e-news.cz - kurzy
Reklama

Silničáři už se připravují na letní nápor domácích turistů

09.06.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Silničáři už se připravují na letní nápor domácích turistů

Většina lidí stráví letošní dovolenou v Čechách. Dá se proto očekávat větší provoz na českých a moravských silnicích. Kraje spravují silnice 2. a 3. třídy, které se náporu motoristů určitě nevyhnou. „Úsporná opatření se nás zatím netýkají, takže všechny plánované opravy realizujeme.“
Rozhovor se ZDEŇKEM DVOŘÁKEM, ředitelem Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje
V jakém stavu jsou před očekávaným letním náporem motoristů silnice ve Středočeském kraji?
V uplynulých třech letech se do silnic, které spravujeme, nalilo rekordní množství peněz. A to jak z rozpočtu Středočeského kraje, tak z prostředků státu. Větší množství financí ale znamená také větší množství oprav a uzavírek. Takže samozřejmě nemohu zaručit, že budou všichni na silnicích spokojeni. Stav vozovek se ale objektivně zlepšil. K přesnému měření máme totiž nástroj – Systém hospodaření s vozovkou. Ten určuje objektivně kvalitu silnic, která se z minulé průměrné hodnoty 3,6 zvedla na současných 2,5 hodnotícího bodu. Podstatně se zlepšil i stav mostů a uplynulá mírnější zima také nenatropila takové škody, na jaké jsme byli zvyklí z minulých let.
Jak se vám v posledních letech dařilo rekonstruovat silnice a mosty ve středních Čechách?
V roce 2017 jsme zřídili Oblast investic, která převzala od krajského úřadu investiční přípravu a realizaci dopravních staveb. Tím se řada věcí zjednodušila a ročně tak zrekonstruujeme a opravíme 450 kilometrů silnic. Za tři roky jsme opravili 150 mostů. Soustředíme se také na úpravy míst, kde dochází často k nehodám.
Trochu si ale musím postěžovat na přezíravost investorů a projektantů, kteří bez skrupulí využívají silnice jako plochy pro umístění nejrůznějších inženýrských sítí. Odpadají jim tak problémy s jednáním s okolními vlastníky nemovitostí a škody na silnicích je nezajímají. Výsledek v podobě propadů vozovky tak veškeré naše snahy o kvalitní silnice likviduje.
V souvislosti s rekonstrukcemi stávajících a nových silnic se hodně mluví o připravenosti projektů. Máte dostatečnou „zásobu“ projektové dokumentace?
Řídíme se již zmiňovaným Systémem hospodaření s vozovkou, který analyzuje kvalitu jednotlivých silnic a určuje ideální čas oprav, a to včetně technologií. Pravidelně také sledujeme vytížení jednotlivých silnic. Takže celkem přesně víme, kde a za jak dlouho bude potřeba opravy dělat.
V tuto chvíli máme vysoutěženo asi 300 projektů, které představují několik miliard korun ve stavebních pracech. Díky tomu, že máme projekty připravené, můžeme velmi rychle reagovat na vypsané výzvy se spolufinancováním EU či státu.
Už pociťujete problémy s budoucím financováním jednotlivých staveb? V souvislosti s koronavirovou krizí se hodně mluví o škrtech v krajských investicích právě v oblasti dopravy.
V posledních letech se stav našich silnic bez jakýchkoli pochyb zlepšoval. Snížení objemu finančních prostředků by, opět bez pochyb, vedlo ke zhoršení stavu silnic. Každá úsporná opatření navíc nutně vedou například i k propouštění ve stavebních firmách, které naše zakázky provádějí. Už z minulé krize přitom víme, že nahradit zvláště specializované profese, je docela problém.
Zatím ale žádná omezení v souvislosti s vládními opatřeními nemáme. Paradoxně tím, že je na silnicích menší provoz, se dopravní stavby realizují mnohem snadněji.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama