Apogeo
Reklama

Recenze novely liniového zákona (zákon o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury)

16.11.2023, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely liniového zákona (zákon o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury)

Autor: vláda a poslanci

Datum předložení vládou: 29. 3. 2023

Hodnocení EM: 90%

Urychlit výstavbu dopravní a energetické infrastruktury je tradiční součástí volebního programu prakticky všech politických stran. Už od roku 2009 na to máme speciální zákon, který se v průměru jednou za rok nebo dva novelizuje, abychom urychlení ještě více urychlili. Ve výsledku je tak zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací (liniový zákon), jak se v současnosti jmenuje, ukázkou toho, že zákony sice mohou vyjadřovat přání politiků, realitu však nezmění. K urychlení výstavby dálnic a dalších vymožeností nakonec nejlépe slouží peníze, a když je nemáte, paragrafy jsou k ničemu.

Když Topolánkova vláda a ministr financí Kalousek bojovali s deficitem veřejných financí, nijak se netajili tím, že je to na úkor jiných priorit hospodářské politiky, jako je například výstavba dopravní infrastruktury. V letech 2007 až 2009 tak došlo k praktickému zastavení výstavby a hlavně přípravy nových staveb. Vzhledem k tomu, jak dlouho se takové stavby připravují, pak trvalo mnoho let, než se výstavba znovu rozběhla. Současná vláda se chlubí, že v příštím roce zprovozní 118 km nových dálnic, zapomíná ovšem dodat, že jsou to vlastně dálnice připravené a rozestavěné vládami předchozími. Ty, které připraví tahle vláda, slavnostně otevře zase až vláda příští. 

Zatím poslední novelu liniového zákona předložila do sněmovny v březnu letošního roku vláda s cílem implementovat evropské předpisy, týkající se výstavby klíčových železničních a dálničních tahů a mezistátní spolupráce při jejich přeshraničním propojování do transevropské dopravní sítě. Ve sněmovně však došlo k zásadnímu rozkošatění původní vládní předlohy.  Po projednání a jednohlasném schválení sněmovnou se zákon bude vztahovat nejen na liniové stavby dopravní, energetické a informační infastruktury, ale prakticky na všechny investice, které budou považovány za strategické, včetně výstavby gigafactory, z níž mezitím sešlo. 

Není to poprvé, kdy místo standardního legislativního procesu, zákon upravovali až poslanci. Vlastně je to spíše pravidlem od vzniku zákona. V roce 2008 jej předložila skupina poslanců jako návrh na urychlení výstavby rychlostní komunikace R35. To je ta, co vede z Hradce Králové na Olomouc a nyní se, už jako dálnice, konečně staví. Idea překladatelů byla, že výstavbu R35 prohlásí za veřejný zájem a všechno půjde jako na drátkách. Vláda jim to s odkazem na opakované nálezy Ústavního soudu vymluvila a zákon byl nakonec přijat v obecné a ústavně komfortní podobě platné pro všechny liniové stavby. Jen ty peníze jaksi chyběly dál a dálnici nikdo nepostavil. 

Nejnovější novelu liniového zákona sice opět poskládali ve sněmovně, pravda však je, že to zase tak úplně poslanecké dílko není. Ve skutečnosti ho psali na ministerstvech dopravy a průmyslu a to ještě podle návrhů z byznysu. Proti tomuto postupu se zdvihla určitá nevole ze strany nevládních organizací, za všechny jmenujme Síť k ochraně demokracie, což je spolek docela významných právníků, kteří to dokonce označili za přístup nedemokratický a netransparentní. Naštěstí zatím nemáme demokracii právníků, ale demokracii parlamentní, kde mají poslanci ústavně zaručené právo podávat pozměňovací návrhy. Kde je vezmou, je jenom na nich. 

Co tedy novela přináší za novinky?  Pro strategicky významné energetické a dopravní investice zákon ukotví závazné lhůty čtyř let pro ukončení všech správních řízení. Podobné termínování mívá ovšem háček, že ne vždy je reálně vymahatelné. Mnohem lepší je to s výkupy pozemků pro dopravní stavby. Začít budou moci, jakmile bude vydáno souhlasné závazné stanovisko EIA. Dnes může stát vykupovat až po vydání územního rozhodnutí, přičemž právě potíže s výkupy pozemků jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč se příprava stavby o celé roky protahuje. Zjednodušuje se a urychluje též povolování pro přenosovou, přepravní či distribuční soustavu (platí pro elektřinu, plyn, teplo).

Zákon se nově bude vztahovat na povolování těžby stavebního kamene a písku, těžbu surovin jako jsou ropa nebo plyn, u nichž stát určí, která ložiska těchto kritických surovin jsou strategická. Povolovat bude vláda prodej a nákup strategických podniků, otevře se cesta k rychlejšímu povolování areálů pro výrobu moderních produktů strategického významu, jako je výroba baterií do automobilů, výroba čipů, zpracování druhotných surovin, recyklátů, robotické výrobě, výrobě a zpracování vodíku nebo datových center. Rozhodovat se u nich bude napoprvé, opustí se odvolací institut. Teď už možná tušíte, proč se zákon strážcům demokratického kverulování nelíbí. 

Zákon o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury, jak se bude norma nově jmenovat, je v mnoha směrech skutečně převratný. Na jednu stranu v některých směrech, třeba právě zrušením možnosti odvolání, balancuje na hraně ústavnosti, na straně druhé je pokusem přestat u nás pěstovat smrádek a teplíčko a vykročit do 21. století. Vláda se bude záklonem nepochybně pyšnit coby restartem ekonomiky, možná i nějaký ten billboard uvidíme. Háček je stejný jako na počátku zákona v roce 2009. Nemůžete chytat dva zajíce, pokud každý utíká jiným směrem. A stejně tak platí, že nelze osekávat vládní výdaje a souběžně dávat biliony na strategické investice.

Foto: Pixabay

Autor: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama