e-news.cz - kurzy
Reklama

I přes pokles je inflace v Česku stále třetí nejvyšší v EU

25.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
I přes pokles je inflace v Česku stále třetí nejvyšší v EU

Česká republika si „uhájila“ pomyslnou bronzovou příčku v žebříčku zemí podle míry inflace. Vůbec nejrychleji v celé Evropské unii rostly v říjnu meziročně spotřebitelské ceny v Polsku (o 3,8 procenta) a Maďarsku (o tři procenta).


V České republice činila inflace 2,9 procenta, což je o 0,3procentního bodu méně než v září.
Žebříček států platících eurem ovládlo Slovensko, kde říjnová meziroční inflace dosáhla 1,6 procenta. O více než procento (konkrétně 1,2) se v rámci eurozóny zvyšovaly ceny ještě v Nizozemsku. Naopak jedenáct zemí Evropské unie vykázalo meziroční pokles cenové hladiny, tedy deflaci. Zároveň se jednalo o členy eurozóny, kde meziroční míra deflace dosáhla 0,3 procenta. Nejhlubší pokles cen vykázalo Řecko, a to o 2,3 procenta.
Přestože se tedy česká koruna znehodnocuje výrazně více než euro, nemusí to být aktuálně zase tak špatná zpráva. Důležité je, že se inflace dostala pod tříprocentní hranici, tedy pod horní mantinel tolerančního pásma České národní banky vytyčeného pro cílování inflace. Znamená to, že vývoj inflace se de facto vyvíjí s předpovědí naší centrální banky, která tak v nejbližších měsících nebude mít důvod měnit současné nastavení nástrojů měnové politiky v podobě svých úrokových sazeb.
Přestože ceny v Česku stále rostou třetím nejvyšším tempem v celé EU, Česká národní banka ve své aktualizované prognóze z 5. listopadu předpokládá, že inflace se bude v příštích měsících snižovat. Na horizontu měnové politiky (tedy na přelomu let 2021 a 2022) se bude nacházet na úrovni 2,2, respektive 2,1 procenta. K výraznějšímu přiblížení ku dvouprocentnímu inflačnímu cíli by ale mělo dojít už v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Podobný vývoj by měla zaznamenat i takzvaná měnověpolitická inflace.
V případě tohoto scénáře může být podle Goldenburg Group měnový vývoj koruny poměrně zdravý, na rozdíl od těch zemí EU, kde cenová hladina bude nadále klesat, a tím dusit ekonomiku proti jejímu růstu.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Media List


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama