e-news.cz - kurzy
Reklama

Analýza: Jací poslanci byli v končící sněmovně nejliberálnější? 

06.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analýza: Jací poslanci byli v končící sněmovně nejliberálnější? 

Nejliberálnějším poslanci v právě končícím volebním období (2017–2021) se stali Jiří Ventruba, Jan Zahradník a Ivan Adamec z poslaneckého klubu ODS, nejméně liberálními naopak Petr Dolínek ČSSD, Jiří Valenta z KSČM, Jan Schiller (ANO) a Kateřina Valachová z ČSSD. Z poslanců, kteří mandát letos obhajují, je nejliberálnější Ivan Adamec (ODS) z Královéhradeckého kraje.


Zdroj: Skóreposlanců.cz.

„Výsledky našich projektů Skóre poslanců, Skóre senátorů a Skóre europoslanců dlouhodobě ukazují, že poslanci a senátoři KDU-ČSL opakovaně zaznamenávají negativní skóre, tedy jejich účast na hlasování svobodu českých občanů snižuje. Naše výsledky tak potvrzují, že ideově se KDU-ČSL do koalice Spolu příliš nehodí,“ uvedl vedoucí projektu a ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. „Z hlediska liberálnosti hlasování v Poslanecké sněmovně se k ODS a TOP 09 více hodí STAN, ale i Piráti,“ dodává Pánek.
Hlasování vybíráme tak, abychom podchytili ta nejdůležitější hlasování, která se v Poslanecké sněmovně odehrají. Bereme v potaz pouze legislativní hlasování, ne tedy např. hlasování o důvěře vládě nebo nezávazných usneseních sněmovny. Nezařazujeme ani hlasování o rozpočtu a státním závěrečném účtu. Za shodné hlasování s pozicí Liberálního institutu dáváme kladný bod, za opačné hlasování záporný bod a za zdržení dáváme nulu. Do vyhlašovaného žebříčku jsme zařadili pouze poslance, kteří se zúčastnili (byť zdržením) aspoň třetiny hlasování, která jsme vybrali.
„Skóre poslanců se od ostatních našich projektů odlišuje tak, že zatímco například v Daňovém břemenu či Indexu byrokracie prezentujeme objektivní fakta, se kterými může každý naložit dle uvážení, ve Skóre jsou hodnotové soudy přímo součástí naší metodiky. Věříme však, že naše pozice a skrze ně projekt Skóre dobře zachycuje to, jak která poslankyně či poslanec hlasuje ve prospěch osobních i ekonomických svobod,“ vysvětluje analytik projektu a ředitel výzkumu Liberálního institutu Jan Mošovský.
„Výsledky mezi poslanci progresivních a konzervativních stran pochopitelně ovlivní i to, zda Sněmovna v daném období hlasuje spíše o záležitostech ekonomických nebo o otázkách osobních svobod,“ doplňuje Mošovský. „Vzhledem k tomu, že do hodnocení zahrnujeme nejširší možné spektrum substantivních hlasování, i hlasované zákony v daném období reflektují činnost Sněmovny a jednotlivých poslanců. Ti disponují zákonodárnou iniciativou a mohou tak navrhovat (ne)liberální zákony, které by se pak promítly v jejich hodnocení.“
Smutnou okolností je, že stejně jako při loňském vyhlašování Skóre senátorů je i letos jeden z nejliberálnějších legislativců bohužel již po smrti. Poslanec Jiří Ventruba (ODS/Brno) se stal jednou z více než třiceti tisíc českých obětí koronavirové pandemie. Čest jeho památce.
Liberální institut s projektem začal v roce 2017, kdy vyhlásil Skóre poslanců (zvítězil František Laudát z TOP 09). V roce 2018 a 2020 jsme vyhlásili Skóre senátorů (zvítězili Pavel Eybert a Zdeněk Nytra z ODS) a v roce 2019 Skóre europoslanců (zvítězil Jiří Payne ze Svobodných). V projektu plánuje institut pokračovat i v budoucnosti. Budeme monitorovat poslance a senátory i během příštích volebních období. U déle sloužících poslanců a senátorů bude tak možné sledovat, zda se časem stávají většími či menšími liberály.
Skóre poslanců vychází z metodiky americké organizace FreedomWorks, jde o léty prověřený způsob, jak ověřovat, zda poslanci hájí občany před vládou a zda plní volební sliby. Doufáme, že se naší iniciativou inspirují také další liberální think-tanky v Evropě, což nám umožní i mezinárodní srovnání.
Poznámka: Všechna data, se kterými pracujeme, jsou dostupná na webu Skóreposlanců.cz. Návštěvníci webu si tak mohou provést vlastní analýzy a mohou kontrolovat naše výpočty a závěry.
Foto: Pixabay
Zdroj: Gabriela Řezníčková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama