e-news.cz - kurzy
Reklama

Dokáže se Unity vymanit ze své tržní niky?

24.09.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dokáže se Unity vymanit ze své tržní niky?

Unity je přední světová platforma pro vývoj her, která se může za rok 2019 pochlubit padesát tři procent tržním podílem v oblasti mobilních her a růstem výnosů kolem čtyřiceti procent.


Společnost už jednou zvýšila své cenové rozpětí pro IPO a pravděpodobně půjde ještě výš, tak jako třeba Snowflake. Pokud budou akcie firmy k mání po padesáti dolarech, bude mít tržní hodnotu zhruba 11,9 miliardy USD.
Americký trh s IPO jede v současnosti na plné obrátky, což je zřejmé ze skutečnosti, že cena akcií firmy Snowflake překonala emisní kurz už o sto dvanáct procent. Dalším IPO v řadě je Unity, engine určený pro vývoj her pro různé platformy. Stejně jako Snowflake stihla už i Unity zvýšit emisní kurz z 32-42 dolarů na 44-48 dolarů a vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby cena IPO přesáhla padesát dolarů. Při 50 USD za akcii by měla Unity hodnotu 11,9 miliardy dolarů a získala by tím 1,25 miliardy nového kapitálu, pokud nepočítáme greenshoe opce pro investiční banky.
Hraním to pouze začíná
Unity je přední světová platforma pro tvorbu a provozování interaktivního 3D obsahu v reálném čase, kterou využívá 1,5 milionu aktivních tvůrců. Na herním trhu si vybudovala silnou pozici, která podle registračního formuláře SEC S-1 představuje odhadem padesát tři procent podíl na trhu tisíc nejstahovanějších mobilních her za rok 2019. Taková dominantní tržní pozice rozhodně představuje dobrý základ pro vynikající budoucí zisky.
Unity nabízí tvůrcům dva druhy řešení: Create Solutions a Operate Solutions. Zatímco první druh vychází z předplatitelského modelu, ten druhý využívá model založený na míře využití s podílem na výnosech. Rozsáhlejší je segment Operate Solutions, který přispívá k celkovým výnosům padesát čtyři procent, a díky značné expanzi ve Velké Číně a v Asijsko-pacifickém regionu teď Unity dokázala zdroje svých výnosů geograficky diverzifikovat.
Většina příjmů podle všeho pochází z herního průmyslu, ale společnost uvádí, že její technologie již začleňují do svých procesů a plánů i další odvětví, ať už jde o architekturu, strojírenství, stavebnictví, zpracovatelský či automobilový průmysl. Celkový trh, který může oslovit, je tedy mnohem větší a podle Unity může mít celosvětově objem zhruba dvacet devět miliard dolarů. Firma příjmy z herního průmyslu a ostatních odvětví nerozlišuje, takže neherní průmysl bude nejspíš k celkovým výnosům přispívat jen malým dílem.
To znamená, že pro investory do Unity budou důležité hlavně dvě věci. Za prvé, zda budou její výnosy v herním průmyslu dál výrazně růst, ale hlavně zda firma dokáže expandovat i za jeho hranice, aby si zajistila robustnější a diverzifikovanější příjmové toky. Největším konkurentem Unity jsou Epic Games se svým Unreal Enginem, které se kvůli monetizaci a přístupu k platformě nedávno vrhly do boje s Applem. Pokud však budou mít vývojáři ze sporu mezi Applem a Epic Games obavy, mohlo by to hrát Unity do karet.

Zdroj: Registrační formulář SEC S-1 firmy Unity
Na základě aktuálních údajů a růstové trajektorie odhadujeme, že Unity bude mít v roce 2020 příjmy ve výši 756 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst 39,5 procenta. Vzhledem k soudní při mezi Applem a Epic Games nás ale ještě může příjemně překvapit. I když zatím nikdy nevykázala zisk, což je dnes u technologických firem obvyklé, podle finančních údajů se zdá, že jde o promyšlené obchodní rozhodnutí, jelikož na výzkum a vývoj vynakládá čtyřicet sedm procent svých příjmů, což je neobvykle vysoké číslo. Některé studie naznačují, že trh podceňuje účinky vysokých a dál rostoucích výdajů na VaV na budoucí příjmy.
V prvním pololetí roku 2020 už navíc Unity vykázala nižší ztráty, takže se možná snaží postupně dostat do zisku, aby nevypadala jako Uber, který nedokázal přesvědčit trhy, že jim v dohledné budoucnosti přinese nějaký zisk.
Vzhledem k tržní hodnotě zhruba 11,9 miliard dolarů a námi očekávaných příjmů 756 milionů za fiskální rok 2020 je tedy společnost Unity oceněna forwardovým poměrem P/S 15,8, což je sice vysoko, ale pokud zohledníme očekávaný růst výnosů a hrubou marži 79 procent, odpovídá to ostatním softwarovým firmám. A pořád je to menší problém než v případě Snowflake, která je ohodnocena na 70násobek tržeb za fiskální rok 2021.

Zdroj: Registrační formulář SEC S-1 firmy Unity
Rizika
V případě Unity budou největšími riziky možný nezdar jeho mezinárodní expanze a vstupu do dalších odvětví mimo herní průmysl, protože s něčím takovým tržní hodnota příliš nepočítá. Mezi další klíčová rizika patří potřeba neztratit přízeň vývojářů a cenové tlaky konkurence, jako je např. Unreal Engine. Většina příjmů plyne společnosti Unity z řešení typu Operate Solutions, a tak je tento model financovaný podílem na výnosech jedním z klíčových rizik pro růst příjmů, pokud by měli vývojáři pocit, že je Unity příliš hamižná nebo že konkurence nabízí zajímavější ceny.
Časem se také mohou objevit nové technologie a platformy, na které se bude firma obtížně adaptovat, případně mohou noví hráči na trhu přijít s lepším technickým řešením pro tvůrce a vývojáře. Rizikem jsou i kybernetické hrozby, které mohou snížit důvěryhodnost firmy mezi zákazníky.
PETER GARNRY, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

O autorovi
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.
Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: Native PR
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama