e-news.cz - kurzy
Reklama

Tomáš Brabec: Dopady současných politických rozhodnutí pravděpodobně pocítíme všichni

17.04.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tomáš Brabec: Dopady současných politických rozhodnutí pravděpodobně pocítíme všichni

Tomáš Brabec je senior partner PKF APOGEO. Zabývá se rozvojem a řízení auditních služeb, vedení významných zakázek a komunikací s klienty. Ve skupině PKF APOGEO působí přes dvanáct let.

  Od počátku se zabýval statutárními audity obchodních společností, účetními prověrkami a zakázkami forenzního charakteru. V roce 2012 se stal partnerem společnosti.
Rozhovor s TOMÁŠEM BRABCEM, senior partnerem PKF APOGEO.
Ve společnosti PKF APOGEO působíte jako senior partner. Co je konkrétně ve vašich kompetencích?
Stát se senior partnerem je na jedné straně břímě velké odpovědnosti, ale zároveň je to radost, neboť primární agenda spočívá v jednání s lidmi, což je pro branži consultingu dle mého názoru klíčové. Klíčové jak uvnitř skupiny, což znamená řízení a koordinace projektů, monitoring kvality služeb a předně kontakt se zaměstnanci, posilování jejich vnitřní motivace a jejich vedení. Vně skupiny jsou to vztahy s klienty, setkávání se s nimi, udržování a rozvoj vztahů a v neposlední řadě identifikace nových příležitostí pro naši skupinu.
Když se něco povede, rád pochválím, v opačném případě, i to je součástí života, hledáme společně podněty ke zlepšení.
Jak vnímáte současnou ekonomickou situaci po dvou letech koronavirové epidemie?
Přijde mi, že postupné odkládání ochrany dýchacích cest symbolizuje návrat k běžnému chodu ekonomiky a života. Spolu s tím se obnažují nemilé současné a nevyhnutelně i budoucí negativna těchto dvou let, zároveň však světlo světa spatřily a stále spatřují nové příležitosti, které neobvyklá situace přinesla. Ekonomika dostala velkou ránu, ze které se ještě nezotavila, a bohužel nebyla poslední. Konkrétně v consultingu však vnímám převahu pozitiv, což mě naplňuje optimismem, který velmi rád šířím dále.
Jak naši ekonomiku, firmy, malé a střední podnikatele ovlivnila současná politická situace a konflikt na východě Evropy?
Sled dvou neobvyklých událostí, epidemie a invaze, a kombinace jejich dopadů v lokálním i globálním pohledu, nevyznívá dobře. Pomalu mizející nejistota se opět začíná vkrádat do krátkodobých výhledů, což začíná dusit znovuzískaný mírný optimismus. Situace je velmi nepřehledná a dopady současných politických rozhodnutí pravděpodobně pocítíme všichni, s postupem času s větší intenzitou. Do jaké míry však celkově dopadnou na podnikatele a běžné občany, je aktuálně obtížné predikovat.
V roce 2019 se mluvilo o recesi a přiletěla černá labuť. Vidíte nějakou v dohledu?
Těší mě, že v našich zeměpisných šířkách a délkách zatím nazýváme věci pravými jmény.(smích)  Zatím jsem zaznamenal návrat holubů hřivnáčů a jejich aktivní posedávání na zkřehlých větvích stromů. Pokud by tam sedla labuť, větve by se polámaly, což v parcích zatím nepozoruji.
Jak se podle vás dotkne současná migrační krize pracovního trhu u nás?
Když si vzpomenu na migrační vlnu vyvolanou pádem autoritářských režimů na jih od Evropy, v rámci integračních programů se podařilo začlenit na trh práce nepatrnou část této masy, tzn. pracovní trh to nijak významně neovlivnilo, a to ani u nás. Současná situace je jiná v tom, že jde o migraci Evropanů v rámci evropského prostoru. Lidé z Ukrajiny působí na pracovním trhu v ČR od 90. let minulého století, z tohoto úhlu pohledu to nebude pro náš pracovní trh nic nového. Otázkou je, jaké množství pracovní síly dokáže trh pojmout a jak se různé odbornosti vyrovnají s uznáváním kvalifikace, jak rychlá bude revize legislativního procesu a kolik lidí se rozhodne vrátit zpět do vlasti a kdy. Z výše uvedeného mi zatím vychází, že náš pracovní trh uvítá vyšší nabídku pracovní síly, pokud to aktuální legislativa umožní, což značí spíše pozitivní efekt.
Jak se podle vás změní systém velmocí ve světě?
Tož otázka, po začátku invaze vnímám větší shodu a ochotu k jednotě tzv. západních států v určitých otázkách a konkrétních krocích proti Rusku. Zcela jistě dojde ke změnám na politické a vlivové mapě světa, k jakým, to se nechme překvapit.
Co byste radil obyčejným občanům?
Zachovat si zdraví rozum. Doporučuji též zahájit nebo mírně zintenzivnit proces duševní hygieny, která může přispět k nalezení přirozené rovnováhy těla a duše a pečovat o vnitřní klid. Optimální je relaxace všech 7 smyslů, která je vítaným zdrojem pozitivní energie.
Pomohou dle vás embarga vůči Rusku?
Jejich dopady jsou a ještě budou značné, a to v krátkodobém horizontu, dokud se nepodaří najít alternativy. Je však třeba míti na paměti, že veškerá tato opatření jsou dvojsečná a dopadnou jak na Rusko, tak na západní státy, zejména jejich občany. A jak můžeme pozorovat z médií, některé zdroje nelze krátkodobě alternovat vůbec a je velká otázka, zda-li jejich alternativa existuje (myšleno taková, která udrží stále rozumnou životní úroveň populace).
Jak vidíte současnou energetickou závislost EU na Rusku?
Vidím to jako fakt a bez bližších informací a znalosti vztahů na pozadí nedokážu posoudit, zda-li tomu tak je záměrně nebo nelze jinak nebo již dávno mohl být vdechnut život jiným řešením.
Dá se dnes odhadnout svět po válce na Ukrajině?
Napadá mě příměr bývalé Jugoslávie, dnes už si málokdo vzpomene, jak vypadala po válce. Zahojí to 30 let (ano, před 30 lety tam válka začala)? Infrastrukturu pravděpodobně ano, ale mentalitu lidí na obou stranách? Tedy takto by mohl vypadat jeden z poválečných scénářů přímo na Ukrajině. Celosvětové dopady by mohly odeznít dříve, záleží ovšem, kdy se do žil opět vlije větší jistota a mírný optimismus.
Působíte dlouhodobě v auditu. Jaké vlastnosti a zkušenosti by měl mít dobrý auditor?
Ano, máte pravdu, ani mně se z tohoto dlouhodobého působení nevyhnula profesní deformace, tj. prolínání pracovního a osobního života, kde to občas působí lehce komicky.
Auditor by měl být profesně skeptický a až na základě faktů a dokumentů se nechat dostatečně ujistit o jakémkoliv významném tvrzení klienta. Zároveň je nutné si pár let v auditu prožít, nedrat se strmě nahoru, a až poté, kdy zjistíte, že je to to pravé, že je to vaše srdeční záležitost, se stát auditorem (samozřejmě za splnění daných podmínek).
Abych to však trochu odlehčil, kromě profesního skepticismu a „zažití“ procesních postupů je dobré zůstat člověkem s nohama na zemi, být komunikativní a užívat si radosti, které nám život dává.
Co auditory dnes nejvíce trápí?
Neustále se zvyšující nároky, standardy, obecně zvyšující se regulace. Nutno podotknout, že se v auditu dostáváme k západnímu standardu, který mají tamější generace zažité a tyto standardy se přirozeně vyvíjely. U nás nebo v okolních nově přistoupivších zemích, členů EU, máme mít toto „zažití“ ve velmi krátkém čase, což znamená zmíněné vyšší nároky na odbornost a odolnost auditora, avšak zejména nároky na zrychlenou, a zároveň velmi hlubokou a intenzivní edukaci klientely. Zde by výrazně pomohlo vnímání auditu nikoliv jako starosti, ale radosti, ze strany klientů.
Čím si děláte radost? Co vás nejvíce potěší?
Velmi rád hluboce přemýšlím, po příjemné relaxaci všech 7 smyslů např. domácími pracemi, kdy načerpaná pozitivní energie dokáže v kombinaci s energií z vesmíru propojovat části myšlenek do celku, ve kterých vznikají nové souvislosti a náhledy.
Jsem potěšen, když se pak mohu o tuto načerpanou pozitivní energii a poznatky dělit s dalšími lidmi a šířit tak dobrou náladu.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Tomášem Brabcem
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama