e-news.cz - kurzy
Reklama

Miro Hachlinec: Náš systém monitoruje spotřebu energií každou hodinu

23.09.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5
Miro Hachlinec: Náš systém monitoruje spotřebu energií každou hodinu

Rozhovor s Miro Hachlincem, majitelem BeiT. 

Miro Hachlinec je zakladatel a CEO společnosti BeiT. BeiT přenáší za použití nejmodernějších technologií, včetně IoT, správu budov do 21. století. Firma díky tvorbě vlastních IoT datových sítí, systémových databází a vlastních zařízení disponuje vyspělým hardwarem i softwarem.

„Některé legislativní úpravy ke zvyšování kvality života skutečně moc nepřispívají. Vyhlášky jsou komplikované, pro běžného spotřebitele nesrozumitelné. Příkladem může být nejnovější vyhláška, upravující rozúčtování tepelných nákladů v bytových domech. Ta domácnosti k energetické úspoře dle mého názoru nebude příliš motivovat. Když se ale člověk podívá do přehledné mobilní aplikace a přesvědčí se, kolik za včerejšek ušetřil korun za spotřebu teplé vody, je to značný rozdíl,“ říká Miro Hachlinec.

Proč jste založil startup?

Důvod byl poměrně jednoduchý – takové řešení, které dnes BeiT nabízí, jsem sám potřeboval. Když jsem zjistil, že žádné podobné neexistuje, došlo mi, že jsem našel díru na trhu a pustil se do jeho vývoje. Motivující pro mě byla i potřeba seberealizace a chuť překonat výzvu. 

Myslíte, že je mnoho zakladatelů, kteří měli podobné motivace, nebo se spíš vymykáte od normálu?

Osobně jsem se nepotkal se schopným founderem, ve kterém by se nemísila nedočkavost, zvědavost a odvaha. 

Jak jste se dostal k myšlence vašeho startupu?

Řešení, které BeiT přinesl, jsem před lety sám potřeboval při práci na jednom developerském projektu. Tehdy jsem hledal někoho, kdo by mi pomohl digitalizovat správu nájemní budovy. Chtěl jsem si zkrátka ulehčit život. Každý, s kým jsem se potkal, mi ovšem tvrdil, že správu budov digitalizovat nelze a že si mám na to najmout firmu. Slýchal jsem argumenty, že v takto specifické činnosti dovede jedině lidské know-how dodat kvalitní výsledek. My jsme se po letech přesvědčili, že to tak není. 

Hlídáte energii každou minutu. Není to energeticky náročné?

Náš systém monitoruje spotřebu energií každou hodinu. Předpokládám však, že v budoucnu se tento interval bude neustále zkracovat. Bez velkých objemů kvalitních dat to ale nepůjde. Pokud jde o energetickou náročnost jejich sběru, je však minimální. To z toho důvodu, že naše IoT technologie, které autonomně přenášejí data, se vyznačují absolutně zanedbatelnou spotřebou. Je to také jeden z důvodů, proč se tomuto tématu dostává značné pozornosti nejen od technologické komunity, ale i globálních iniciativ a státních aparátů, jejichž cílem je spotřebu energií optimalizovat a snížit uhlíkovou stopu. 

Jak se díváte na všeobecné regulování? Neuregulujeme se ke zničení?

Některé legislativní úpravy ke zvyšování kvality života skutečně moc nepřispívají. Vyhlášky jsou komplikované, pro běžného spotřebitele nesrozumitelné. Příkladem může být nejnovější vyhláška, upravující rozúčtování tepelných nákladů v bytových domech. Ta domácnosti k energetické úspoře dle mého názoru nebude příliš motivovat. Když se ale člověk podívá do přehledné mobilní aplikace a přesvědčí se, kolik za včerejšek ušetřil korun za spotřebu teplé vody, je to značný rozdíl. 

Jaké je vaše spojení s energetickými společnostmi?

Správa budov a energetika jsou dvě spojené nádoby. Jedna oblast nejde digitalizovat bez té druhé. Proto s energetickými společnostmi spolupracujeme, především na synchronizaci dat. Tam, kde je na jedné straně dodavatel, je vždy na druhé straně odběratel. Když se data opisovala na papír (a někde se tak pořád bohužel děje), tak bylo jedno, že byly papírky dva. V digitálním světě by byl takový postup značně kontraproduktivní.

Co si myslíte o sdílené energii?

Myslím si, že jde o další vývojový stupeň v evoluci energetiky. Stejně jako v případě správy budov je pro to však třeba mít patřičnou infrastrukturu. 

Pomůže dnešní situaci globální šetření?

Koncepční šetření určitě pomůže. Nemyslím si ale, že se jedná o „všelék” aplikovatelný plošně. Každá budova je unikátní, a tak je třeba k ní přistupovat i z hlediska optimalizace úspory energií. Uniformní řešení zkrátka neexistuje. Pokud lidem řeknete, aby si v zimě vytápěli byt na určitý stupeň, moc velkého přínosu na spotřebu tím nedocílíte. 

Co vaše aplikace všechno umí?

Dovede sledovat, vyhodnocovat a okamžitě počítat energetickou spotřebu celých budov a jednotlivých domácností. Díky tomu může uživatel včas odhalit, kde energie spotřebovává nejvíce. Vysvětlím to na názorném příkladu – představte si, že vám bude celý rok protékat záchod. Pokud budete mít o své spotřebě vody přehled jednou ročně, dozvíte se ji až při vyúčtování spolu s tučnou fakturou. Monitoring spotřeby v reálném čase vás oproti tomu upozorní na závadu téměř okamžitě. Náš systém ale řeší i další věci spojené se správou budov – z aplikace můžete za energie a služby rovnou zaplatit, komunikovat se správcem, s ostatními obyvateli domu, ověřit si aktuální ceník dodavatelů energií nebo okamžitě řešit havárie, revize a další požadavky. V aplikaci také najdete i všechny potřebné faktury a dokumenty. Ten, kdo viděl film Vlastníci, určitě ocení možnost z aplikace přímo hlasovat o důležitých návrzích. 

Pomůže to nájemníkovi?

Jsme o tom přesvědčeni a naši klienti nás v tom utvrzují. Digitalizaci ocení všichni, kteří chtějí mít o výdajích za svou domácnost transparentní přehled a neřešit důležité záležitosti posíláním složenek poštou. 

Jaké máte na aplikaci odezvy? Jsou víc kladné nebo záporné?

V drtivé většině kladné. Záporné obvykle nejsou mířeny na aplikaci. Většinou narážím na obavy, že zejména důchodci, nedisponují počítači a mobilními telefony. Osobně ale vidím, že jsou většinou liché – často se setkávám se staršími lidmi, kteří si běžně objednávají potraviny online. 

Dokážete si užít digitální detox?

Ano, když spím (smích).

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Mirem Hachlincem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama