se zbožím. Automatizaci a robotizaci v českých podnicích momentálně pohání do velké míry nedostatek lidí ochotných vykonávat manuální práce typu něco někam rovnat, skládat, manipulovat,“ konstatuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Robotizace už není jen doménou automobilek
Pokud se mluví o robotizaci, nejčastěji si představíme automatizovanou výrobu, především automobilovou. Nyní se s roboty setkáváme ve všech sférách průmyslu, kde zastávají zejména opakující se manuální úkony – jsou přesní, výkonní, neunaví se a nevadí jim rutina. Robotizace a automatizace se ale neomezuje jen na průmyslovou výrobu. Moderní technologie zvyšují efektivitu lidské pracovní síly i v oblastech, kde bychom to ještě nedávno nečekali. Automatizované systémy provádějí předvýběr při náboru nových zaměstnanců, prosazují se ve zdravotnictví při provádění testů i vyhodnocování snímků, zajišťují rutinní zpracování a vyhodnocení ekonomických a statistických dat v podnicích, obstarávají dopravu materiálu v uzavřených systémech. Dokonce nahradí lidskou sílu i v retailu – nedávno byl v České republice otevřen první zkušební bezobslužný obchod, který vznikl jako aplikace projektu supermarket budoucnosti, jež vytvořila společnost Accenture ve spolupráci s řetězcem COOP.

„Automatizace dokáže zefektivnit i takovou činnost, jako je správa objektů a provádění úklidových činností. Některé manuální procesy a pracovní postupy úklidu se již nyní dají spravovat digitálně a příklady využití a možnosti se stále rozšiřují. Chytré vyhodnocení dat může například nasměrovat pracovníky tam, kde se během dne pohybovalo nejvíce lidí, smart technologie zabudované do úklidových strojů dokáží doporučit optimální způsob úklidu a šetřit úklidové prostředky,“ popisuje reálné možnosti zefektivnění úklidových služebLukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Rozvoj ovlivní konektivita a sběr dat i kolaborativní roboti
Podle Mezinárodní robotické federace jsou v současné době po celém světě v provozu asi tři miliony robotických jednotek a jejich počet každoročně roste o dalších třináct procent. V ČR pracují zhruba tři až čtyři procenta evropských robotů, což je dvakrát víc, než by odpovídalo velikosti české ekonomiky. Jak si můžeme představit další vývoj? S vyšší kvalitou umělé inteligence začínají roboti kromě rutinních úkonů zvládat i náročnější úkoly, a do chodu svých firem je tak zapojí firmy ve více odvětvích. Do rozšíření robotiky chce podle predikcí ve svých organizacích investovat v následujícím roce až osmdesát osm procent společností.

„V dohledné budoucnosti můžeme očekávat stále větší důraz na konektivitu a sběr dat, které se stanou rozhodujícími faktory výroby. Data získaná z automatizovaných procesů budou výrobci analyzovat s pomocí umělé inteligence, aby na jejich základě mohli přijímat informovanější rozhodnutí. Současně dojde k využití simulačních nástrojů či rozšířené a virtuální reality, které firmám zjednoduší automatizaci. Pokročilejší schopnost robotů pracovat přímo s lidmi, sdílet úkoly a učit se prostřednictvím umělé inteligence usnadní zavádění inteligentní automatizace v nových prostředích, jako je stavebnictví, zdravotnické laboratoře, restaurace a maloobchod,“ říká o předpokládaných směrech dalšího rozvoje Jaroslav Blažek, regionální ředitel pro technologickou strategii a poradenství společnosti Accenture.

Foto + Zdroj: ASPEN.PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama