Apogeo
Reklama

Práci ve stavebnictví bychom potřebovali vrátit ztracenou slávu

26.10.2020, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Práci ve stavebnictví bychom potřebovali vrátit ztracenou slávu

Stojí v čele firmy, která je součástí nadnárodního stavebního a technologického koncernu STRABAG SE. Krédem firmy STRABAG a.s., která na českém trhu působí od začátku 90. let, je týmová spolupráce. Ta je při realizaci stavby důležitá nejen na úrovni samotného realizačního týmu, ale i v rovině partnerské spolupráce všech subjektů zúčastněných na projektu – od investora, přes poddodavatele až po generálního zhotovitele. Firma realizuje v celé České republice široké spektrum staveb prakticky všech velikostí a druhů, od rekonstrukcí místních komunikací přes dálniční stavby až po bytovou výstavbu či administrativní budovy.
Rozhovor s ONDŘEJEM NOVÁKEM, předsedou představenstva STRABAG a.s
Realizujete všechny druhy staveb v odvětvích dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. Co je vaší vlajkovou lodí?
Nadpoloviční část obratu realizujeme v oblasti dopravního stavitelství.  Stavíme asfaltové i betonové vozovky, máme kapacity pro výstavbu a rekonstrukce mostů, speciální zakládání a také pro tunelové stavby. Za naši hlavní devizu ale považuji univerzálnost, schopnost nabídnout našim zákazníkům realizaci prakticky jakéhokoliv druhu projektu a skloubit také v rámci jednoho projektu více našich kompetencí. V rámci jednoho projektu jsme tak pro zákazníka schopni postavit např. letištní terminál s hotelem, vybudovat přístupové silnice, přistávací a vzletovou dráhu a k tomu i lávku pro pěší nebo mimoúrovňovou křižovatku. A pokud bude chtít na to letiště dovést i železnici, naše sesterská společnost STRABAG Rail k tomuto letišti postaví i koleje. Součástí našeho „koncernového“ týmu jsou pak i další sesterské společnosti, které naše portfolio doplňují o dodávky stavebních materiálů či specializované služby, což dotváří celý synergický účinek. Umíme zkrátka nabídnout vše pod jednou střechou.
Široké spektrum služeb a mnoho poboček rozmístěných po celém území České republiky jsou přednostmi, které vás přibližují zákazníkům.  Jak se změnily jejich nároky?
Zde je třeba do určité míry rozlišovat zákazníka z veřejného a soukromého sektoru. Pro oba je samozřejmě důležitá nabídková cena. Soukromý zákazník se ale obvykle nespokojí jen s tímto kritériem a zajímá se také o naše reference, kvalitu realizačního týmu nebo o to, zda jsme mu schopni nabídnout pro jeho projekt nějaké inovativní řešení, které by zvýšilo kvalitu projektu nebo přineslo úsporu. U některých veřejných investorů již také registrujeme snahu zohlednit ve výběrových řízeních více kritérií, ale většinově se tak zatím neděje. V konečném důsledku ale mají všichni zákazníci jedno společné – očekávají, že jim objednané dílo odevzdáme v požadované kvalitě a ve stanoveném termínu. Pro úspěch stavebního projektu je ale na straně zákazníka nezbytné nejen vysoké očekávání, ale také schopnost a ochota být aktivní součástí projektu. Stavba je živý organismus, a aby probíhala bez komplikací, musí být všichni zúčastnění připraveni spolupracovat na dosažení společného cíle. Pokud se na stavbě potkáte s partnerem (ať už je to investor či obchodní partner), který chce problémy více vyhledávat než řešit, přestává být stavění radost a stává se z něj velké trápení.
Šestkrát za sebou jste získali studentské ocenění TOP zaměstnavatel v oblasti stavebnictví. Co pro vás toto ocenění znamená? A jak se vám daří získávat nové zaměstnance v době, kdy se stavebnictví potýká s jejich nedostatkem?
Samozřejmě nás velmi těší, že nás studenti dlouhodobě vnímají jako zajímavého zaměstnavatele. Mladí stavaři jsou budoucností naší firmy. Jako stabilní společnost, jež je součástí nadnárodního koncernu, jim rozhodně máme co nabídnout. Zájemce o práci u nás se snažíme podchytit již během studií a nejvíce se nám v tomto směru osvědčilo vtáhnout studenty přímo do firmy a nechat je nahlédnout pod pokličku praxe. Naši kolegové tak chodí na školy přednášet a studenti si u nás mohou vyzkoušet práci v terénu při stážích, brigádách a praxích. Díky těmto osobním setkáním získávají studenti reálný a lidský obrázek o naší firmě. Praktická zkušenost jim pak usnadňuje rozhodování o jejich budoucím zaměření. Pro absolventy vysokých škol máme i koncernový program Trainee, v jehož rámci se mohou seznámit s různými provozy a podívají se i na stavební projekty v zahraničí.
Jak vidíte podporu pro výstavbu dopravní infrastruktury v České republice? Co je podle vás největším problémem?
Investice do dopravní infrastruktury řadí vláda mezi své rozpočtové priority, což samozřejmě vítáme. Letošní rok je pro českou ekonomiku s ohledem na koronavirovou epidemii velmi složitý a my očekáváme, že dopady se výrazně promítnou také do stavebnictví. Dá se očekávat, že řada soukromých investorů přehodnotí své investiční plány a připravené stavební projekty skončí dočasně „v šuplíku“. O to důležitější proto pro stavebnictví v příštím roce bude, aby se nezmrazily veřejné investice.
Největším problémem rozvoje dopravní infrastruktury bohužel zůstává nepřipravenost projektů. Přípravná fáze jakéhokoliv projektu musí zpravidla překonat obrovské množství překážek a celý proces je zoufale dlouhý. Na státní úrovni také stále chybí jasná koncepce prioritních projektů. Na rozdíl od Německa, kde jsou ty klíčové definovány na 10 let dopředu, zůstává toto u nás do značné míry více politickou nežli odbornou otázkou. I tento aspekt se poté negativně promítá do procesu přípravy důležitých investičních projektů, který nelze vměstnat do jednoho volebního období.
Realizujete velký projekt – nové centrum Prahy Smíchov City. Co pro vás účast na tomto projektu znamená?
Naše firma měla dlouhé roky své sídlo na pražském Andělu, jen pár kroků od místa, kde Smíchov City vyroste. V loňském roce jsme se sice přestěhovali na Waltrovku, ale i tak jsme stále věrní Praze 5. Po letech strávených v srdci Smíchova se o jeho novou podobu pochopitelně zajímáme a je nám ctí, že to můžeme být právě my, kdo bude jeho moderní „kabát“ reálně tvořit. Tento projekt společnosti Sekyra Group je v mnoha ohledech mimořádný a já věřím, že my zde odvedeme stejně mimořádnou práci. Je to přesně ten typ projektu, kde můžeme plně využít synergie a propojit naše kompetence v oborech pozemního a dopravního stavitelství. Tento velkorysý stavební projekt je navíc učebnicovým příkladem toho, co dává naší práci smysl – měníme tvář města a zanecháváme stopu, která nás přežije.
Pražský Smíchov má před sebou evidentně světlou budoucnost, protože v sousedství Smíchov City se chystá i další stavba, která nepochybně velmi vylepší podobu této části Prahy. Je to plánovaná modernizace a proměna Smíchovského nádraží, která již má svou architektonickou vizi. Správa železnic chystá dodat nádraží skutečně moderní vzhled a vytvořit terminál, kde se budou na jednom místě potkávat dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje. Nepopírám, že by se mi líbilo, kdybychom jako zhotovitel mohli být i u této stavby.
Ekonomika má velké problémy, zvyšuje se minimální mzda, a tím i platy obecně. Vidíte v tom hrozbu pro české stavebnictví?
Mzdy jsou samozřejmě jednou částí nákladů, které se promítají do výsledné ceny našich služeb, respektive cen, za něž jsme schopni realizaci stavebního projektu nabídnout. S ohledem na obrovskou konkurenci a tlak na co nejnižší ceny, si samozřejmě i tuto část nákladů musíme hlídat. Nehodláme však právě na mzdách zásadně šetřit, protože komplexní a náročné stavební projekty můžete realizovat pouze s kvalitním týmem a zkušené zaměstnance zase musíte být schopni dobře zaplatit.
Hrozbu pro stavebnictví v tlaku na zvyšování mezd tedy nevidím – větším problémem je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Technické obory si dlouhodobě volí méně studentů, než by praxe potřebovala, a naprosto katastrofální je situace na učilištích. Zedníci, tesaři nebo strojníci stavebních strojů nejsou zkrátka k mání. Do praxe se nehrnou ani ti, kteří se v příslušném oboru vyučí. Naši předci říkali, že řemeslo má zlaté dno. Platí to i dnes, ale mnoho lidí se nechá zlákat vidinou zdánlivě jednodušší a pohodlnější cesty – za volantem kamionu nebo u výrobního pásu.
Co by podle vás pomohlo zvýšit zájem o technické profese ve stavebnictví?
Práci ve stavebnictví bychom potřebovali vrátit ztracenou slávu, protože většina lidí má přirozeně zájem dělat práci, která sklízí obdiv a uznání. Náš obor je přitom odvětvím, které si ocenění zaslouží, neboť stavby přetrvávají a každý stavař cítí pýchu ještě po mnoha letech, kdy jeho práce na projektu skončí. Mnoho lidí zvenčí ale vnímá naše odvětví optikou nejrůznějších předsudků, které jsou dány jednak tím, že technické studijní obory platí za obtížné, a také tím, že pokud se o stavebnictví mluví a píše pak většinou v souvislosti s nějakým neúspěchem nebo problémy. Negativní a zjednodušené zprávy v médiích zkrátka prodávají a sociální sítě poskytují obrovský prostor pro sarkastické komentáře a sžíravou kritiku všeho kolem nás. Stavby se pochopitelně stávají snadným terčem, protože jsou lidem na očích a například uzavírky na silnicích člověka rozčílí. Dokážu to pochopit, ale vadí mi, že většina lidí zůstává u tohoto zjednodušeného obrázku a nevidí to, co se za každým projektem skrývá. Podle mě je stavebnictví oborem, který je krásný právě tím, že spojuje techniku a kreativitu.
Ještě více předsudků je spojeno právě s dělnickými činnostmi na stavbě. Úměrně tomu, jak se modernizují pracovní postupy a stavební projekty jsou stále více komplexní, rostou nároky na odborné schopnosti všech lidí, kteří na stavbách pracují. Pracovníci s potřebnou kvalifikací, a tím mám na mysli skutečně nejen vysokoškolský diplom, ale i výuční list, budou stále žádaní. I v naší firmě přitom máme mnoho příkladů, kdy se lidé díky opravdovému zájmu a ochotě na sobě pracovat, dokázali i bez vysokoškolského vzdělání vypracovat a udělat úspěšnou kariéru.
Jak do stavebnictví zasahují moderní technologie?
Pokrok, který se ve stavebnictví odehrává jak na poli digitalizace, tak třeba ve vývoji nových stavebních materiálů, je evidentní. Neumíme sice vytisknout novou dálnici nebo železnici na 3D tiskárně a na stavbách je stále potřeba lidská ruka, ale nové technologie a moderní strojní vybavení naši práci i přesto zásadně proměňují.
Ambicí naší firmy je být lídrem v oblasti stavebních inovací. Ve spolupráci s ostatními koncernovými zeměmi se tak aktivně připravujeme na využití metodiky BIM (Informační modelování staveb) ve všech fázích životního cyklu projektů.  Tuto metodu prakticky testujeme na pilotních projektech, a to jak v oblasti dopravního, tak i pozemního stavitelství, neboť ji považujeme za nezbytný předpoklad úspěšného zavádění inovací do stavebnictví a jeho digitalizace. Digitální technologie přímo na stavbě využíváme stále více a jejich přínos je evidentní. V případě BIM je nicméně klíčové, aby se v českém prostředí sjednotily standardy a nástroje 5D modelování začaly být využívány ve všech fázích života stavebního díla, tj. od projektu přes realizaci až po údržbu. Teprve pak bude mít BIM skutečný smysl a přínos. Z praktického hlediska by také bylo efektivnější, kdybychom upustili od akademických debat nad specificky českým řešením a převzali funkční modely ze zahraničí.
Co vás nejvíce potěší? Jaký styl staveb je vám nejbližší?
Mám pochopitelně radost z každé hotové stavby, na jejímž konci jsme my i investor spokojeni s výsledkem a zcela upřímně si můžeme říct, že se těšíme na příští spolupráci. Ale protože nepatřím k lidem, kteří žijí minulostí, a raději se dívám dopředu, tak mě nejvíce potěší, když získáme zajímavou zakázku a začíná ten kolotoč, kdy řešíme problémy a nacházíme řešení. Proces zrodu stavby je sice často náročný, ale zároveň přináší napětí a radost, které jsou tím pravým zdrojem motivace a inspirace.
Děkuji za rozhovor.
Foto: archiv společnosti STRABAG a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama