e-news.cz - kurzy
Reklama

Analýza: Jak by vypadala sněmovna s nejpoměrnějším možným volebním systémem?

22.10.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analýza: Jak by vypadala sněmovna s nejpoměrnějším možným volebním systémem?

Obecně řečeno, každý volební systém je výsledkem kompromisu mezi přesným reflektováním hlasů voličů a akceschopností nového parlamentu. Ve většině zemí jsou tak zavedena různá opatření typu volebních klauzulí, které do parlamentu nepouští strany, které získají počet hlasů pod ustanovenou hranici. Tím se brání fragmentaci parlamentu do mnoha malých stran, neschopných se na ničem dohodnout.


V diskusích se poměrně často objevují názory, že je to nespravedlivé a že by nový parlament měl být tvořen například tak, že by na každé 0,5 % hlasů měl připadat 1 poslanecký mandát. Tento příspěvek mě zaujal, a proto jsem přepočetl obsazení sněmovny v takovém hypotetickém modelu.
Jak by tedy vypadala naše budoucí Poslanecká sněmovna kdyby tomu tak bylo? Podívejme se společně na tabulku.

Strana Počet mandátů
Spolu 56
ANO 54
Piráti a Starostové 31
SPD 19
Přísaha 10
ČSSD 9
KSČM 7
TSS 6
Volný Blok 3
Zelení 2
Otevřeme ČR normálnímu životu 1
Švýcarská demokracie 1
Moravané 1

Poznámka: Po přidělení mandátů na každých celých 0,5 % je zbytek přidělen největším zbytkům
Jak je vidět z tabulky, složení nové sněmovny by bylo o poznání rozmanitější. Stejně tak by tomu bylo u tvoření nové vlády. Jedinou jednoduchou vládu by mohly vytvořit koalice Spolu s ANO, to by ale nejspíše bylo politicky nepřijatelné, což pozorujeme právě v těchto dnech. Koalici ANO, SPD, Přísaha, ČSSD a KSČM, o jejichž názorové blízkosti se spekulovalo před volbami, by k většině chyběly dva mandáty, které by teoreticky mohla dodat formace TSS či některé malé strany. Spolu a PirStan by k většině nestačila ani koalice s Přísahou, zbylé mandáty by mohly dodat Zelení a další malé strany.
Je samozřejmě otázkou, zdali by v takto konstituované Sněmovně vůbec nějaká vláda někdy důvěru obdržela, respektive nakolik by se dokázaly jednotlivé strany bránit problematice tzv. přeběhlíků. Z dlouhodobějšího hlediska by vedl takovýto systém k obrovské fragmentaci politického spektra, kde by každý ctižádostiví jedinec chtěl založit vlastní stranu, a pro tu vybojovat alespoň jeden mandát – ten svůj.
Závěrem je možné dodat jediné: Na tabulce je vcelku jasně vidět, proč takovýto systém u nás nemáme…
Díky za to.
MICHAL HEJL, analytik CETA – Centra ekonomických a tržních analýz
Foto: Pixabay
Zdroj: Michal Hejl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama