e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická zajímavost: Dva duchovní, statistika a první životní pojištění

13.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ekonomická zajímavost: Dva duchovní, statistika a první životní pojištění

V první polovině osmnáctého století řešili dva skotští pastoři problém, a sice jak zaopatřit vdovy po ostatních pastorech presbytariánské církve. Alexander Webster a Robert Wallace nevynalezly nový obor teologie, ani se nemodlili k bohu pro skutky boží, nicméně pomocí statistiky založili fond, který je dnes znám pod pojmem Skotské Vdovy a položili tak základ moderní životní pojišťovně.


V Británii, stejně tak jako v celé Evropě osmnáctého století byla vysoká úmrtnost a nízká míra dožití běžným jevem. Například průměrná délka dožití v Londýně byla v té době 23 let. Kvůli vysoké míře mortality v populaci byly již tenkrát pro vdovy duchovních v presbyteriánské církvi připraveny podpůrné programy, nicméně Wallace a Webster si uvědomovali, že nebyly dostatečné. Jedna z forem pomoci byla vyplacení půlroční mzdy zemřelého manžela, z čehož vdova starajíce se o značné potomstvo nevyšla déle než právě půl roku. Aby byla tato nedostatečná pomoc kompenzována, byly vytvořeny další fondy, nicméně nesplnily účel a vdovy s dětmi se tak brzy po smrti manželů ocitali v existenciální nouzi.
Dvou duchovní, Webster a Wallace se rozhodli tuto skutečnost změnit a změnit přístup z pouhého vyplácení příjmu na aktivní investice a vyplácení dividend vdovám. V polovině osmnáctého století to byla revoluční myšlenka a inovativní přístup. Aby správně určili výši penze pro vdovy, potřebovali určit výši vkladů duchovních. Dále bylo potřeba odhadnout, kolik pastorů ročně zemře, kolik vdov a sirotků po nich zůstane a o kolik let je jejich manželky přežijí.
Aby toto vše mohli spočítat a definovat dostatečnou roční rentu pro pozůstalé manželky, obrátili se na profesora matematiky Colina Maclaurina. S jeho pomocí a za použití zákona velkých čísel došli k překvapivě přesným propočtům. Zákon velkých čísel totiž říká, že je nemožné s jistotou určit jednu událost, tedy jestli v daném roce zemře právě Wallace či Webster, nicméně výsledek mnoha podobných událostí lze předvídat s velmi vysokou pravděpodobností. Maclaurin tedy mohl s vysokou mírou pravděpodobnosti určit, kolik ročně zemře prebystariánských pastorů, kolik vdov a dětí po nich zůstane a jak dlouho budou potřebovat finanční podporu.
Začátkem roku 1748 každý duchovní platil roční platbu mezi dvěma a šesti libry do Fondu pro zajištění vdov a dětí. V závislosti na výši pojistného mohla vdova po smrti svého manžela očekávat roční rentu ve výši 10–25 GBP, což v té době byla velmi slušná suma. Peníze jí byly vypláceny do té doby, dokud sama nezemřela či se neprovdala, i s tímto propočty počítali. Založení fondu bylo velkou úlevou pro pastory, kteří byli vděční za to, že minimalizovali riziko propadu do chudoby pro své manželky a děti v případě, že by je postihlo úmrtí.
Webster, Wallace a Maclaurin odhadovali, že v roce 1765 budou mít na kontě kapitál ve výši 58 348 liber. Jejich výpočty byly tak přesné, že v témže roce měli na kontě 58 347 liber, tedy jen o jednu libru méně. Dnes je fond znám pod pojmem Skotské vdovy a je to jedna z největší penzijních a pojišťovacích společností na světě. Již nepojišťuje jen vdovy, ale všechny, kteří mají zájem.
Propočty pravděpodobnosti, které Webster, Wallace a Maclaurin provedli pro založení fondu se staly základem pro pojišťovací matematiku a také pro demografii.
JANA PŘIBYLOVÁ, analytička Liberálního institutu, zabývá se ekonomikou Jižní Ameriky a obchodními vztahy mezi Evropou a Jižní Amerikou.
Foto: Pixabay
Zdroj: Jana Přibylová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama