e-news.cz - kurzy
Reklama

Špičky biotechu se sešly v Praze na mezinárodní konferenci Prague.bio

29.09.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Špičky biotechu se sešly v Praze na mezinárodní konferenci Prague.bio

První ročník mezinárodní konference Prague.bio propojil špičkové vědce z biotechnologií a farmacie se zástupci fondů, které spravují celkem kolem 20 miliard korun.

Akce hostila dvě stě akademiků, investorů a představitelů státní správy i průmyslu z celé střední Evropy. Zkušení investoři a lidé z předních farmaceutických a diagnostických firem se setkali s nadějnými startupy, aby jim pomohli při komercializaci jejich nápadů. Zástupcům průmyslu a investorům konference poskytla podnětný prostor pro výměnu názorů a možnost navázání další spolupráce a investic. Do nadějných vědeckých projektů mohou jít miliardy.

„Česká republika má špičkové vědce, oni mají perfektní nápady; ne vždy se jim ale daří výsledky jejich práce zhodnocovat. Je tedy skvělé, že konference jako Prague.bio propojují vědu a byznys,“ upozorňuje ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

„Biotechnologie patří mezi strategické cíle rozvoje metropole. Praha má bohatou historii, pestrou současnost a v tomto vidím i nadějnou budoucnost. Konference Prague.bio je výborným počinem, který pomáhá posilovat v tomto oboru českou pozici,“ shrnul primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Mezi vystupujícími na konferenci byl například uznávaný odborník na sekvenační systémy z Roche Diagnostics Solutions Jan Berka, který se ve své přednášce zaměřil na úlohu tzv. imunomu v diagnostice, prognóze a léčbě nemocí. Dalším významným hostem byl Marek Šťastný z Bristol-Myers Squibb, který si připravil příspěvek týkající se využívání moderní imunoterapie v protinádorové léčbě.

„Budoucí prosperita naší země musí být založena na vzdělání, vědě a aplikací jejích výsledků do praxe. Biotechnologie má obrovský potenciál a tato konference jej může pomoci lépe využít,“ upozornil Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

V rámci konference se uskutečnila také panelová debata investorů. Zapojil se do ní Aleksander Kłósek z polského YouNick Mint VC, Alexander Schwartz z rakouského fondu xista science ventures, Michael Krebs z německého KHAN Technology Transfer Fund, Anke Caßing z High-Tech Gründerfonds, Yveta Holečková z BPD Partners, Victoria Wang z Taiwania Capital Management Corporation či Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund. Jedním z hlavních témat byla potenciální rizika financování vědeckých startupů v úplných začátcích jejich vývoje.

Dalším z highlightů programu konference Prague.bio byla odpolední diskuze zástupců právních kanceláři, kteří se zabývají tématem duševního vlastnictví. I zde byla účast mezinárodní, debaty se zúčastnili například Roger Abseher z Dentons Patent Solutions, Adrian Bradley z Cleveland Scott York, Kamila Seberová z Wolf Theiss, Ingrid Beránková Ambruzová z HARPER IP či Mikuláš Vargic z Kristýna & Mikuláš advokáti. 

„Vnímáme, že je potřeba vědu a byznys propojovat. Přitom je pravda, že si věda a byznys často nerozumí, chybí společná řeč. Mimo jiné i proto vznikla konference i klastr stejnojmenného názvu Prague.bio,“ vysvětluje Jana Žaludová, ředitelka klastru Prague.bio. V rámci konference se rovněž představilo publiku a především investorům 12 nadějných vědeckovýzkumných projektů z Česka i střední Evropy. Ty mají šanci získat v budoucnu finance na svůj rozvoj. 

„Česká věda má vynikající vědce i výsledky. Nicméně bez patřičné podpory se objevy a nápady do praxe nikdy nedostanou. Jsem velmi ráda, že konference Prague.bio dokáže svět byznysu a vědy efektivně propojit,“ shrnuje Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR.

Konference Prague.bio, která se uskutečnila v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě, pořádal biotechnologický klastr Prague.bio společně s Úřadem ministryně pro vědu, výzkum a inovace, Ústavem organické chemie a biochemie, techtransferovou kanceláří IOCB Tech a inkubátorem i&i Prague. Akci udělil záštitu primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda. 

Foto: Pixabay

Zdroj: i&i Prague + Renáta Lucková  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama