e-news.cz - kurzy
Reklama

Spolupráce akademické sféry s komerčními subjekty dává smysl. Club Brumlovka a UK FTVS spojily své síly

17.09.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Spolupráce akademické sféry s komerčními subjekty dává smysl. Club Brumlovka a UK FTVS spojily své síly

Rozhovor s MIROSLAVEM PETREM, děkanem Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a PETROU TYRPEKLOVOU, generální manažerkou Balance Clubu Brumlovka.

Miroslav Petr (MP) je děkanem Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS) od února 2022.  Předtím působil jako proděkan pro vědeckou a výzkumnou činnost, je členem Katedry fyziologie a biochemie UK FTVS. 

Petra Tyrpeklová (PT) je generální manažerkou Balance Clubu Brumlovka (BCB) . 

Co Vás vedlo k podpoře UK FTVS? Co si od spolupráce UK FTVS slibujete jako PARTNER VZDĚLÁVÁNÍ FTVS? 

PT: Působení v akademické sféře a spolupráce s FTVS má pro nás jako Klub hlubší smysl. Cítíme společenskou odpovědnost v předávání našeho know-how mladé generaci fitness a wellness profesionálů. Je pro nás zásadní, aby měl náš obor dlouhodobě a trvale zajištěn kvalitní personál, který bude pomáhat široké veřejnosti žít zdravějším životním stylem.

Jak to vidí UK FTVS, co si od spolupráce s BCB slibujete od jako od PARTNERA VZDĚLÁVÁNÍ?

MP: Spolupráce s komerční sférou, s etablovanou společností působící v oblasti fitness-wellness, je pro FTVS velmi zajímavá a samozřejmě žádoucí. Studenti mají jedinečnou možnost se zapojit do praxe a být tak lépe připraveni pro vstup na pracovní trh. Stejně jako v zahraničí se více a více zaměstnavatelé uchazečů o práci kromě formálního vzdělávání dotazují na aktivity během studia – participace v projektech, účasti v soutěžích, organice akcí či působení ve studentských spolcích. Spolupráce FTVS s BCB tyto činnosti našim studentům umožňuje.  

Vytvořili jste společně i tzv. studentský grant pod záštitou děkana UK FTVS, co je smyslem tohoto projektu? 

PT: Smyslem Grantu Balance Clubu Brumlovka je finančně odměnit a podpořit studenty za jejich excelentní závěrečné práce a ideálně celospolečenský přínos. Do grantu se mohou přihlásit všichni studenti z fakulty se svými závěrečnými pracemi (nikoliv pouze v oboru fitness a wellness), obhájenými v roce 2022 s hodnocením “výborně” (bakalářské a magisterské), či prospěl (doktorské). Jedná se o tři kategorie a speciální čtvrtou kategorii napříč závěrečnými pracemi s tématem “trvale udržitelné zdraví” pro cenu Balance Clubu Brumlovka v celkové hodnotě 100.000 Kč.

MP: Obecně je závěrečným studentským pracím, kterých se právě grant týká, tedy bakalářských, magisterských a doktorských prací, často vytýkána přílišná odtažitost od praxe a omezené využití získaných poznatků pro reálný život. Účastí v soutěži kromě logického zvýšení motivace studentů vypracovat co nejlepší práci se tak dále otevírá prostor podchytit aktuální a zajímavá témata, která komerční sféru tíží. Jsme přesvědčeni, že vzniká prostor pro nové pohledy a inovativní řešení problémů, který bude přínosný pro obě strany.

 Lze tedy říci, že společnými silami formujete novou generaci odborníků ve světě sportu? 

PT: Věříme, že společnými silami opravdu můžeme přispět k dlouhodobému zajištění kvalitních odborníků, kteří budou pracovat v našem oboru. Zdravý nebo alespoň zdravější životní styl má výrazný přesah do kvality života široké populace. Díky správnému pohybu, výživě a regeneraci může každý člověk prožít lépe svůj den i celý život. Tyto tři pilíře jsou zcela zásadní pro tzv. Udržitelné zdraví, kterým se obecně myslí to, že jedinec zůstává v dobé fyzické i psychické/kognitivní kondici do stále většího věku. Tímto přímo snižujeme i náklady našeho zdravotnictví. Což je navíc v dnešní době velmi aktuální téma.

MP: Tato otázka je komplexnější, FTVS zajištuje svými studijními programy výchovu studentů pro působení v široké paletě profesí nad rámec těch, kteří se chystají pracovat ve fitness-wellness segmentu, ať už se jedná o fyzioterapeuty, trenéry různých sportovních specializací, učitele tělesné výchovy samostatně nebo v kombinaci s jiným profilových předmětem na základních a středních školách nebo odborníky pro práci s osobami se specifickými potřebami. Každopádně je však naší strategií obeznámit studenty co nejvíce s praxí a tím, co je čeká na pracovním trhu. Chystáme mnohem větší průnik odborníků z praxe do výuky nebo třeba mnohem intenzivnější spolupráci s absolventy, kteří nastaví zrcadlo naší práci se studenty. Spolupráce s BCB zcela zapadá do tohoto konceptu. 

Děkuji Vám za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Miroslavem Petrem

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama