e-news.cz - kurzy
Reklama

Kateřina Zubíčková: Po složitých zkouškách a testech byly naše puky vybrány na hokejový turnaj na olympijských hrách v Naganu 1998

10.06.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Kateřina Zubíčková: Po složitých zkouškách a testech byly naše puky vybrány na hokejový turnaj na olympijských hrách v Naganu 1998

Rozhovor s Kateřinou Zubíčkovou, jednatelkou společností Gufex s.r.o a Land Energy spol. s.r.o.

Kateřina Zubíčková je jednatelkou společností Gufex s.r.o a Land Energy spol. s.r.o. Českou republiku v hokejovém světě proslavilo nejen vítězství našich hokejistů na OH v Naganu v r.1998, ale od roku 1994 též i rodinná valašská firma z Kateřinic u Vsetína, která vyrábí a dodává hokejové puky, které se staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa, pořádaných Mezinárodní hokejovou federací IIHF včetně olympiády v Naganu a letošního hokejového mistrovství světa ve Finsku a Litvě.  

Co přivedlo Kateřinu Zubíčkovou k tomu, že se zabývá i vývojem, výrobou a prodejem vzdělávacích pomůcek, se zaměřením na matematickou gramotnost a logopedii, polytechniku a přírodní vědy? 

Od založení firmy v roce 1990 se zabýváte výrobou výrobků z technické pryže klasickým lisováním a od roku 1994 vyrábíte i hokejové puky. Jak vznikl nápad vyrábět puky pro hokejisty a hokejová mistrovství? 

S výrobou puků začal pan Pavel Mráček, zakladatel firmy GUFEX v roce 1994. Začátek výroby puků v naší firmě souvisí s postupem Vsetína do extraligy. Jako velký fanoušek chodil na hokej a tam se zrodil nápad zkusit vyrábět z technické pryže i puky. A tak se zrodily první puky. Ty se pak testovaly na Vsetínském ledě a postupně se vylepšovaly až do dnešní kvality. 

Oficiální hokejové hrací puky Gufex vyrábíte z vysoce kvalitní pryžové směsi, která byla vyvíjena několik let. Ovlivnily významně digitalizace a nové technologie výrobu vašich produktů? 

Hokejový puk je vyráběn z několika ingrediencí. Někdy nám je sdělováno, že máme vyšší cenu než konkurence. Naše směs by samozřejmě šla cenově vyletnit, ale nechceme na úkor kvality snižovat cenu. Samozřejmě s vývojem nových technologií jsme i my schopni poskytovat lepší produkty např. v souvislosti s potiskem puků, kde je možné dnes nanést na puk téměř vše (logo, obrázek, foto….)

Díky specifickým vlastnostem vaše puky nešpiní reklamy na mantinelech a jako jediné na světě nerozbijí plexisklo ani při rychlosti 180 km/hod. To někdo tak tvrdě střílí? 

Naše puky byli při této rychlosti 180km/hod testovány. Nicméně v dnešní době při zdokonalování téměř všeho je i hokej mnohem rychlejší. 

Vyrábíte dokonce i hokejové puky s čipem. Jsou žádané? Mohou ovlivnit i výsledek hokejového turnaje? 

Hokejové puky s čipem jsou používány při mistrovství světa v ledním hokeji, ovlivnit výsledek hokejového turnaje asi nemůžou. Slouží spíše pro statistické účely.

V roce 1999 jste podepsali smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a puky GUFEX se staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa pořádaných IIHF. Jak se vám podařilo navázat tak významnou spolupráci? 

Od vyrobení prvního puku dostály puky velkých změn, hlavně ve složení směsi a svých vlastností. V roce 1998 už dosahovaly takových kvalit, že po složitých zkouškách a testech byly vybrány na hokejový turnaj na olympijských hrách v Naganu. Úspěch byl o to větší, jelikož v tomto roce Česká Republika vyhrála zlato v ledním hokeji. Hlavním důvodem bylo minimální špinění na mantinelech. 

V tomto období zakladatel firmy pan Pavel Mráček díky svým schopnostem uzavřel i smlouvu s IIHF, která trvá nepřetržitě již 25 let. 

S vašimi puky získali zlatou medaili i naši hokejisté na legendárním olympijském turnaji v Naganu v roce 1998. Od roku 1999 se s vašimi puky hrála nejen všechna mistrovství světa mužů, žen či juniorů, ale i další Olympijské hry v Salt Lake City a Turíně. Jak vnímáte tato i další ocenění? 

Vyrábíme asi cca 1.500.000 ks puků ročně. Na MS, které organizuje Mezinárodní hokejová federace, je dodáváno asi kolem 20 tisíc puků na sezónu, na samotné MS, které se každoročně koná v jiné zemi, pak cca 6.000 ks puků. Jak je z počtu patrno, není to pro naši rodinou firmu otázka ekonomiky, ale obrovská prestiž. 

Hokejové puky dodáváte do celého světa. Kde všude je možné se s vašimi puky setkat? 

V ČR dodáváme hokejové puky pro Extraligu, Chance ligu a samozřejmě i jednotlivě do klubů. Puky jsou dodávaný téměř do celého světa: USA, Evropa, Afrika a dodáváme i do zemí, kde se nepředpokládá, že by se hokej hrál, jako je JAR, Mexiko, Island, Taiwan…80% produkce hokejových puků odesíláme mimo ČR, 20% zůstává v ČR.

Jste ve vašem oboru výroby hokejových puků ojedinělí či je velká konkurence? 

Určitě výroba hokejových puků je ojedinělá. Na světě je pouze 6 firem, které vyrábí hokejové puky. Dvě v České Republice a jedna na Slovensku. (smích) 

Kolik je potřeba vyrobit puků pro mistrovství světa?

Pro jednotlivou sezónu, kterou pořádá IIHF, je potřeba cca 20.000 ks hracích hokejových puků, na samotné MS, které se každoročně koná v jiné zemi, pak cca 6.000 ks puků.

Vaše další společnost LAND ENERGY se zabývá vývojem, výrobou a prodejem vzdělávacích pomůcek, se zaměřením na matematickou gramotnost a logopedii, polytechniku a přírodní vědy. To je od puků něco jiného. Co vás k tomu přivedlo?

Naše společnosti GUFEX s.r.o a sociální podnik Land Energy mají dlouhodobě spolupráci s naší ZŠ a MŠ v Kateřinicích. Myšlenka zabývat se vývojem a produkcí výše uvedených pomůcek se zrodila v době Covidu, kdy se nám výrazně pozastavila výroba hokejových puků z důvodu covidového omezení, a tím se nám uvolnila kapacita na tiskových strojích. Měli jsme v této době dvě z našich dětí na online výuce (1 a 3 třída). S naší paní ředitelkou  a jejím týmem jsme hledali řešení, které by v této těžké době obzvláště těmto malým dětem pomohlo při jejich výuce. Využili jsme spolupráce s paní prof. Gruszczyk – Kolczynskiej, která se tímto tématem již delší dobu zabývá. Zde vznikl nápad tvorby dětské matematiky a následně dětské logopedie.

Jak se o vašich pomůckách mohou děti dozvědět?

Pomůcky jsou určeny pro 1.stupně základních škol a vždy s nimi musí pracovat proškolený pedagog. Doposud jsme kufříky vyráběli pro školy, jejichž učitelé se účastnili vzdělávacích školení nebo konferencí v našem centru vzdělávání v Kateřinicích při naší základní škole. Nyní pracujeme i na e- shopu, kde bude možné do budoucna také pomůcky objednávat. 

Proč myslíte, že je dnes logopedie důležitá?

Tato otázka asi není určena přímo na mou osobu, ale spíše na naši paní ředitelku školy, která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje a chyběly jí pomůcky přímo na míru.

Může pomoci sport i dětem s logopedickými problémy?

Pokud budou trenéři používat při přestávkách naše logopedické pomůcky, tak ANO. (smích)

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Kateřina Zubíčková

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama