e-news.cz - kurzy
Reklama

Jen šest procent zaměstnaných žen je v nejvyšší příjmové skupině

14.03.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jen šest procent zaměstnaných žen je v nejvyšší příjmové skupině

Platové rozdíly mezi muži a ženami jsou celosvětovým problémem, nazývaným Gender Gap.

Téměř všude na světě je průměrný plat mužů vyšší než průměrný plat žen. Tento fakt je do velké míry způsoben skladbou profesí, které ženy vykonávají, protože ty jsou většinou hůře finančně ohodnocené.
Rozložení žen do mzdových pásem se oproti mužům značně liší. Vyšší procento žen vykonává práci, která spadá do nižší příjmové skupiny, zatímco vyšší procento mužů vykonává práci, za niž dostávají nejvyšší mzdu na trhu. Do velké míry to souvisí s faktem, že stále málo žen zastává manažerské pozice. Tyto skutečnosti vyplývají z analýzy mezinárodního platového portálu Paylab.com.

Kolik pracujících žen má nejvyšší příjmy v dané zemi?

Jen asi šest procent zaměstnaných žen se dostalo mezi desetinu nejlépe vydělávajících zaměstnanců. Pro porovnání – u mužů je tento podíl 13 procent. Paylab, který je v ČR zastoupen značkou Platy.cz, monitoroval situaci žen v zemích, v nichž provozuje platové portály. Nejvyšší podíl žen v nejvyšší platové třídě je ve Slovinsku (7,6 procenta), nejnižší pak v České republice (4,5 procenta).
„Z našeho Paylab Compensation Monitoru vyplývá, že mít šéfa muže je dvakrát pravděpodobnější než mít za šéfa ženu,“ podotýká k tomu Michal Novák za Platy.cz. „A právě manažerské pozice patří k nejlépe placeným. Do velké míry to ovlivňují historické faktory, kdy lepší podmínky pro kariérní postup a růst mají muži. Tento fenomén se nazývá glass ceiling. Na druhé straně je pravda, že ženy mají o tyto posty menší zájem. Hlavně pracující matky nevyhledávají pozice, které jsou časově i emocionálně náročné, protože je pro ně problematické sladit takovéto zaměstnání s rodinným životem.“

Zajímavé je, že pokud porovnáme platy desetiny nejlépe vydělávajících žen a mužů, najdeme i tam rozdíly. V průměru dosahují platy těchto žen jen asi 78 procent průměrné hodnoty platu mužů s nejvyšším příjmem. Do velké míry to souvisí s tím, že ženy mnohem častěji zastávají manažerské posty v méně progresivních odvětvích, jako je administrativa a specializované obory netechnického zaměření.

Platové rozdíly jsou v jednotlivých zemích odlišné
Nejvýraznější rozdíly mezi ohodnocením žen a mužů jsou v Bulharsku, České republice a na Slovensku, kde rozdíl v průměrné mzdě dosahuje 28 až 30 procent ve prospěch mužů. Naopak zeměmi, které se mohou pochlubit menší diferencí ohodnocení, jsou Chorvatsko a Slovinsko, kde mají muži v průměru o 10 až 11 procent vyšší plat než ženy.

Nejvýznamnější vliv na kariérní růst mají volba povolání a ambice

Na platy žen má nejvýraznější vliv volba pracovní pozice. Dnes není nemožné, aby se kariérně uplatnily na dobře placených místech. Ale stále platí, že poměrně velký poměr žen vykonává povolání, která jsou hůře placená. Jedná se většinou o práci prvního kontaktu: například asistentky, recepční, zdravotní sestry, účetní, klientské pracovnice, zákaznická podpora, personalistky, učitelky, číšnice, prodavačky, sociální a administrativní pracovnice.
Celkově asi 15 procent zaměstnaných žen spadá do nejnižšího mzdového pásma; u mužů je to jen sedm procent. Ze zemí, v nichž jsou platové portály Paylab zastoupeny, mají nejvyšší podíl žen v nízkopříjmové skupině (1. decil) na Slovensku (18 procent), v České republice, Bulharsku a ve Finsku (shodně 16 procent).

Ženy by se neměly bát vyjednávat o platu

Platové rozdíly by měly být co nejmenší, pokud muž a žena zastávají identickou pozici ve stejném oboru, nebo dokonce v jedné společnosti. Tam by se měl plat lišit jen podle znalostí a zkušeností. „Pokud chtějí ženy získat lepší platové ohodnocení, neměly by se bát vyjednávat,“ radí Michal Novák. „Muži jsou totiž v tomto ohledu mnohem asertivnější. Navíc mívají vyšší platová očekávání už při nástupu do zaměstnání, takže získávají lepší startovní pozici. Proto portál Platy.cz ženám radí, aby si pravidelně monitorovaly platové ohodnocení na srovnatelné pozici a nebály se se zaměstnavatelem o výši své mzdy mluvit.“
TZ Profesia.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama