e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Jak to bude s poklesem inflace a cen v letošním roce?

03.01.2023, Autor: Martin Fassmann

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fassmann: Jak to bude s poklesem inflace a cen v letošním roce?

„Věřím, že se naplní předpovědi expertů, a že opatření, která dělá naše vláda – a v oblasti boje s inflací i Česká národní banka – se už letos začnou pozitivně projevovat. Že se zbavíme dvouciferných hodnot inflace, že se drahota začne umírňovat a ceny klesnou na přijatelnou úroveň“.

Z novoročního projevu předsedy vlády prof. Petra Fialy

Když slyším či přímo vidím tato či podobná tvrzení, mám stále neodbytnější pocit, že tady něco nehraje. Že slůvka pokles, snížení či zastavení inflace ve skutečnosti znamenají úplně něco jiného, než se nám snaží nakukat nejrůznější politici, analytici, moderátoři apod.  

Takže co to tedy vůbec je ta inflace? Inflace se většinou definuje jako nárůst cen zboží a služeb v určitém časovém období. I když se inflace vnímá především jako růst spotřebitelských cen, ve skutečnosti působí ve všech cenových okruzích – v cenách výrobců, v cenách investic, v cenách dovozu, vývozu a tak dále. Nárůst cen v těchto okruzích v předstihu signalizuje pravděpodobný budoucí nárůst spotřebitelských cen, proto se žádná hlubší analýza spotřebitelských cen neobejde bez analýzy vývoje v těchto okruzích.   

Inflace se měří pomocí takzvaných vážených indexů spotřebitelských cen vybraných druhů zboží a služeb.  Každý z těchto indexů tedy porovnává cenu dané komodity ve sledovaném období s cenou ve výchozím období. Tyto ceny se zjišťují pravidelně měsíčně ČSÚ přímo ve vybraných obchodech.  Takto vypočtené cenové indexy se pak skládají do celkového cenového indexu prostřednictvím tzv. vážení. Váha je ve skutečnosti podíl, který zaujímají výdaje na tu kterou spotřební komoditu ve spotřebním koši (celkových ročních výdajích) respondentů. Index spotřebitelských cen se může tedy propočítávat jak u všech spotřebitelů, nebo u jednotlivých typů spotřebitelů. (Vzhledem k výrazným odlišnostem se sestavuje pravidelně především spotřební koš u důchodců). 

Při debatách o vývoji míry inflace pomocí indexu spotřebitelských cen jsou často uváděna různá čísla, která, i když jsou rozdílná, jsou správná. Ovšem při nesprávném použití mohou způsobovat (a také způsobují) různá „nedorozumění“. Pro správnou informaci (a interpretaci) je třeba vždy jednoznačně vědět období, za které je míra inflace uváděna, a základ, k němuž se vymezené období porovnává. Nejčastěji se používají:

– Míra inflace, vyjádřená procentní změnou průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců. Za měsíc listopad 2022 byla hodnota tohoto ukazatele 14,4 %.

– Průměrná roční míra inflace – jedná se o hodnotu téhož ukazatele v prosinci daného roku.

– Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku.Za měsíc listopad 2022 byla hodnota tohoto ukazatele 16,2 %.  

– Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k předchozímu měsíci. Za měsíc listopad 2022 dosáhla hodnota tohoto ukazatele 1,2 %.

To podstatné, co si musíme pamatovat je, že inflace znamená růst cen. Tedy růst či pokles inflace vždy znamená zrychlení nebo zpomalení cenového růstu. Tedy i při zpomalení inflace ceny rostou a ne – jak často slyšíme z úst nejrůznějších analytiků, moderátorů či politiků – klesají! (viz. výše).  Tomu, když klesají ceny se říká deflace a tomuto jevu jsme opravdu na hony vzdáleni. Tedy až uslyšíte od různých osob ve sdělovacích prostředcích úlevné věty typu že se očekává pokles inflace a že se tedy podařilo už konečně ceny zastavit, zkrotit, snížit atd. tak vězte, že i při nejoptimističtějším vývoji:  

  • ceny v žádném případě nepoklesnou, ale že budou maximálně růst pomaleji, 
  • ani tento pomalejší růst ovšem nemusí nutně znamenat, že se absolutní nárůsty cen (v korunovém vyjádření) nějak výrazně sníží.

Prostě desetiprocentní nárůst při výchozí ceně zboží 100 Kč, se rovná pětiprocentnímu nárůstu ceny stejné komodity, která mezi tím dosáhla hodnoty 200 korun. Nekupte to, když se Vám cenový index snížil na polovinu!  

A na samý závěr této nudné pasáže ještě několik praktických rad (a vězte, že po jejich osvojení budete ve statistice spotřebitelských cen vzdělanější než většina českých takzvaně renomovaných ekonomů). Tak tedy   – indexy spotřebitelských cen se (např. meziročně) „sčítají“ tak, že se násobí, „odčítají“ tak, že se dělí, průměrují za pomoci geometrického průměru (násobí se a odmocňují).  Takže prakticky – v minulém roce – se očekává průměrná míra inflace měřená růstem spotřebitelských cen zhruba na úrovni 16 %, v roce letošním pak na úrovni cca 10 %. To znamená, že například za dva roky narostou spotřebitelské ceny proti roku 2021 o téměř 28 % (1,16 x 1,1). 

Také to však znamená, že desetiprocentní nárůst v letošním roce, fakticky odpovídá zhruba dvanáctiprocentnímu nárůstu inflace loni (samozřejmě jde o působení vyššího základu indexu jak jsme si ukázali na žertovném příkladu výše).  Když vyjdeme z toho, že loni byla průměrná míra inflace cca 16 % a letos bude (v podmínkách minulého roku) 12 %, tak ona nám ta inflace ve skutečnosti letos o tolik neklesne. Přesněji řečeno ceny porostou (možná) o něco pomaleji než v minulém roce. A to tak pomaleji, že si toho běžný spotřebitel stěží všimne. Při takto vysokých cenových nárůstech totiž + – jedno dvě procenta nebude ani vidět. Že by mělo dojít k nějakému poklesu cen „na přijatelnou úroveň“ nemůže být ani řeči. O to více, že nás pan premiér ve svém vystoupení ubezpečil, že ani letošního roku nebude vláda proti pokračujícímu extrémnímu růstu cen nijak zasahovat.  A že ten nárůst bude pro naše peněženky setsakra extrémní uvidíme vbrzku. 

Martin Fassmann
Vystudoval národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. Po absolvování studia do roku 1992 pracoval na Federálním ministerstvu hospodářství. V polovině roku 1992 odešel na odborovou ústřednu kde působí dosud ve funkci hlavního ekonoma. V průběhu let 1998 –2021 zastával funkci ekonomického poradce pro hospodářskou politiku a veřejné finance pěti předsedů vlád a celé řady dalších vládních činitelů (místopředsedů vlády pro hospodářskou politiku, ministrů práce a sociálních věcí, ministrů financí a zdravotnictví). V letech 2014- 2017 poradce předsedy Rozpočtového výboru Parlamentu ČR. V letech 2005 a 2012 – auditor, člen skupiny expertů při ČSÚ pro audit indexu spotřebitelských cen.
Člen dozorčí rady Komerční banky as. (1999-2001), místopředseda výboru pro finance a audit DR Českého Telecomu a.s. (2004-2005), předseda skupiny pro finance a Výboru pro audit Správní rady VZP (2006-2015), člen dozorčí rady Pojišťovny VZP zodpovědný za audit pojišťovny, člen rozkladové komise pro oblast veřejných zakázek ÚOHS
Je autorem a spoluautorem více než pěti set odborných článků a studií z oblasti makroekonomických a sociálních analýz z nichž řada byla publikována i v zahraničí (Itálie, Rakousko, SRN, Belgie, Švýcarsko, Velká Británie a USA). Má za sebou desítky rozhovorů v tištěných i elektronických médiích. Zúčastnil se též řady analytických prací organizovaných mezinárodními institucemi – Dětským fondem OSN (UNICEF), Mezinárodní organizací práce (ILO) či Evropskou komisí.

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Fassmann


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama