e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu České republiky

13.12.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu České republiky

Ještě před tím, než se Andrej Babiš stane prezidentem, rozhodl se zreformovat volební systém do Senátu. Vadí mu nízká volební účast ve druhém kole, která snižuje legitimitu volby: „Čím nižší volební účast, tím nižší úroveň (demokratické) legitimity zvolený kandidát požívá.“

Autor: Andrej Babiš

Datum předložení: 1. 11. 2022

Stanovisko vlády: nesouhlas

Hodnocení EM: 20%

 Na vině přitom prý patrně není důvěra v Senát jako instituci, ale dvoukolová volba, o čemž svědčí poměrně vyšší volební účast v prvních kolech a velký pokles účasti v kolech druhých, konajících se o týden později. „Lze se domnívat, že vzhledem k tomu, že se volby konají vždy v pátek a sobotu, nejsou občané ochotni obětovat tomuto „svátku demokracie“ dva víkendy po sobě,“ píše v důvodové zprávě.

Proč předseda ANO návrh na změnu volebního systému do Senátu ve skutečnosti podává, dobře víme. Ze 17 jeho kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, uspěli jen dva, což lze označit za volební fiasko opoziční strany, která volby postavila jako referendum o nepopulární vládě. Reakce neúspěšných bývá v takovém případě dvojí: Buď Senát označí za zbytečný apendix, který by bylo nejlepší rozpustit a vypustit, nebo navrhnou změnu volebního systému. Jednokolové volby by přinesly ANO zisk sedmi mandátů, což není tak špatné. Jejich voliče druhé kolo netáhne, tak ho zrušíme. Tolik stručně k tomu, co v důvodové zprávě chybí.  

Nechme skutečné motivy stranou a podívejme se, zda zvolená argumentace proti dvoukolovému systému absolutní většiny skutečně platí. Zatímco v prvním kole voleb se účast voličů pohybuje mezi 30 a 45 %, ve druhém kole to bývá necelá polovina, což podle autora snižuje legitimitu volby.  Převeďme to na hypotetický příklad: Ze sta voličů v prvním kole dorazí 32 %, což je shodou okolností 32 voličů. Dejme tomu, že 25 %, z nich, tj. 8, volilo kandidáta, který získal nejvíce hlasů, v praxi to bývá někdy více, ale i méně. Ve druhém kole dorazí jen polovina, tj. 16 voličů. K vítězství jednoho z kandidátů je pak třeba, aby obdržel minimálně devět hlasů, což je víc, než v prvním kole. 

Uvedený příklad je samozřejmě záměrně postaven tak, aby to vyšlo, ale operuje s procenty, která se v senátních volbách běžně vyskytují. Jednoduše ukazují, že nižší počet voličů ve druhém kole nutně neznamená nižší počet hlasů pro vítěze voleb. Úroveň (demokratické) legitimity zvolených kandidátů, se kterou návrh operuje, tak zrušením druhého kola nezvýšíme. Neobstojí ani srovnání s jednokolovým systémem v USA, kde jsou dvě dominantní strany a vítězní kandidáti běžně v jednokolovém systému relativní většiny získají nad padesát procent hlasů, nebo se k této hranici těsně blíží. V zemi s takovým stranickým systémem je pak druhé kolo opravdu zbytečné. 

Nevhodnost jednokolového systému relativní většiny při volbě do Senátu přirozeně neznamená, že není legitimní zvažovat změnu. Řešením nízkého zájmu voličů o Senát by mohlo být tzv. alternativní hlasování. Jedná se o volební systém známý z Austrálie, který u nás svého času navrhoval zavést senátor Jiří Dienstbier. Místo volby jednoho kandidáta volič seřadí všechny nebo určitou část kandidátů podle svých preferencí. V prvním kole se pak zjišťuje, zda někdo obdržel nad 50 % prvních hlasů. Pokud nikoli, vyřadí se kandidát s nejmenším počtem prvních míst a hlasy, které u něj voliči uvedli jako další v pořadí, se přiřadí ostatním. Tak to jde, až někdo získá nad 50 %. 

Zní to trochu složitě, ale funguje to, vždycky je někdo zvolen. Alternativu k tomuto systému u nás dlouhodobě propaguje Karel Janeček, další z kandidátů na prezidenta, jehož šance na zvolení vyjádřené jako zlatý střed pí, pohasly poté, co se zjistilo, že nezvládne bezchybně opsat číslo vlastního občanského průkazu. Janečkova metoda spočívá v tom, že hlasující má možnost použít až tři hlasy, pro každého z kandidátů však může hlasovat nejvýše jedním hlasem. Pokud použije dva kladné hlasy, může rovněž použít jeden záporný pro kandidáta, kterého nechce. Jako příklad politika, kterého by jeho systém vyřadil z politiky, Janeček s oblibou uváděl zlojeda Kalouska.  

Kontroverzní politici jsou kořením každé politické scény a není jasné, proč by jejich odpůrci z opačného tábora měli mít právo je vyřazovat. Vyjde to asi tak nastejno, jako by si fanoušci fotbalových týmů mohli navzájem vylučovat své největší hvězdy. Smyslem politické soutěže není prosazování šedi a průměru, ale naopak konfrontace a střet vyhraněných zastánců různých názorových proudů. Ostatně, politika je způsob, jak občanskou válku nahradit soubojem slov a argumentů. To Janečkovi, který chce sjednocovat zavilé odpůrce očkování s očkovanými, či Putinovu pátou kolonu s prozápadně smýšlející většinou národa, evidentně nedochází.

Vraťme se však k Babišovu návrhu. Není úplně bez zajímavosti, že prakticky stejný zákon v minulém volebním období podali komunisté. Vláda včele s premiérem Babišem k němu zaujala neutrální postoj, ale to jen proto, že ji Filip ve sněmovně držel za rozkrok. Jaký k návrhu měli tehdejší vládní strany skutečný vztah, svědčí fakt, že se nikdy nedostal na pořad jednání. Současná vláda k návrhu dala nesouhlasné stanovisko. Kromě jiného upozornila, že se změnou volebního systému do Senátu by se nejspíš musela změnit i volba hlavy státu, což je námět, se kterým by možná Andrej Babiš docela rád souhlasil. Po lednu uvidíme, zda na takové volební kutilství ještě bude mít čas.

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama