e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum ČNB: Banky hlásí zpřísnění poskytování úvěrů firmám

27.10.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum ČNB: Banky hlásí zpřísnění poskytování úvěrů firmám

Pro čtvrté čtvrtletí letošního roku část bankovního trhu avizuje další zpřísnění poskytování úvěrů podnikům a naopak jejich uvolnění domácnostem.


Banky očekávají pokračující růst poptávky po krátkodobém provozním financování podniků a snížení poptávky po úvěrech u domácností. Vyplývá to z průzkumu úvěrových podmínek bank, které dnes zveřejnila Česká národní banka.
Bankovní trh pro čtvrté čtvrtletí předpokládá podle šetření nárůst očekávaných úvěrových ztrát ve všech částech úvěrového trhu. Intenzita by ale měla být menší, než v předchozím období.
Banky ve třetím čtvrtletí nadále vnímaly zvýšená rizika ohledně budoucí ekonomické situace v souvislosti s dopady pandemie koronaviru. Úvěrové standardy a podmínky se s výjimkou úvěrů na spotřebu dále zpřísnily. Ve srovnání s druhým čtvrtletím zpřísnila standardy a podmínky značně menší část bankovního trhu.
Ve třetím čtvrtletí se zvýšily zejména úrokové marže u rizikovějších úvěrů. Poptávka nefinančních podniků po úvěrech se snížila především vlivem utlumených fixních investic. Naopak se dále zvyšovala potřeba provozního financování podniků jako přímý dopad ekonomického poklesu.
Poptávka domácností po úvěrech na bydlení a spotřebu vzrostla. U úvěrů na bydlení k tomu přispívalo zejména snížení úrokových sazeb z hypoték a zájem o investice do nemovitostí a u úvěrů na spotřebu restartu trhu po uvolnění jarních protiepidemických opatření.
Šetření se uskutečnilo od 7. do 22. září a zúčastnilo se ho dvacet jedna bank, které mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.
Objem bankovních úvěrů ke konci srpna dosáhl 6,19 bilionu korun, což představuje proti červenci nárůst o třináct miliard korun, uvedla již dříve ČNB.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama