e-news.cz - kurzy
Reklama

Advokát Štěpán Holub: Iniciativa UA. SUPPORT pomáhá ukrajinským klientům

16.05.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Advokát Štěpán Holub: Iniciativa UA. SUPPORT pomáhá ukrajinským klientům

Přístup správních orgánů v České republice k cizincům je obecně spíše špatný. Cizincům úředníci velmi často upírají jejich základní práva.

„ V této souvislosti bych si dovolil uvést, že správní orgány působící v oblasti cizinecké agendy poskytovaly ukrajinským uprchlíkům nesprávné informace, což jsme nicméně prostřednictvím iniciativy UA. SUPPORT alespoň částečně mohli napravovat, v případě, že se na nás ukrajinští klienti obrátili,“ říká v rozhovoru pro EM zakladatel iniciativy UA. SUPPORT advokát Štěpán Holub. 
Co Vás vedlo k založení iniciativy UA.SUPPORT?
To, že lidé během války urgentně potřebují také právní pomoc, člověka nenapadne okamžitě. Já jsem si to uvědomil před několika lety, když jsem pochopil, jak obtížné bylo získat právní pomoc pro uprchlíky ze Sýrie. Tito lidé pak byli mnohdy bezdůvodně zadržováni v detenčních zařízeních nebo vyhošťováni. A přitom když měli cizinci advokáta, všechno dopadalo velmi často úplně jinak. V cizineckých věcech jsou soudní rozhodnutí o nezákonném postupu správních orgánů poměrně častá.
V rámci běžné advokátní praxe spolupracuji s advokáty z okolních zemí velmi často. Naši advokátní kancelář Holubová advokáti řídíme po vzoru IT firem agilním způsobem. Tedy systémem, kdy se do určité míry řídí tým v kanceláři mezi sebou sám. Když začala válka na Ukrajině, nebylo složité vymyslet, co je potřeba udělat. Oslovili jsme společnost AgiLawyer, která u nás systém agilního řízení pomohla zavést, zda by se nechtěli stát partnerem projektu a oni souhlasili. Pak jsme pouze jsme propojili, co už máme k dispozici.
Kolik advokátů se už do iniciativy zapojilo?
V současné době se na stránky www.ua.support zaregistrovalo kolem 150 advokátů z 20 zejména evropských zemí. Tito dobrovolníci za 2 měsíce vyřešili zhruba 500 právních případů. Kromě dobrovolníků nám pomohla řada evropských advokátních komor. Česká advokátní komora byla jedna za prvních.
Jak byste hodnotil přístup ČAK k ukrajinské krizi?
Česká advokátní komora reaguje správně, stejně jako další evropské advokátní komory. Podporuje právníky, kteří poskytují právní pomoc pro bono, současně vybírá určité prostředky na pomoc ukrajinské advokátní komoře.
Advokátní komora rovněž přispěla k rozšiřování povědomí o cizineckém právu mezi právníky prostřednictvím komorou pořádaných online seminářů na danou problematiku, což zajisté usnadnilo poskytování právní pomoci nám i mnohým dalším právníkům.
S jakými nejčastějšími problémy se na advokáty ukrajinští klienti obracejí?
Charakter dotazů se v průběhu času mění, což souvisí s postupnou integrací držitelů dočasné ochrany do běžného života. Zodpovídáme dotazy ohledně práv a povinností vyplývajících z dočasné ochrany, zejména ve věci působení ukrajinských uprchlíků na trhu práce, dále ve věci zrušení dočasné ochrany v souvislosti s přemístěním do jiného státu či dotazy ohledně možnosti krátkodobě vycestovat. Dále řešíme dotazy ohledně možností pobytových oprávnění v případě sloučení rodin a na to navazující otázky rodinného práva. Na denní bázi rovněž poskytujeme právní pomoc ve věci zapojení ukrajinských dětí do vzdělávacího systému.
V rámci platformy zodpovídáme dotazy ve všech odvětvích práva díky zapojení advokátů z různých oborů advokátní praxe.
Jaké všechny služby jim nabízíte?
Smyslem platformy UA.SUPPORT je pouze propojit žadatele o právní pomoc s vhodným advokátem, který pak už se svým klientem standardně komunikuje. Výhodou platformy je to, že funguje napříč mezi jurisdikcemi.
Jak hodnotíte přístup českých orgánů vůči uprchlíkům?
Proto je pomoc advokáta pro cizince a uprchlíky naprosto klíčová. Cizinecké problematice není ve společnosti věnována dostatečná míra pozornosti, ačkoli velká část společnosti denně přichází do styku s cizinci, kteří zde pracují či studují, aniž si je vědoma úskalí, která často ve věci svého pobytu v České republice tito lidé řeší důsledkem špatné praxe správních orgánů. Platforma UA. SUPPORT rozšiřuje možnosti cizinců domoci se svých práv a snaží se tak eliminovat umocňování negativních dopadů spojených s nuceným či dobrovolným přemístěním osob na jejich psychiku, čímž napomáhá snadnější integraci do společnosti.
V této souvislosti bych si dovolil uvést, že správní orgány působící v oblasti cizinecké agendy poskytovaly ukrajinským uprchlíkům nesprávné informace, což jsme nicméně prostřednictvím iniciativy UA.SUPPORT alespoň částečně mohli napravovat, v případě, že se na nás ukrajinští klienti obrátili.
Ukrajinští advokáti varují i před různými podvodnými agenturami práce. Máte s tím tak zkušenosti?
V rámci jednotlivých případů se řeší nejrůznější otázky včetně těch, co zmiňujete. Rozhodně to ale není podstatná část.
Setkali jste se i s případy vinklaření, kdy jsou zneužíváni ukrajinští občané?
Platforma UA.SUPPORT spolupracuje výhradně s advokáty. To že je dobrovolník advokát v příslušné jurisdikci, nám musí doložit a velmi pečlivě to ověřujeme. Možná ale hraje roli, že právní pomoc prostřednictvím naší platformy je poskytována zdarma. Takže vinkláři o takovou spolupráci zase tolik nestojí.
Pomáhají vám i ukrajinští advokáti?
V současné době pro potřeby platformy UA.SUPPORT pracuje jen jedna ukrajinská právnička na plný úvazek. Provoz platformy UA.SUPPORT je hrazen pouze z prostředků advokátní kanceláře Holubová advokáti s.r.o. a AgiLawyer s.r.o. Abychom projekt mohli rozvíjet a udržet nějakou dobu, urgentně potřebujeme získat další finanční podporu z dalších zdrojů.
Měli by ukrajinští advokáti požívat statusu evropského advokáta, jak chce ČAK?
Z pohledu platformy UA.SUPPORT to není podstatné, neboť jsou zapojeni právníci z nejrůznějších jurisdikcí.
Řešíte i problémy ukrajinských klientů, které jim vznikají na Ukrajině?
Právní případy, se kterými klienti přicházejí, mají prakticky vždy nějaký přeshraniční prvek, včetně ukrajinského. Prvním úkolem nás, coby provozovatelů platformy, je pochopit, o jaký případ jde a do jaké jurisdikce patří. Podle toho je požadavek přiřazen do skupiny dobrovolných advokátů z příslušné země. Někdy je ale zapotřebí právníků z více zemí.
V souvislosti s problémy, které vznikají přímo na Ukrajině řešíme možnosti mezistátního přemisťování nezletilých ukrajinských uprchlíků, či nemožnost navrátit se na území České republiky v souvislosti s mobilizací a s tím spojené dotazy k trvání současných pobytových oprávnění jinak zde pracujících ukrajinských občanů.
Hodlá se spolek v zájmu klientů podílet i na objasňování válečných zločinů spáchaných na okupovaných územích ve spolupráci s českými OČTŘ?
Platforma byla založena za účelem pomoci jednoduše získat vhodného advokáta, který bezplatně pomůže. Platforma nebyla založena za účelem objasňování válečných zločinů. Dokážu si ale představit, že se například někdo z pozůstalých prostřednictvím platformy obrátí s požadavkem na právní pomoc.
Děkuji za rozhovor.

Štěpán Holub: je advokátem a partnerem společnosti Holubová advokáti. Je specialistou na vícegenerační plánování v České republice a v mezinárodním kontextu. Úspěšně zorganizoval řadu mezinárodních právních transakcí zahrnujících
několik jurisdikcí a také úspěšně zastupoval své klienty před různými soudy, včetně Ústavního soudu v České republice.
Získal také ocenění “Pro Bono advokát roku 2009” od České advokátní komory. V roce 2014 byl hlavním organizátorem Kongresu v Praze pro 550 právníků, kteří jsou členy organizace AIJA (Mezinárodní asociace mladých
právníků). Koncem února 2022 inicioval spuštění projektu UA. SUPPORT – clearingového místa pro zajištění bezplatné právní pomoci pro ukrajinské uprchlíky advokáty ve více než 20 jurisdikcích.

 
Foto: Poskytnuto Štěpánem Holubem
Zdroj: Dušan Šrámek
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama