e-news.cz - kurzy
Reklama

V používání karet jsme podle VISA bezkontaktní velmocí

24.01.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V používání karet jsme podle VISA bezkontaktní velmocí

Jednadevadesát procent transakcí platební kartou je v České republice uskutečňováno bezkontaktně. Češi jsou v tomto ohledu druzí na světě.

Nejvyššího podílu bezkontaktních plateb na světě dosahují s dvaadevadesáti procenty Australané. Podíl bezkontaktních plateb se v tuzemsku meziročně zvýšil o šest procentních bodů. Co se týká nejbližších sousedů, mají z tohoto pohledu Čechům nejblíže Slováci s podílem čtyřiasedmdesáti procent, následováni Poláky, kteří za nimi zaostávají o procentní bod. Vyplývá to ze statistik společnosti Visa.
Česká republika je „bezkontaktní velmocí“ rovněž podle průzkumu Masterindex společnosti Mastercard, který uvádí podíl bezkontaktních platebních karet v České republice ve výši 86 procent. Evropský průměr přitom podle tohoto průzkumu činí 43 procent. Ve druhém Polsku je podíl bezkontaktních plateb 85 procent. Další země v pořadí již v tomto ohledu znatelně zaostávají: v Maďarsku 66 procent, v Irsku 62 procent a ve Finsku a Řecku 55 procent. Překvapivě nejnižší podíl bezkontaktních plateb je v Německu (17 procent).
Češi patří mezi nejaktivnější rovněž v četnosti používání bezkontaktních platebních karet. Podle ředitele Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslava Lukeše se k jejich dennímu užívání hlásí 17 procent spotřebitelů. Poláci jsou aktivnější se čtvrtinou uživatelů. Přes deset procent se ještě dostali Maďaři (13 procent), Irové a Finové (11 procent). Evropský průměr dosahuje sedmiprocentního podílu dennodenního používání.
Podle Visy patří budoucnost tzv. digitálním platbám bez použití hotovosti či fyzické karty. Podíl takových plateb se zvyšuje pětkrát rychleji než u transakcí fyzickou platební kartou. „V ČR používá už nyní chytré telefony, tablety či nositelnou elektroniku ke správě svých financí, online bankovnictví a každodenním platbám 67 procent lidí. V Evropě je to dokonce 77 procent,“ sdělil generální manažer Visa pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš. Podle něho tak lze očekávat, že tento typ placení zažije minimálně stejný boom jako bezkontaktní placení.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama