e-news.cz - kurzy
Reklama

David Šnajdr: Co se týká finančních trhů, nevidím výrazný rozdíl mezi používáním koruny a eura

16.03.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
David Šnajdr: Co se týká finančních trhů, nevidím výrazný rozdíl mezi používáním koruny a eura

Rozhovor s Davidem Šnajdrem, ředitelem XTB.

David Šnajdr je ředitel XTB. Firma je jedním z největších burzovně obchodovaných brokerů na FX a CFD na světě a poskytuje drobným obchodníkům okamžitý přístup ke stovkám globálních trhů.

„I když samozřejmě odbourání kurzového rizika a převodu peněžních prostředků má svoji hodnotu. Přijetí společné jednotné měny vidím z ekonomického pohledu mírně negativně, ovšem euro je v první řadě politickým projektem a zde výhody převažují. Osobně vůbec nezávidím lidem, kteří budou o načasování vstupu do eurozóny rozhodovat,“ říká David Šnajdr.

Jaké vidíte signály vývoje trhů letos a na příštích 5 let? Dají se předvídat?

Máme za sebou velmi zajímavý rok, který byl ve znamení růstu technologických firem využívajících umělou inteligenci. Očekávám, že tento trend bude nadále pokračovat, i když na cestě vzhůru se objevuje čím dál více překážek. Úrokové sazby mohou zůstat na vyšších úrovních delší dobu, než se dosud spekulovalo. Navíc vnímám růst geopolitického napětí, které může dále nabourávat globální růst. Globalizace, díky které jsme v posledních desítkách let bohatli, je v ohrožení. Akciové trhy tak nemusejí v dalších letech přinášet tak vysoké zisky, jako jsme byli zvyklí v posledních letech. Předpovědi vývoje trhů mohou fungovat, ale osobně sázím na dlouhodobý horizont. Vývoj na trzích v krátkém období mě příliš nezajímá.

Jak jsou na tom v době krizí akcie?

Vždy závisí na typu krize, o které se bavíme. Ze statistik je patrné, že ani velké geopolitické krize či války nemají na akciové trhy zásadní dlouhodobé dopady. Naopak se v minulosti často vyplácelo nakupovat, když obchodníci trhy hromadně opouštěli. Naopak v případě finančních krizí mohou být dopady výraznějšího a hlubšího charakteru, zvláště v těch nejvíce dotčených sektorech. Vždy je tak nutné zkoumat dopady na konkrétní společnosti a nenechat se vystrašit. Já vnímám krize jako příležitosti. Pro investora totiž není snad nic nepříjemnějšího, než dlouhodobý růst akcie či celého trhu bez vhodné příležitosti k nákupu.

Pomůže finančnímu trhu jednotná měna? Potřebujeme euro?

Přijetí eura v Česku má spoustu pozitivních i negativních aspektů, které je třeba zhodnotit, a to nejen ekonomických ale vstup do eurozóny se také se čím dál více spojuje s aspekty politickými. Co se týká finančních trhů, nevidím výrazným rozdíl mezi používáním koruny a eura. I když samozřejmě odbourání kurzového rizika a převodu peněžních prostředků má svoji hodnotu. Přijetí společné jednotné měny vidím z ekonomického pohledu mírně negativně, ovšem euro je v první řadě politickým projektem a zde výhody převažují. Osobně vůbec nezávidím lidem, kteří budou o načasování vstupu do eurozóny rozhodovat.

Jsou budoucností kryptoměny? 

Kryptoměny představují novinku ve finančním světě. Zatímco tradiční finanční systém byl neustále pod tlakem regulací a byrokracie, jeden programátor přišel s inovativním nápadem. Vytvořil alternativní, decentralizovaný systém, který nahrazuje dosavadní centralizovaný model. V tomto novém systému je transakční mechanismus založen na ověřování plateb a jejich záznamu do společné účetní knihy. Tato kniha je distribuována mezi množství zařízení, která spolupracují na fungování celého systému. Ověřovatelé, kteří se na systému podílejí, jsou za svou práci odměňováni. Tento systém, známý jako blockchain, je základem fungování kryptoměn. Jeho revolučnost spočívá v tom, že poskytuje alternativu k současnému finančnímu systému, který si však již prošel mnoha turbulencemi, což vedlo k jeho neustálému vylepšování a úpravě. Ačkoliv nevěřím, že by tento alternativní systém mohl v budoucnu plně nahradit současný finanční systém, jeho existence představuje zdravou konkurenci. V dobách nejistoty, jako je například válka, pochybnosti o fungování centrální banky nebo špatně spravovaný finanční systém v zemi, se takováto alternativa jeví jako zajímavé řešení. Nabízí obyvatelům země určitou možnost úniku od tradičního finančního systému.

Do čeho je nejlepší investovat?

Historicky je nejvýkonnějším aktivem právě třída akcií. Pokud se na to podíváme podrobněji, dává to také největší smysl. Motorem ekonomik jsou právě podniky a podnikatelé, kteří se snaží maximalizovat hodnotu svého podnikání díky dlouhodobé maximalizaci zisků. Možnost vlastnit část takovýchto podniků a podílet se na jejich ziskovosti je často klíčem k dlouhodobé maximalizaci vlastního majetku. Nejpopulárnějším a nejjednodušším řešením investic do této třídy aktiv jsou indexové fondy ETF. Jedná se o fondy obchodované na burze, které kopírují předem určené složení akcií podle stanovených kritérií, jako je například velikost a ziskovost. Důležitá je také země, ve které dané podniky působí, jelikož pro dlouhodobou výkonnost je klíčová stabilita země, ochrana majetku a vyspělý právní systém. Dlouhodobě nejvýkonnějšími jsou tak akcie amerických společností, kde je ochrana kapitálu dlouhodobou prioritou. Jedním z nejoblíbenějších akciových indexů, které mohou ETF kopírovat, je index S&P 500, který zahrnuje 500 největších společností v USA. 

Češi a Slováci mají také rádi investice do nemovitostí, jejichž historická výkonnost byla okolo 6 – 7 %, což však do budoucna nepředpokládám. Investor si však může užívat výhod levných cizích zdrojů v podobě hypotéky a také si takové investice může prohlédnout a dotknout se jich, což je pro některé investory důležité. Kombinace nemovitostí s akciemi je tak často ideální pro nejvyšší dlouhodobou výnosnost.

Je pro vás krize zároveň příležitostí? 

Krizové období je často charakterizováno tím, že důvěra investorů ve společnosti je nesmírně nízká a nejistota o budoucnosti ekonomiky je vysoká. Investoři jsou v takových případech často příliš pesimističtí a jednají impulzivně. Každá krize je v tomto směru podobná, což znamená, že společnosti jsou podhodnoceny a nabízí tak zajímavé příležitosti. Na druhou stranu, akciový trh se v těchto časech nemusí mýlit a některé společnosti mohou být skutečně v ohrožení. Je tedy potřeba se soustředit na stabilní společnosti a důkladně prověřit, co daná firma má na své bilanci a zda bude schopna krizi přečkat. Největším problémem firem v případě krize je samozřejmě zadlužení, na které si investoři musí dávat pozor.

Každá krize tak z důvodu nižších valuací přináší velmi zajímavé příležitosti. V roce 2020 jsme mohli vidět příležitosti investovat do firem, které podnikají v oblasti online komunikace nebo e-commerce. Během energetické krize v roce 2022 to byly například ropné společnosti nebo výrobci elektřiny. Nicméně při každé z těchto krizí jsme mohli vidět přehnané reakce investorů u většiny společností a akciové indexy se propadly téměř o 20 – 30 %. To nakonec vytvořilo zajímavé příležitosti pro nákup stabilních společností, které se ocitly v negativním sentimentu celého trhu.

Jsou Češi dobří investoři?

Češi jsou především konzervativní investoři, kteří nemají moc rádi velké výkyvy na trzích. Právě v kolísání cen aktiv se ukrývají příležitosti, ty však mnozí svým konzervativním přístupem nevidí a připravují se tak o výnosy.

Obchodujete na forexovém, komoditním a akciovém trhu. Můžete nám blíže vysvětlit specifika jednotlivých trhů?

Specifika těchto trhů tkví hlavně ve fundamentech, které ovlivňují ceny aktiv na těchto trzích. Společným jmenovatelem ovlivňujícím tyto trhy je vývoj makroekonomických veličin jako jsou HDP, inflace, případně úrokové sazby centrálních bank. Trhy s energetickými a zemědělskými komoditami ovlivňuje často například výše těžby/sklizně a sekundárně také předpověď počasí. Akciové trhy jsou mnohdy ovlivňovány nákupní aktivitou společností, které odměňují své akcionáře ve formě výkupů vlastních akcií, případně uplatňování dříve vydaných opcí.   

S jakými finančními nástroji pracuje vaše firma?

V nabídce máme konkrétní akciové tituly, také akcie CFD, což jsou napákované instrumenty, které využívají investoři na spekulace na akciových titulech. Také další druhy aktiv jako jsou komodity, akciové indexy, ETF nebo měnové páry najdete v naší platformě ve formě CFD instrumentů. V poslední řadě máme v nabídce ETF fondy jako cenné papíry bez páky, které využívají investoři například v nových investičních plánech.

Nedávno jste naplno rozjeli kampaň s nulovými poplatky na obchodování s akciemi pro nové uživatele. Jaký to mělo dopad?

Zájem o investování zdaleka nezpomaluje, na což jsme se rozhodli reagovat co nejlepšími podmínkami pro naše klienty. Investování s nulovými poplatky je jeden ze stěžejních argumentů, proč si vybírají lidé právě nás, nicméně není jediný. Věřím tomu, že je to právě celá řada dobrých kroků, které děláme včetně například automatické investování v rámci investičních plánů, nebo maximální podpora investorů, což se podepsalo pod globálním růstem počtu aktivních klientů v roce 2023 o 51 %.

Jak jsou pro brokery důležitá kvalitní data? Může v tom pomoci umělá inteligence?

Stabilní a rychlý tok dat je naprosto zásadní k tomu, abychom mohli nabídnout klientům ty nejlepší podmínky k obchodování. V Polské centrále má na starost datový tok trading oddělení, které je napojeno na zprostředkovatele likvidity. AI nám může v budoucnu pomoci najít potenciálně rizikové trhy, kde bychom mohli mít problém s likviditou.

Jak se člověk stane brokerem?

Pro úspěšný provoz brokerské společnosti je potřeba licence od ČNB, konkrétně obchodníka s cennými papíry. Tu dnes vydává ČNB opravdu zřídka, a tak se do Česka dostává celá řada offshore brokerů, kteří získají dostupnou licenci například na Kypru nebo Seychelách. Investoři by si však měli dát u podobných brokerů pozor, jelikož je případný proces reklamace nějakého obchodu velmi náročný a spíše mít peníze u brokera pod regulací ČNB. 

S jakými cíli jste nastupoval na pozici ředitele před více než 10 lety?

Hlavním cílem byl jednak významný nárůst klientské základny, ale hlavně neustálý rozvoj naší produktové nabídky tak, aby se naše aplikace stala řešením první volby pro všechny, kteří chtějí aktivně nebo pasivně spravovat své úspory. Předešlé ale i aktuální výsledky firmy potvrzují, že jdeme správným směrem, a tyto cíle se nám daří naplňovat. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Davidem Šnajdrem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama