Apogeo
Reklama

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku klesá – co s tím?

02.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Důvěra spotřebitelů v ekonomiku klesá – co s tím?

Zveřejněný konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu přinesl zajímavá, tak trochu očekávaná, přesto však poměrně zlověstná čísla ekonomického sentimentu.

Ukazuje se, že důvěra v ekonomiku domácností (spotřebitelů) se ještě více odtrhla od očekávání firem, když spadla na nejnižší hodnotu od května 2012.
Podle ČSÚ se sice souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu vyjádřený bazickým indexem) meziměsíčně zvýšil o 1,8 bodu na hodnotu 101,8, avšak rozklad indexu ukazuje zmíněný rozpor – indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,2 bodu na hodnotu 107,0, indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 5,5 bodu na hodnotu 75,8.
Zatímco průmysl reaguje poměrně pozitivně na vysokou poptávku, nakumulovanou během pandemie, překonání covidové a postcovidové nejistoty, zanedbatelnou hrozbu opětovného uzavírání ekonomiky či pokles stavu nakumulovaných zásob, které z vyprazdňujících se skladů putují k odběratelům a finálním zákazníkům, domácnosti pociťují spíše dopady inflace na rodinných rozpočtech a svírá je strach. O tom je možné přesvědčit se v níže přidaném obrázku:

Zdroj: ČSÚ

Probíhající „předkampaň“ komunálních, a hlavně prezidentských voleb začíná neúprosně mediálně zesilovat dopady inflace a budovat nejistotu v hlavách spotřebitelů, kterou notně přiživují opoziční politici (a některá média). Faktem je nepochybně to, že zkrocení inflace a udržení důvěry investorů ve fiskální stabilitu českých veřejných financí nebo českou korunu jde tvrdě proti uvolnění fiskální politiky, kterou předvedla minulá vláda během pandemie a po které někteří volají i nyní. Krátce řečeno: Kasa je prázdná, rozdávat se bude jen těžko. Každý náznak na expanzivní hospodářskou politiku vlády nebo centrální banky trh nemilosrdně trestá snížením ratingu, který má dopad na náklady obsluhy dluhu, nebo oslabením koruny, která prodražuje importy a vytváří ještě větší tlak na napjaté rozpočty domácností.
Vláda premiéra Fialy je tak v nepříjemné situaci, kterou zažila například i vláda Mirka Topolánka při minulé krizi. Je třeba dělat spíše nepopulární, restriktivní opatření, ale verbálně udržovat „vysokou morálku“ spotřebitelů, aby ekonomika nespadla do recese, ovšem ne zas tak moc, přeci jen bojujeme s inflací.
ALEŠ ROD, je ekonom, působí jako ředitel výzkumu v CETA – Centru ekonomických a tržních analýz
Foto: Pixabay
Zdroj: Aleš Rod


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama