e-news.cz - kurzy
Reklama

Převod nemovitosti bez průtahů: Jak na to?

28.10.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Převod nemovitosti bez průtahů: Jak na to?

Chcete převést do svého vlastnictví nově zakoupenou či zděděnou nemovitost a rádi byste se vyhnuli zbytečným průtahům a problémům? Přečtěte si naše rady, jak rychle a bezpečně převést byt či dům.


Písemná smlouva jako základ
Základem každého převodu nemovitosti je písemná smlouva. V té musí být správně uvedena jména, adresy, rodná čísla či data narození všech zúčastněných osob a podrobný popis nemovitosti. Především popis nemovitosti musí být velmi důkladný.
Ještě než smlouvu podepíšete, veškeré údaje si ověřte. Zkontrolujte, že člověk, který vám nemovitost prodává či daruje, je jejím jediným majitelem, prověřte také související pozemky, případné podíly na společných částech domu a že na nemovitosti nevisí žádné věcné břemeno v podobě hypotéky či dokonce exekuce.
Pokud vše sedí, můžete smlouvy podepsat. Podpis je potřeba úředně ověřit. Stačí ověřit jednu kopii smlouvy, tu, kterou zašlete na katastrální úřad. Smlouvy, které zůstávají kupujícímu a prodávajícímu či darujícímu a obdarovanému, ověřený podpis mít nemusí. K ověření potřebujete pouze občanský průkaz, jeden ověřený podpis vás bude stát třicet korun. Podpis je možné ověřit Czech POINTu České pošty, na obecním či městském úřadě a u notáře.
Návrh na vklad do katastru nemovitostí důkladně připravte
Návrh do katastru se podává prostřednictvím formuláře, který naleznete na stránkách Českého katastrálního úřadu. Online aplikace si sama načte všechny údaje z katastru, stačí zadat název katastrálního území, číslo listu vlastnictví a osobní údaje smluvních stran. Darovací či kupní smlouvu s úředně ověřenými podpisy a dva návrhy na vklad podepsané oběma zúčastněnými stranami doručte na podatelnu katastrálního úřadu. Zde zakoupíte kolek v hodnotě 1 000 Kč. Poté nejpozději do třiceti dnů odešle katastrální úřad rozhodnutí o změně vlastnického práva, popřípadě o chybách v návrhu.
Daň z nabytí nemovitosti – kdy musím zaplatit?
Po přepisu vlastnictví nemovitosti je kupující či obdarovaný novým majitelem. V některých případech je ale potřeba zaplatit daň z nabytí nemovitosti. Tady se ale postup při prodeji a darování liší.
Při darování nemovitosti žádnou daň neplatíte v případě, kdy vám nemovitost daroval příbuzný v hlavní či vedlejší linii, nebo pokud jste žil s dárcem ve společné domácnosti déle než rok.
Stejně jako v případě darování nemovitosti, ani při dědictví daň z nabytí nemovitosti neplatíte.
Při koupi a prodeji nemovitosti musel až do jara 2020 kupující zaplatit čtyři procentní daň z nabytí. Tato daň byla v dubnu 2020 zrušena a stejně tak již není třeba podávat speciální daňové přiznání o nabytí věci nemovitých. Prodávající ale musí zahrnout zisk z prodeje bytu do svých příjmů, pokud nemovitost vlastnil méně než pět let, osobně v ní alespoň dva roky nebydlel nebo získané peníze nepoužije na nabytí nového bydlení.
Foto + Zdroj: Srovnani-makleru.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama