Apogeo
Reklama

Ondřej Kolařík: Výsadba nových stromů mimo les má vlastní uhlíkovou stopu

20.01.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Ondřej Kolařík: Výsadba nových stromů mimo les má vlastní uhlíkovou stopu

Rozhovor s Ondřejem Kolaříkem, spoluzakladatelem a jednatelem Arbo Technologies. 

Ondřej Kolařík je spoluzakladatel a jednatel Arbo Technologies, startupu, který vyvíjí produkty, které slouží ke zvýšení nákladové efektivity sběru dat o stavu mimolesní zeleně, jejich prohloubení a k následné interpretaci. 

„Úspěšná spolupráce s investorem je kombinace dobrého nápadu, dobré přípravy podkladů, zhruba roční práce a v našem případě i velké dávky štěstí. Štěstí primárně v tom, že do nás investovali spolehliví partneři, kteří se aktivně snaží firmě pomoci. 
Často se říká, že mít firmu s investorem je jako vstup do manželství. Je složité hodnotit obtížnost shánění partnera, hlavně když nakonec vyberete dobře,“ říká Ondřej Kolařík.

Říkáte, že arboristům, kteří o stromy pečují, dodáváte data. Co vše vaše aplikace umí? 

Aplikace dokáže spočítat takzvanou biomechanickou stabilitu stromů, což je stabilita založená na fyzikálních parametrech konkrétního stromu a větrných podmínkách v dané lokalitě. Primárně ale dokáže vymodelovat přesnou 3D reprezentaci stromu, což může mít celou řadu dalších využití.

Co pro vás znamenají data?

Data slouží jako podklad k rozhodnutí, jak se stromem naložit. Expert si tedy může validovat svůj názor a rozšířit jej o parametry, které sám v terénu neodhalí.

Data jsou však v dnešní době i cenným zdrojem pro trénování neuronových sítí, které pak zvládnou automaticky detekovat různé defekty, nebo škůdce. Tímto směrem se v našem vývoji také ubíráme.

Jaká je zpětná vazba arboristů?

Vesměs velmi pozitivní. Arboristé jsou nadšení, že si technologie konečně do jejich oboru nacházejí cestu a že jim pomáhají analyzovat stromy lépe. Setkáváme se ale také s nelibostí měnit návyky, které si arboristé vybudovali. Přece jenom se způsob analýzy stromů za posledních 30 let zase tolik nezměnil, což přispívá ke konzervativnosti odvětví. 

Může si vaši technologii pořídit i lesník, zahrádkář atd. Tedy kdo je koncový zákazník?

Samotná biomechanická stabilita stromu laikovi zase tolik neřekne, pokud se na strom nedívá v celkovém růstovém kontextu. Zákazníkem je tedy arborista konzultant, který rozumí stromům a chce si rozšířit svůj expertní názor.

Vaše technologie prý může zachránit až třetinu vzrostlých stromů. Je to pro vás dost nebo málo? 

Je nutné specifikovat, že jde o třetinu vzrostlých stromů, které by byly bez této analýzy doporučené ke kácení. Jedná se konkrétně o stromy, kde si expert není jistý stabilitou dřeviny rostoucí na frekventované ploše, proto raději zvolí preventivní opatření. Takovéto sporné situace se nám často daří společně se zákazníky v devíti zemích vychýlit právě k zachování stromu.

Vzhledem k důležitosti a nenahraditelnosti vzrostlých stromů, si myslím že jde o slibný začátek. Každopádně doufáme, že se nám tuto statistiku podaří v budoucnu ještě o něco vylepšit. 

Říkáte, že se musí vysadit 1400 nových stromů, abyste nahradili jeden vzrostlý. Jak jste k tomu číslu došli? 

Toto konkrétní čísla mluví o tom, kolik byste potřebovali nových výsadeb (cca 6-ti leté stromky) abyste vyrovnali chladicí efekt jednoho vzrostlého jedince. Toto číslo pochází z výzkumu, na kterém se podílel například i Ústav výzkumu globální změny AV ČR. Každý si může tyto čísla spočítat například na portále ekobenefity. 

Je vysazování nových stromů a lesů ekonomické?

Sázení mimo les může být ekonomické i ekologické jen tehdy, pokud výsadba přežije dostatečně dlouho – ideálně do dospělosti stromu a dále. Strom je považován za dospělý někdy v 60-80. roku života, což je období, kdy teprve začíná přinášet většinu svých ekologických benefitů. Vzhledem k aktuálně masivně prováděným výsadbám, často se zanedbáním technologického dozoru odborným pracovníkem a hlavně v podmínkách obecné absence povýsadbové péče se ale podle publikovaných statistik věku 30 let dožívá pouze kolem 60% vysazovaných jedinců. To je smutná statistika.

Sázení lesů má svou vlastní logiku související se zakládáním a výchovou produkčních porostů. Toto odvětví však s naší prací příliš nesouvisí. 

Pomůže výsadba nových stromů a zeleně ke snížení uhlíkové stopy a zvýšení ekologie?

Výsadba nových stromů mimo les má vlastní uhlíkovou stopu. Tím, že stromy na začátku svého věku ukládají uhlíku velice málo, je potřeba, aby nové výsadby vydržely déle než 30-40 let, což se bohužel ve většině případů neděje. Je tedy potřeba vysazovat správně, na místech kde má strom dlouhodobou perspektivu a následně je nutné stromům poskytnout náležitou povýsadbovou péči. S rozsahem povýsadbové péče se zájemci mohou seznámit například na portále @arboriste na Youtobe. V těchto bodech vidím u řady sázecích iniciativ rezervu.

Jak složité bylo sehnat investory pro váš startup?

Úspěšná spolupráce s investorem je kombinace dobrého nápadu, dobré přípravy podkladů, zhruba roční práce a v našem případě i velké dávky štěstí. Štěstí primárně v tom, že do nás investovali spolehliví partneři, kteří se aktivně snaží firmě pomoci. 
Často se říká, že mít firmu s investorem je jako vstup do manželství. Je složité hodnotit obtížnost shánění partnera, hlavně když nakonec vyberete dobře.

V současné době vrcholí pilotní verze. Od příštího roku ji nahradí ostrá verze. Bude se nějak lišit?

Ano, ostrá verze bude rozšířena o nové funkce a primárně bude jednoduší pro nové uživatele. Zapracováváme i postupy automatizovaného onboardingu, který nábor nových expertních uživatelů značně usnadní.

Má vaše řešení u nás nebo ve světě konkurenci?

Jsme zatím jediné řešení, které dokáže zohlednit reálnou geometrii nosných prvků stromu díky implementaci 3D scanování. Existuje nespočet kalkulaček stability stromu, které vycházejí z vysoce zjednodušených dat, ale žádné řešení se kterým jsme se dosud setkali nevychází z reálné reprezentace konkrétního stromu. To je přitom extrémně důležité například při analýze stability těch nejcennějších – senescentních stromů. 

Jaké další novinky vás čekají?

Plány jsou opravdu rozsáhlé, od expanze do USA v roce 2025, přes větší zapojení neuronových sítí, až po nové produkty usnadňující sběr dat velkého počtu stromů. Pokud se nám podaří prorazit s prvním produktem, máme pro toto odvětví ještě nejeden trik v rukávu.

Vysazujete i vy sám stromy?

I když spolupracujeme a podporujeme iniciativy sázející a pečující o stromy, moje denní praxi výsadby nezahrnuje. Než počty vysazených stromů je ale pro mne mnohem důležitější to, že ty stromy, které jsem osobně vysadil, jsou dobře ošetřené a mají možnost mne přežít a vytvářet lepší prostředí i pro moje potomky. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Ondřejem Kolaříkem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama