e-news.cz - kurzy
Reklama

Co přinese novela v oblasti homeoffice a jaké jsou výhody a nevýhody práce z domu?

04.08.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Co přinese novela v oblasti homeoffice a jaké jsou výhody a nevýhody práce z domu?

Homeoffice, také známý jako práce na dálku nebo telepráce, je koncept, kdy zaměstnanci pracují mimo klasický kancelářský prostor a plní tedy své pracovní povinnosti z domova nebo jiného vhodného místa. Tento způsob práce získal na popularitě zvláště v době covidu, kdy v zájmu omezení rizika nákazy to byla jedna z mála možností, jak pokračovat v práci. Pravděpodobně také díky tomu došlo k pokrokům v technologiích a internetové konektivitě, která je samozřejmě pro tento typ práce nezbytná. 

V současné době se homeoffice dostal do popředí mnoha diskuzí zejména v souvislosti s ohlášenou novelou zákoníku práce. Navrhované znění bylo dne 27. července 2023 projednáno v Senátu a téhož dne byla novela ve znění pozměňovacích návrhů vrácena do Poslanecké sněmovny. Původní předpokládaný termín účinnosti od 1.9.2023 se tak zřejmě posune, zejména proto, že právě senát oddaluje účinnost některých ustanovení až na 1.ledna 2024.

Je však pravda, že pozměňovací návrhy se spíše vázaly na chytané změny u dohod o provedení práce, ale novela zavádí také nová pravidla pro homeoffice a lze tedy předpokládat, že připravované změny v této oblasti už by měly být finální.

Co tedy tato novela přinese v oblasti homeoffice? 

Některé skupiny zaměstnanců by měly mít možnost o výkon práce na dálku požádat. Původně se uvažovalo o rodičích dětí do 15 let, těhotných ženy nebo lidech pečujících o osobu s handicapem, kterým by zaměstnavatel musel vyhovět, pokud by tomu nebránila povaha vykonávané práce nebo vážné provozní důvody. Tento záměr však velmi tvrdě narazil u zaměstnavatelů. Stávající úprava tedy snížila věk dětí z 15 na 9 let a zmírnila povinnost zaměstnavatele, který tak nemusí zaměstnanci vyhovět, ovšem má povinnost zamítnutí písemně odůvodnit. Původní návrh také přesně definoval obsah dohody, tato ustanovení však z návrhu vypadla a dohoda tedy bude moci být volnější.

Na druhou stranu bude možné v zákonem stanovených případech homeoffice i nařídit – v důsledku opatření orgánů veřejné moci, na nezbytně nutnou dobu (například na dobu epidemie). V takovém případě není vyžadována písemná dohoda, podmínkou však bude způsobilost místa výkonu práce. 

I podle současné legislativy je zaměstnavatel povinen platit náklady na výkon práce z domova, ačkoli mnohdy to zaměstnanci spíše vnímají jako benefit a na úhradě netrvají.
Navíc je velmi komplikované fakticky posoudit, jaké tyto náklady jsou. Proto novela zavádí možnost pro zaměstnavatele určit si vnitřním předpisem takzvaný paušál, který by měl činit minimálně 2,80 koruny za každou započatou hodinu. Tento paušál ale nezahrnuje všechny náklady, které by zaměstnanci mohly vzniknout, jejich výši by pak nadále musel zaměstnanec prokazovat. Krom toho by měl zaměstnavatel možnost se se zaměstnancem dohodnout, že náklady na práci z domova nebudou propláceny vůbec.

Nyní se pojďme podívat na klíčové argumenty pro a proti homeoffice:

Pro homeoffice hovoří například:

  • Flexibilita a vyváženost pracovního a osobního života: Homeoffice umožňuje zaměstnancům lépe si rozvrhnout svůj pracovní den, což může vést k vyšší spokojenosti a rovnováze mezi prací a soukromím.
  • Snížené náklady: Zaměstnanci ušetří peníze na dojíždění, stravování a oblečení na do práce. Zároveň může mít i zaměstnavatel nižší náklady na provoz kanceláří.
  • Zvýšená produktivita: Někteří zaměstnanci se doma cítí lépe a mohou být více zaměřeni na svou práci bez rušení z prostředí kanceláře.
  • Menší dopravní zácpy a znečištění: Méně lidí na cestách do práce může znamenat snížení dopravních zácpy a příspěvek k ochraně životního prostředí snížením emisí.

Najdeme však také argumenty proti homeoffice:

  • Snižování sociální interakce: Práce na dálku může vést k izolaci a snížení interakce mezi zaměstnanci, což může ovlivnit týmovou spolupráci a kreativitu, a může mít až fatální dopad na psychiku některých jedinců.
  • Potenciální narušení pracovního rytmu: Co jedni vnímají jako plus, jiní pociťují negativně. Někteří lidé mohou mít potíže oddělit pracovní a soukromý život, což by mohlo vést k nadměrnému pracovnímu nasazení nebo naopak zvolnění pracovního tempa a plnění úkolů.
  • Omezený dohled nad zaměstnanci: Tento styl práce přináší velké nároky na manažery, kteří budou muset změnit svůj přístup k vedení lidí a mohou mít problém s dohledem a kontrolou pracovního postupu zaměstnanců pracujících na dálku.
  • Technické výzvy: Slabé internetové připojení nebo problémy s technologií mohou negativně ovlivnit pracovní efektivitu. 

Výhody a nevýhody homeoffice jsou tedy oboustranné. Pro některé lidi může být ideální volbou, zatímco jiní mohou lépe fungovat v tradičním kancelářském prostředí. Důležité je, aby každá firma zvážila své potřeby a specifika práce a pak se rozhodla, zda homeoffice je pro ně a jejich zaměstnance správnou volbou.

Jana Hajdová, Payroll & HR Outsourcing Team Leader, PKF Apogeo

Foto: Pixabay

Zdroj: PKF Apogeo


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama