e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví na své dno stále nenarazilo, v říjnu se vrátilo k dvojcifernému propadu

12.12.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví na své dno stále nenarazilo, v říjnu se vrátilo k dvojcifernému propadu

Pomyslného Černého Petra si letos zdá se vytáhlo české stavebnictví, které drtivě zasáhla koronavirová krize. Už od jara se nemůže vymanit z problémů, když stavební produkce každý měsíc jen klesá.
Aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že propad pokračoval i v říjnu, kde se stavební produkce meziročně snížila o 10,5 procenta. A na lepší časy se jen tak neblýská. Stavební úřady totiž v říjnu vydaly o 7,6 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto staveb se propadla dokonce o 35,9 procenta. Otázkou tak zůstává, jak hluboko české stavebnictví ještě klesne.
Zásadně se nedaří hlavně bytové výstavbě, což jasně prokazuje počet zahájených bytů. ČSÚ v celé ČR eviduje 2581 bytů, jejichž stavba začala v říjnu. To představuje meziroční propad o 23,8 procenta. Výrazněji přitom ubylo nových bytů zahájených v rámci nějakého bytového domu, kterých se říjnu začalo stavět dokonce o 43,7 procenta méně než loni.
Tristní situace i nadále zůstává v hlavním městě, kde se v říjnu začalo stavět pouhých 148 nových bytů. V podstatě jde o jeden středně velký rezidenční projekt. Celkem se v Praze od začátku roku začalo stavět jen 3257 nových bytů, což ani zdaleka nestačí současné poptávce. Jen se tím prohloubí nedostatek cenově dostupných bytů na trhu. Jak se situace kritická, ukáže srovnání s loňským rokem, kdy se jen v Praze za prvních deset měsíců roku začalo stavět o 1716 nových bytů více.
O moc lépe si letos nevede ani Středočeský kraj, kam se v uplynulém období přesunula podstatná část bytové výstavby. Letos zde stavební firmy zahájily stavbu 4415 nových bytů, což je o 458 méně než ve stejném období loňského roku. Lépe než Praha je na tom letos také Jihomoravský kraj, kde se začalo stavět 3421 nových bytů. I jižní Morava si ale oproti loňskému roku pohoršila, konkrétně o 106 zahájených bytů.
Z těchto čísel jasně vyplývá, že české stavebnictví žádné růžové období nečeká. Stavaři se spíš musí připravit na další krev, dřinu, slzy a pot. Na pokračující krizi ve stavebnictví však v konečném důsledku doplatí úplně všichni. Nedostatek bytů na trhu bude držet cenu některých předražených ležáků stále příliš vysoko, stejně jako nedostavěná infrastruktura bude stále bránit bezproblémové mobilitě za zaměstnáním a rychlejšímu pohybu zboží a služeb. Lepší kondice stavebnictví je proto v zájmu celé české ekonomiky.
EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s
Foto: pixabay.com
Zdroj: EKOSPOL a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama