Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k zveřejněným údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za letošní červen

20.07.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k zveřejněným údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za letošní červen

Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v červnu další zpomalení svého meziročního růstu, ceny v zemědělství prohloubily svůj dvouciferný meziroční pokles.

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu v červnu klesl z květnových 3,6 % na 1,9 %, když trh očekával zpomalení na úroveň 1,8 %.

Výrobní ceny v zemědělství v červnu prohloubily svůj meziroční poklesl na 13,8 % poté, co v květnu jejich meziroční pokles činil 10,2 %. Vývoj výrobních cen naznačuje, že ve třetím čtvrtletí dojde k dalšímu zmírnění meziročního růstu spotřebitelských cen, tedy ke zmírnění inflace.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu zaznamenaly v červnu deváté zpomalení meziročního růstu v řadě, konkrétně z 3,6 % na 1,9 %, když finanční trh očekával zmírnění růstu cen na úroveň 1,8 %. Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu byl letos v červnu nejslabší od února 2021.

ČNB ve své prognóze z počátku května očekávala, že ceny průmyslových výrobců v letošním druhém čtvrtletí vzrostou meziročně v průměru o 5,3 % poté, co v letošním prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 15,0 %.

Skutečný meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu ve druhém čtvrtletí činil 3,9 % a byl tedy nižší, než růst 5,3 % předpokládaný centrální bankou.

Meziroční zpomalení růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu bylo taženo vývojem ve zpracovatelském průmyslu, kde byl v červnu vykázán meziroční pokles výrobních cen o 3,6 % po květnovém meziročním poklesu o 1,4 %.

V případě zpracovatelského průmyslu meziroční růst cen v červnu zpomalil ve většině odvětví a znovu lze tedy konstatovat, že zmírnění cenových tlaků pokračuje napříč zpracovatelským průmyslem.

V případě potravinářského průmyslu meziroční růst výrobních cen v červnu zpomalil z květnových 10,6 % na 7,4 %

Vývoj cen v zemědělství naznačuje, že by tempo růstu cen v potravinářském průmyslu mělo dále klesat i v dalších měsících, což by se mělo promítat i do cen pro koncové spotřebitele. V případě zemědělských výrobců se v červnu meziroční pokles výrobních cen prohloubil na 13,8 % poté, co v květnu meziroční pokles cen činil 10,2 %.

V rostlinné výrobě meziroční výrobní ceny v červnu meziročně klesly o 25,7 %, když v květnu jejich meziroční pokles činil 24,4 %.

Živočišná výroba hlásí další znatelné zpomalení meziročního růstu výrobních cen z 11,1 % na 6,3 %.

ČNB ve své květnové prognóze počítala pro letošní druhé čtvrtletí s meziročním poklesem cen v zemědělství o 4,7 % po meziročním růstu 19,6 % vykázaném v letošním prvním čtvrtletí.
Skutečný meziroční pokles výrobních cen v zemědělství v letošním druhém čtvrtletí činil 8,1 % a byl tedy výraznější, než pokles o 4,7 % očekávaný centrální bankou.

Tendence ke zpomalení meziročního růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu by měla ve třetím čtvrtletí dále pokračovat, vzhledem k efektům meziroční srovnávací základny ale bude zpomalování meziročního růstu výrobních cen mírnější, než tomu bylo v předchozích měsících.

K dalšímu zpomalení meziročního  růstu výrobních cen v průmyslu by měl přispět vývoj cen komodit a relativně slabý výkon v samotném průmyslu jak v české ekonomice, tak v Evropě obecně.

Vývoj výrobních cen náleží na seznam argumentů, které hovoří proti zpřísnění měnové politiky ČNB. Dokonce lze konstatovat, že vývoj výrobních cen může vést k
diskusi o snižování úrokových sazeb, toto téma ale bude pro bankovní radu aktuální asi nejdříve v průběhu letošního podzimu.

Sdílím názor, že ČNB své úroky již nezvýší a předpokládám, že dvoutýdenní repo sazbu ponechá beze změny na úrovni 7 % po celé třetí čtvrtletí.

S počátkem letošního podzimu by ale mohla přijít na pořad debata o zahájení postupného snižování úroků: inflace v české ekonomice klesla již v červnu na jednociferné úrovně a ve třetím čtvrtletí se bude meziroční růst spotřebitelských cen dále zpomalovat.

Osobně bych zahájení procesu snižování úroků ČNB očekával na listopadovém zasedáním bankovní rady.

Z pohledu ČNB ale budou pro její rozhodování o úrokových sazbách důležitá nejen aktuální data o inflaci, ale také vývoj mezd a inflačních očekávání v české ekonomice.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama