Apogeo
Reklama

CETA: Mezinárodní obchod se liberalizuje. I přesto je ale třeba dále odbourávat bariéry v klíčových sektorech

15.03.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Mezinárodní obchod se liberalizuje. I přesto je ale třeba dále odbourávat bariéry v klíčových sektorech

Vlády v roce 2022 přijaly zásadní liberalizaci obchodu se službami, která byla podpořena opatřeními na zlepšení obchodních operací na domácích trzích, zvýšením transparentnosti regulace a zmírněním zbývajících překážek pro obchodní cesty po pandemii COVID-19.

I přesto, že tedy došlo k podstatné liberalizaci obchodu se službami, zavedení nových překážek v mnoha klíčových odvětvích ukazuje, že je třeba obnovit úsilí o otevření trhů. 

Globální regulační prostředí pro obchod se službami bylo dynamické a v porovnání s rokem 2021 došlo k nárůstu objemu regulačních změn, což odráží pokračující úsilí zemí o řešení různých globálních ekonomických výzev. Pozitivní vývoj byl však podle nové analýzy OECD vyvážen řadou nových překážek obchodu se službami, včetně překážek týkajících se schopnosti zahraničních společností poskytovat služby na místní úrovni, omezení pohybu osob a zvýšené kontroly zahraničních investic.

Index restriktivity obchodu

Z analýzy OECD s názvem Politické trendy do roku 2023 vyplývá, že ve 22 hlavních sledovaných odvětvích dochází k nárůstu zavádění nových překážek obchodu se službami. Průměrný nárůst nových opatření v oblasti obchodu se službami byl v roce 2022 pětkrát vyšší než v roce předchozím, přičemž nárůst zaznamenala všechna odvětví s výjimkou telekomunikačních služeb.

Z výroční zprávy, která se zabývá regulacemi obchodu se službami v 50 zemích jež představují více než 80 % celosvětového obchodu, vyplývá, že v roce 2022 vykazovaly nejnižší regulační překážky obchodu se službami zejména Japonsko, Spojené království a Nizozemsko. Nejliberálnějšími odvětvími služeb v roce 2022 byly distribuční služby, zvukové nahrávky a architektonické služby, zatímco nejrestriktivnějšími odvětvími byly v průměru za všechny zkoumané země služby letecké dopravy, právní služby a účetní a auditorské služby.

„Pokračující úsilí o odstranění překážek obchodu se službami je nezbytné pro usnadnění silného a trvalého hospodářského oživení, aby se posílila odolnost vůči budoucím šokům a podpořil udržitelnější obchodní systém,“ uvedl generální tajemník OECD Mathias Cormann. „Aby bylo zajištěno zachování výhod otevřených trhů a mezinárodního obchodního systému založeného na pravidlech, měli by se tvůrci politik zaměřit na minimalizaci překážek, které zvyšují obchodní náklady pro poskytovatele služeb, oslabují přínosy digitální transformace a podkopávají konkurenceschopnost“ dodává.

Graf: Podíl přidané hodnoty služeb na exportu

Zdroj: OECD

Ze zprávy dále vyplývá, že průměrná úroveň omezení v zemích mimo OECD ve 22 odvětvích je v roce 2022 1,5krát vyšší než v členských státech OECD, což svědčí o pokračující regulační roztříštěnosti a nerovných podmínkách pro přístup na trh služeb.

Poznatky STRI (Services Trade Restrictiveness Index, neboli Index restriktivity obchodu) ukazují, že ambiciózní úsilí o zmírnění překážek obchodu se službami by mohlo podstatně snížit obchodní náklady pro firmy, které poskytují své služby v zahraničí. V hypotetickém scénáři, kdy země sníží svůj index STRI o polovinu v porovnání s nejlepším výsledkem v každém odvětví, plynou výhody všem zemím, přičemž snížení obchodních nákladů je nejvýraznější v rozvíjejících se tržních ekonomikách.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Zelení šílenci nám chtějí zakázat už i hokej. S takovým nápadem ať se jdou klouzat!

20.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mistrovství světa v hokeji je velká událost. Což je „skvělá“ příležitost pro zelené blázny, aby si přihřáli vlastní polívčičku. Přišli s výčitkou, že vyrábět led je vzhledem k údajné klimatické krizi čirá nezodpovědnost a mělo by se to zarazit. Dobře vědí, že tím jen naštvou lidi. Jim však negativní publicita nevadí, hlavně že je alespoň nějaká.

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama