e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k předběžnému odhadu výkonu HDP České republiky za loňské čtvrté čtvrtletí a za celý rok 2021

02.02.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k předběžnému odhadu výkonu HDP České republiky za loňské čtvrté čtvrtletí a za celý rok 2021

Česká ekonomika v závěrečném čtvrtletí příjemně překvapila co se týče hospodářského růstu, neboť vykázala růst HDP mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 3,6 procenta. V obou případech byl růst HDP o 0,7 procentního bodu silnější, než předpokládal trh. Předběžný údaj za celý rok 2021 hlásí růst HDP tempem 3,3 %: vzhledem k problémům v dodavatelských vztazích, jež měly od jarních měsíců nepříznivý dopad hlavně na tuzemské automobilky, nejde vůbec o špatný výsledek.
Předběžný údaj hlásí, že česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí vykázala mezikvartální růst HDP o 0,9 %, zatímco finanční trh počítal s růstem 0,2 %. ČNB ve své prognóze z počátku listopadu odhadovala pro loňské závěrečné čtvrtletí mezičtvrtletní pokles HDP o 1,1 %. V meziročním vyjádření růst HDP zrychlil na 3,6 % poté, co v loňském třetím čtvrtletí ekonomika vykázala meziroční růst na úrovni 3,3 %.
Dle vyjádření ČSÚ táhla českou ekonomiku v loňském čtvrtém čtvrtletí v mezikvartálním vyjádření nahoru zejména zahraniční poptávka, což zřejmě souviselo s pozvolným zmírňováním problémů na straně zásobování ve zpracovatelském průmyslu. Díky zmírňování problémů v zásobování se oživila průmyslová výroba a spolu s ní i exporty, jimž samozřejmě svědčila solidní poptávka na zahraničních trzích, kde tamní průmyslová aktivita též profitovala z lepší situace na straně dodávek.
V meziročním vyjádření byl v závěrečných měsících loňského roku růst HDP tažen především domácí poptávkou, tedy spotřebou domácností a investičními výdaji firem. Na straně tvorby HDP byl meziroční růst v závěrečném čtvrtletí tažen především skupinou odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, kde se projevil efekt příznivé meziroční srovnávací základny, jenž souvisel s uzavírkami v těchto odvětvích v závěrečným měsících roku 2020.
Celoroční růst HDP tempem 3,3 % je pouze částečnou kompenzací poklesu o 5,8 %, jenž byl v souvislosti pandemií vykázán v roce 2020. Na straně poptávky byl růst HDP v roce 2021 tažen především spotřebou domácností a tvorbou zásob na straně podniků. Tvorba zásob souvisela i s problémy v zásobování a nedokončenou výrobou. Na straně přidané hodnoty byl za celý loňský rok růst široce rozkročen přes průmysl, řadu odvětví služeb a odvětví veřejné správy, což souviselo zejména s tím, jak se aktivita v roce 2021 oživovala po propadu z roku 2020, jenž byl způsoben pandemií Covid-19.
Detailní statistika HDP za loňské závěrečné čtvrtletí a tedy i za celý rok 2021 bude zveřejněna 1. března, kdy ČSÚ může také zpřesnit dnes zveřejněné údaje o celkovém výkonu HDP za loňský závěrečný kvartál a za celý loňský rok. Předběžné údaje o výkonu HDP v loňském závěrečném čtvrtletí a růstu české ekonomiky za celý rok 2021 přinesly lepší než očekávané výsledky. Pro rok 2022 očekávám oživení celoročního růstu HDP do oblasti 4 % s tím, jak by se měly dále zmírňovat problémy související s pandemií a problémy v dodavatelských vztazích v průmyslu.
Údaje o výkonu HDP jsou dobrou zprávou pro korunu, jež může rozšířit své zisky vůči euru. Česká měna může profitovat jak ze samotných dobrých zpráv o výkonu HDP, tak ze spekulací, že ČNB bude ve světle statistiky o výkonu ekonomiky zvažovat výraznější zvýšení svých úroků.
Pro centrální banku ale bude důležitá také struktura HDP za loňské závěrečné čtvrtletí a v tomto ohledu je potřeba vyčkat do počátku března. Na blížícím se zasedání bankovní rady tento čtvrtek (3. února) se dočkáme zvýšení dvoutýdenní repo sazby zřejmě o polovinu procentního bodu anebo o tři čtvrtiny procentního bodu ze stávající úrovně 3,75 % a avíza, že úroky ČNB zřejmě porostou ještě dále.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama