e-news.cz - kurzy
Reklama

Připravovaná regulace v oblasti kyber-bezpečnosti ovlivní cenotvorbu v odvětví energetiky

11.11.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Připravovaná regulace v oblasti kyber-bezpečnosti ovlivní cenotvorbu v odvětví energetiky

Nejen zástupci energetického průmyslu s napětím očekávají finální podobu evropské směrnice NIS 2. Tato směrnice totiž významně upravuje a především rozšiřuje počet povinných subjektů, které budou muset plnit určité minimální kyberneticko-bezpečnostní standardy. Další připravovaná národní legislativa může mimo jiné znamenat výrazné omezení v tom, jaké dodavatele si budou smět veřejné instituce a soukromé subjekty vybírat v nejcitlivější části své digitální infrastruktury. 

Dopadům směrnice NIS 2 na tuzemský energetický sektor se věnoval další ze série kulatých stolů za účasti zástupců předních energetických firem, expertů na kyber-bezpečnost nebo zástupců odvětvových svazů. Ukázalo se, že energetický sektor, který spadá do definice kritické infrastruktury, má již v této chvíli obavy z rostoucích nákladů či nedostatku kvalifikovaných lidí, kteří budou schopni obsluhovat kyberneticko-bezpečnostní prvky. Na druhou stranu jsou hlavní hráči energetického průmyslu přesvědčeni, že spolehlivě zaručují odpovídající stupeň bezpečnosti dodavatelského řetězce i za stávajících pravidel, neboť již nyní ve velkém aplikují pravidlo tzv. „zero trust policy“. „Společnosti spadající do kritické infrastruktury již v této chvíli vynakládají do bezpečnosti obrovské investice“,uvedl v rámci kulatého stolu Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Obecná shoda panovala ohledně dobré úrovně kybernetické bezpečnosti napříč subjekty kritické infrastruktury, a to včetně sektoru energetiky. „Energetika ovlivňuje konkurenceschopnost, cenotvorbu, ale také bezpečnost České republiky. Tento sektor je dlouhodobě pod těžkým regulatorním tlakem a jeho další zpřísnění se proto může promítnout také do koncových maloobchodních cen“, vysvětlit ekonom Aleš Rod. Situaci ohledně očekávaného vývoje na trhu práce následně komentoval Zbyněk Skála ze společnosti ČEPRO: „Můžete si koupit perfektní technologie, avšak se špatně nastavenými procesy budou z většiny neefektivní. S tím souvisí lidský faktor, kdy odborníků v IT je obrovský nedostatek. Toto není jen problém vzdělávání, ale také zkušeností, neboť incident si musí experti zažít na vlastní kůži“.

O finální podobě legislativní změny by mělo být jasno do příštího května, kdy jej má následně Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předložit vládě. Evropské plenární hlasování ohledně směrnice NIS 2 je naplánováno na listopad letošního roku, přičemž účinnost směrnice můžeme očekávat s nástupem roku 2024. Nová regulace je tedy za rohem. Ze současných přibližně 600 povinných subjektů se přitom  bude nově týkat více než 6000 subjektů. Již nyní je proto třeba pečlivě sledovat např. instrukce NÚKIB a zavčasu spustit investice do kyberneticko-bezpečnostních prvků. 

ONDŘEJ VANÁČ, spoluzakladatel serveru Cyberblog.cz

Foto: Pixabay

Zdroj: Ondřej Vanáč


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama