Apogeo
Reklama

Důvěra v českou ekonomiku po šesti měsících mírně vzrostla

02.02.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Důvěra v českou ekonomiku po šesti měsících mírně vzrostla

Podle konjukturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) pro leden 2022 důvěra v českou ekonomiku po půl roce opět mírně vzrostla. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 2,0 bodu na hodnotu 97,6 díky mírně pozitivnějšímu očekávání budoucího vývoje jak na straně podnikatelů, tak na straně spotřebitelů.
Pojďme si nejprve stručně vysvětlit co to vlastně konjukturální průzkum je. Souhrnný indikátor důvěry (neboli indikátor ekonomického sentimentu) nám zkrátka říká, jaká je vlastně nálada a očekávaní společnosti ohledně budoucího ekonomického vývoje v tuzemsku. Tento ukazatel se skládá ze dvou pilířů – očekávání podnikatelů a očekávání spotřebitelů. ČSÚ zároveň pohyb hodnoty indikátoru vyjadřuje bazickým indexem. Pohyb jeho hodnoty zjednodušeně odpovídá na otázku, zda byla celková nálada lepší či menší v porovnání s určitým minulým období. V případě konjukturálního průzkumu se tím minulým obdobím myslí dlouhodobý průměr naměřený v letech 2000 až 2020. V případě že hodnota indikátoru roste, nálada se zlepšuje a naopak.
Co tedy znamená, že se souhrnný indikátor důvěry v lednu 2022 meziměsíčně zvýšil o 2,0 bazického bodu na hodnotu 97,6? Zkrátka to, že se pozitivní očekávání ohledně ekonomického vývoje mírně zlepšila, ale stále jsme pouze na 97,6 % dlouhodobého průměru. A jak to vypadalo v uplynulých měsících? Nikoho asi nepřekvapí, že celý rok 2020 se v duchu dobré nálady rozhodně nenesl. Za nejvíce optimistický měsíc roku 2021 pak můžeme označit příchod léta, tedy červen, kdy se hodnota indikátoru dostala na 104 a pivní zahrádky už jely v plném proudu.

Sezónně očištěné indikátory důvěry (bazické indexy)

Zdroj: ČSÚ

Pozitivní zprávou ale v této chvíli je, že na začátku letošního roku rostla hodnota souhrnného indikátoru v obou jeho složkách – u podnikatelů i spotřebitelů. „V lednu se ve srovnání s minulým měsícem zvýšil počet domácností, které oproti minulému roku očekávají v následujících měsících vyšší útratu za velké nákupy. A to i přesto, že setrvale roste počet respondentů, kteří v následujícím roce očekávají zhoršení své finanční situace a obavy z růstu cen zůstávají na rekordní úrovni,“ uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.
A jaká nálada panuje v podnikatelském sektoru? „V lednu se důvěra podnikatelů zvýšila zejména v průmyslu a ve stavebnictví. Podnikatelé v těchto odvětvích očekávají v příštích měsících růst tempa výrobní i stavební činnosti, přestože jsou stále významně limitováni nedostatkem materiálu. Právě nedostatek vstupů je i jednou z příčin očekávaného růstu cen v obou odvětvích,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: Michael Fanta , ČSÚ
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama