e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: K vývoji inflace za první pololetí s výhledem do konce roku I. 

18.07.2023, Autor: Martin Fassmann

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fassmann: K vývoji inflace za první pololetí s výhledem do konce roku I. 

To je slávy. Inflace v České republice se dostala pod úroveň deseti procent!   Konečně nastalo to, na co všichni tak toužebně čekali. Mezi tzv. analytiky dokonce probíhala neformální soutěž o to, zda dosáhne inflace hodnoty 9,6 % nebo 9,8 %. 

Inflace klesá – ceny se konečně dostanou na rozumnou úroveň jak to sliboval na začátku roku pan předseda vlády a zcela nedávno nový ministr zemědělství. A mezi tím mnozí další….

Jak by to bylo krásné, kdyby to byla pravda. Bohužel není. Při debatách o míře inflace zjišťované pomocí indexu spotřebitelských cen jsou často uváděna různá čísla, která, i když jsou rozdílná, jsou správná. Ovšem při nesprávném (či záměrně nesprávném) použití mohou způsobovat a také způsobují různá „nedorozumění“. Pro správnou informaci a interpretaci toho kterého čísla je třeba vždy jednoznačně vědět období, za které je míra inflace uváděna, a základ, k němuž se vymezené období porovnává.  A v tom bývá často kámen úrazu – ať již nechtěný, či naopak setsakra chtěný. Pro vyjádření míry inflace se obecně používají v podstatě tři typy indexů

Měsíční vývoj inflace v České republice v letech 2021-2023 

(podle různých typů cenových indexů)

Zdroj: ČSÚ

Míra inflace (na přiloženém grafu červená čára), vyjádřená procentní změnou průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců je klíčovým makroekonomickým ukazatelem inflace. Používá se pro propočet reálných hodnot příjmů (mezd, důchodů), pro valorizace, kompenzace apod. Obecně se pod „inflací“ myslí hodnoty právě tohoto ukazatele.  Za měsíc červen 2023 byla hodnota tohoto ukazatele +15,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku (v přiloženém grafu zelená čára). Za měsíc červen 2022 byla hodnota tohoto ukazatele dnes oslavovaných +9,6 %.  

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k předchozímu měsíci (v přiloženém grafu modrá čára). Za měsíc září 2022 dosáhla hodnota tohoto ukazatele + 0,3 %.

Čili pokud se podíváme na tyto výsledky a výše uvedený graf pak ono toho k radosti zase tolik není. Polovinu sledovaného období letošního roku se míra inflace zvyšovala a po půl roce jsme se při postupném snižování dostali přesně na úroveň míry inflace, kterou jsme dosáhli za minulý rok + 15,1%. Tedy na úroveň, která byla a i v dnešní době je jednou z nejvyšších jak v Evropské unii, tak i mezi dalšími vyspělými státy. 

Průměrná míra inflace v EU v roce 2022

Zdroj: Eurostat

Foto: Pixabay

Autor: Martin Fassmann


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama