e-news.cz - kurzy
Reklama

Nabídek práce nejvíce ubylo v Praze. Zájem o místa je nejvyšší v Praze a na Karlovarsku

26.06.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nabídek práce nejvíce ubylo v Praze. Zájem o místa je nejvyšší v Praze a na Karlovarsku

Pandemická opatření se postupně uvolňují a očekáváme ekonomické oživení. Jak vypadá nabídka práce z pohledu jednotlivých regionů České republiky optikou dat pracovního portálu Profesia.cz? O jaké profese je zájem a jak dobře dostanou lidé zaplaceno?
Nabídek ubylo všude, nejvíce v Praze
Aktuální data Českého statistického úřadu o nezaměstnanosti říkají, že je v ČR na úrovni 3,9 procenta. Z pohledu regionů je nejnižší trochu překvapivě v Pardubickém kraji (2,6 procenta), pod úrovní 3,2 procenta je také v krajích Královehradeckém, Plzeňském, Jihočeském, Zlínském a v kraji Vysočina. Praha a Středočeský kraj jsou na tom podobně, přibližně na 3,5 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost je v krajích Ústeckém (5,8 procenta) a Karlovarském (5,7 procenta).
„Pokud porovnáme jednotlivé regiony podle počtu nabídek práce, nejvíce jich evidujeme v krajích Jihomoravském, Středočeském a v Praze. V hlavním městě jsme také ale zaznamenali největší percentuální pokles nabídky oproti situaci před pandemií, a to o padesát dva procent. Důvodem je vysoké zastoupení aktivit zaměřených na utlumené obory – cestovní ruch, gastronomické služby a hotelnictví a na ně navázané služby, prodej zboží luxusního charakteru a služby jako takové,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.
Zájem o vypisované pozice stále vykazuje růstový trend. Zatímco v roce 2019 reagovalo na nabídku 6,1 zájemce, nyní se průměrný počet odpovědí zájemců blíží devět. Nejvyšší je aktuálně v Praze a v Karlovarském kraji, největší nárůst zájmu jsme zaznamenali v kraji Jihočeském, a to o čtyřicet devět procent.
Nejvíce volných míst je ve výrobě a logistice
Ve většině krajů dominují přehledu nejžádanějších pozice jako dělník, operátor výroby nebo montér. Výjimkou je Praha, kde je v inzerátech nejčastěji zastoupený administrativní pracovník, následuje programátor a obchodní zástupce. Trojici nejžádanějších doplňuje místo montéra často prodavač (Jihočeský, Karlovarský, Královehradecký, Liberecký, Pardubický a Zlínský kraj), skladník (Karlovarský kraj), nebo elektromontér (Ústecký kraj).
Spektrum profesí, v nichž přichází nejvíce reakcí, je pestřejší. V mnoha krajích je to prodavač, kdy na vypsanou pozici reaguje většinou dvanáct až patnáct zájemců, v Ústeckém kraji dokonce více než třicet. Velký zájem je také o místa pokladních (šestnáct reakcí v průměru v Jihomoravském kraji), skladníků (patnáct reakcí v průměru v Karlovarském kraji), kontrolorů kvality (šestnáct reakcí v průměru v Moravskoslezském kraji) nebo fakturantů (padesát reakcí v průměru v Praze).
Platy v krajích mimo Prahu
Pokud porovnáme mzdovou a platovou úroveň v krajích s výjimkou Prahy, vede Jihomoravský kraj, jehož průměr táhne nahoru Brno a nejbližší okolí, dále pak Plzeňský a Středočeský kraj. Naopak nejnižší průměrné ohodnocení je v krajích Zlínském, Olomouckém a Karlovarském. Pro zaměstnance i zaměstnavatele je ale zajímavé porovnání platů a mezd na konkrétních pozicích – v tomto případě včetně bonusů a odměn.
„Například nejvyšší průměrná mzda dělníků je v Plzeňském kraji (31 754 korun), nejnižší pak v Ústeckém kraji (22 937 korun). Zdravotní sestra si vydělá nejvíce ve Středočeském kraji (33 384 korun) a nejméně opět v kraji Ústeckém (26 088 korun). Správce informačního systému je nejlépe finančně ohodnocený v Jihomoravském kraji (49 904 korun) a nejhůře v krajích Ústeckém a Olomouckém (36 514 korun a 36 681 korun). V tomto porovnání záměrně nefiguruje Praha, kde je úroveň platů a mezd vyšší, v posledních dvou letech však roste pomaleji,“ dodává Michal Novák z Profesia.cz.
Foto: Pixabay
Zdroj: Aspen PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama