e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Vaněk: Doposud jsme žili v blahobytu, energií bylo dostatek

24.10.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Petr Vaněk: Doposud jsme žili v blahobytu, energií bylo dostatek

Petr Vaněk je jednatel společnosti FLOWBOX s.r.o.. Je vítězem celoevropského finále Startupové Ligy Mistrů, největší tuzemské startupové akce – Disraptors Summit, která se konala 11.10.2022 na Výstavišti v pražských Holešovicích. Projekt Flowbox o den dřív zvítězil i v regionálním kole pro oblast Visegrádské čtyřky. 

Rozhovor s PETREM VAŇKEM, jednatelem startupu FLOWBOX s.r.o.

Věříte v to, že dokážete průmyslu, budovám i městům pomoci zefektivnit jejich provoz při co nejudržitelnějším využívání přírodních zdrojů a času lidí. Jak jste k tomu dospěli?

Naše cesta byla dlouhá a vzalo si to svoji daň, a to jak časovou, tak investiční v podobě nemalých vlastních finančních prostředků. Na druhou stranu toto byla nutná investice do poznání, SW vývoje a nabití velkých zkušeností, bez kterých by nebyl flowbox tak robustní a výkonný a s neuvěřitelnými funkcemi a možnostmi, které dnes pomáhají stovkám našim zákazníkům.

Celé to začalo u mne doma, kdy jsem se snažil odřídit jednotky různých systémů, od systému kombinovaného vytápění, přes řízení bazénu a wellnessu v kombinaci se solárním systémem. Původní idea byla si vytvořit plně automatizovaný dům, který by vyhodnocoval různé situace tak, jak by je vyhodnotil člověk, a snažil co možná nejvíce přiblížit jeho chování a zároveň by normálnímu netechnicky zdatnému jedinci nějak jednoduše pomohl zpřístupnit a doplnit složité regulátory a jejich expertní nastavení. 

Abychom mohli dosáhnout velké efektivity, je nutné analyzovat data v čase, dívat se do historie i budoucnosti pomocí prediktivních modelů, a podle toho v reálném čase vyhodnocovat, jak upravit řídící algoritmy všemožných systémů pro dosažení maximální efektivity. 

Problém jiných řídících automatizačních systémů je, že mnohdy nepracují s analytikou a daty, jejich řízení je momentové či okamžité na základě právě naměřené hodnoty. Jinými slovy, např. topí i když za 5 hodin budou zase jiné systémy chladit. Dalším problém je ten, že mnohdy tyto systémy nejsou vzájemně provázané, a tak se třeba topí i větrá či chladí najednou. 

Jiné systémy zase umějí měřit a analyzovat a reportovat, avšak toto bohužel nestačí, neumějí řídit a v reálném čase upravovat automatizační a regulační algoritmy dle potřeby. Rád říkám, že dané prostředí se musí adaptivně přizpůsobovat okolnostem, obrazně řečeno „dýchat“ dle dostupnosti zdrojů a dle potřeby zákazníka. Pokud zdroje nejsou nebo jsou omezené, je nutné se adaptivně přizpůsobit. 

Během velice krátké doby jsem byl nasměrován našimi klienty do mnohem komplexnějších a složitějších prostředí průmyslu, velkých budov, městských částí, kde se teprve ukázalo, jak velký smysl má flowbox orientovat a vyvíjet právě tímto směrem. 

Jde o energeticky mnohem náročnější heterogenní prostředí, než jsou domečky. Jde o prostředí s desítkami až stovkami různých technologií, regulačních či automatizačních systémů, různých dodavatelů, komunikačních rozhraní, a také prostředí, které je obsluhováno mnohem větším počtem lidí. 

Byla to pro nás výzva a motivace zároveň, a po prvním úspěšném pilotním projektu, kdy jsme si ověřili koncept a fungování flowboxu v průmyslovém podniku, se zde narýsovala naše cesta právě tímto směrem, tj. Průmysl, Budovy, a Energetika (tzv. mikro-gridy).

Jste přesvědčeni, že jediná opravdu čistá energie je ta, co se nevyrobí. Čím energie nahradíte?

Ano, pokud ji klient energii nepotřebuje a nespotřebuje, nemusí se vyrobit. Doposud jsme žili v blahobytu, energií bylo dostatek, a tak nám mnohdy nevadilo, že někde něco „běží“ aniž by muselo, nebo jsme o tom ani nemuseli vědět. No, a pokud jsme nevěděli, tak nás to zas tak moc netrápilo. Velké podniky toto také neřešily, jelikož energie byly zlomek jejich obratu. 

Snahy produkovat čistou energii jsou jasně přínosné, ale i čistě vyrobená energie by se měla také spotřebovávat cíleně, hospodárně a efektivně. 

Nesmíme také zapomínat, že i solární panel či větrná turbína se musí někde vyrobit, a i tato jejich výroba je často založena na převážně „nečistých“ energetických zdrojích. 

Nicméně, neumíme bohužel nahradit energetické zdroje, umíme ale maximalizovat jejich potenciál a jejich využití.

Toho už dnes dosahujete pomocí propojení technologií, které díky autonomnímu řízení dosahují jejich optimálního chodu. Kolik máte již klientů?

Ano, Flowbox je integrační platforma, která propojuje autonomní systémy a technologie do jednoho celku, automatizuje a řídí je, a tímto vytváří ucelený „eco-systém“. 
Dnes již máme v České a Slovenské republice více jak 150 zákazníků. Máme ale již i první instalace v zahraničí, kde se snažíme budovat partnerskou síť.

V rámci vašich služeb provedete celým procesem od zmapování vašich potřeb a současného stavu až po konečnou realizaci, splňující vaše požadavky a očekávání.  Jak na to klienti reagují? Jak dlouho to trvá?

Od našich klientů máme velmi pozitivní ohlasy, jelikož se stáváte v podstatě jejich expertním partnerem, poradcem a konzultantem. Přinášíme klientům znalosti z oblastí IT/ICT, řízení, regulace a automatizace, TZB a energetiky v celé své šíři (VN/NN, obnovitelné zdroje a další). 

Návrhy řešení na základě obhlídky, konzultací a analýzou poskytnutých dat obvykle zpracujeme do cca dvou týdnů včetně cenové nabídky. Realizace a dodávka řešení závisí na rozsahu a množství integrovaných technologií, jestli se bude jednat jen o měření a analýzy, či o komplexní řízení technologií.  Orientačně se naše dodání pohybuje do 3 měsíců od objednání. 

Bez měření dat není možno efektivně řídit. Opravdu tomu tak je?

Říká se, co oči nevidí, duši netrápí, a to samé platí i o měření a datech. Pokud chceme něco vyhodnocovat a vylepšovat, musíme mít data, měření a analytiku. 

Dalším aspektem je i to, že lidský mozek totiž nezvládne v reálném čase vyhodnocovat stovky různých okolností, aby včas podchytil a zoptimalizoval různé stavy a potřeby. Toto lze dělat, pokud obsluhujeme jeden systém, možná další dva či tři, ale pokud jich máme desítky, stovky, není to v našich silách. Navíc většinou musíme řešit jiné věci, než např. tlumit výkony frekvenčních měničů, protože se blíží špička a hrozí překročení rezervovaného maxima.  Toto pro nás musí dělat „robot“, resp. robot v podání našeho SW – flowbox, tak jak jsme si ho nazvali, který v reálném čase právě tato data vyhodnocuje, a to jak historické záznamy, tak predikce, aby situaci vyhodnotil a použil k řízení co možná nejefektivnější způsob podobně tak, jak by to udělal člověk. Pokud se mu to z nějakého důvodu nepodaří, a i to se může stát, musí to však dát vědět, aby právě reálný člověk jednak věděl o této anomálii, a zároveň mohl algoritmus upravit dle potřeby.

Jak tedy lidem můžete pomoci? 

Umíme dodat nástroj a řešení, které klientům pomůže šetřit čas a peníze. Nástroj, který se stává jejich partnerem a také průvodcem chápání energetických toků a závislostí. Nástroj, který lidem otevře oči, a který odhalí neefektivity fungování provozů, budov, měst. Zároveň nástroj, který dokáže velmi efektivně maximalizovat potenciál energetických zdrojů s cílem odřídit jejich spotřebu v co možná nejhospodárnější míře.

Jaká řešení konkrétně nabízíte?

Nabízíme produkt, SW nástroj a řešení pro integraci a řízení technologií dle automatizovaných řídících procesů pro průmyslové podniky, budovy nebo celá města i územní celky. 

Umíme integrovat a řídit různorodé systémy od kotelen, ventilačních, rekuperačních a chladících technologií, osvětlení, nabíjecí stanice, energetické zdroje – solární systémy, diesel generátory, kogenerační jednotky, akumulační či bateriové systémy, dále pak kompresory, frekvenční měniče, čerpadla, přístupové a zabezpečovací systémy a mnohé další.

Pro dodavatelé energií a energetické agregátory nabízíme řešení a nástroj pro řízení spotřeb energií u koncových zákazníků právě pro zajištění potřebné energetické flexibility decentralizované energetiky.

Mluvíte o datech. Jak ale chráníte data, a jak víte, že jsou relevantní?

Flowbox využívá tzv. EDGE computing a veškeré analýzy a data jsou zpracovávány a uchovávány v místech, kde probíhá měření a řízení tj. v místě instalace. Kolikrát nejsou data ani nijak přístupná z veřejného Internetu, a to zejména z důvodu jejich nutného zabezpečení. Data jsou také v místě instalace zálohována, stejně tak i flowbox platforma a její algoritmy, aby v případě nějakého výpadku mohlo dojít k převzetí řízení záložním systémem. 

Pro měření jsou zase využity certifikovaná a kalibrovaná měřící zařízení, aby data byly relevantní. Zároveň flowbox sám hlídá anomální stavy a výkyvy měření, popř. nějaké výpadky a v tomto případě je notifikována obsluha.

Měli jsme dobu zlatou, železnou, bronzovou. Dnes jsme v době datové. Co ale lidská intuice?

V dnešní době digitalizace to bohužel už ani jinak nejde. Data jsou nedílnou součástí našeho života, stejně tak jako máme např. internet. Pokud bychom data neměli, neuměli bychom spoustu věcí vůbec vyrobit a posouvat naše možnosti.  

Lidská intuice, či selský rozum musí jít s touto technologickou evolucí ruku v ruce, jinak by to ani nedávalo smysl. Data je třeba validovat, analyzovat, algoritmy upravovat, systémy optimalizovat atd., a to bez lidského přičinění není možné. Člověk vždy bude hrát hlavní roli v jeho počínání, jen k ruce má jiné nástroje, které mu lépe pomohou zvládat obtížné situace v našem digitálním světě.

Je něco, na co data nejsou?

To je těžká otázka. Přemýšlím a neumím najít nějaký příklad k čemu data nemít. Flowbox je na datech závislý, a bez dat to v dnešním světě bohužel nejde. Pokud chceme dosahovat úspor a nějakého pokroku, musíme začít u měření a analýzy, a to je už o datech. 

Vlastně bez dat si umím představit umění – kreativní tvorbu, tedy pokud umění netvoří zrovna umělá inteligence. Nějakou literární, výtvarnou, hudební, divadelní tvorbu apod., tam nepotřebujeme data, nebo také duševní a duchovní oblast, což je něco, co bychom si měli chránit.

Jak vaši společnost posune vítězství v soutěži Disruptors Summit 2022 – NEJLEPŠÍ STARTUPY EVROPY?

Je to pro nás velká věc, velký úspěch a ohodnocení našeho letitého výzkumu a vývoje Flowboxu. Určitě nám to pomáhá v marketingu a komunikaci, kdy se snažíme stavět partnerskou síť našich expertních dodavatelů, abychom dokázali obsloužit zákazníky napříč celým světem.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Z archívu Disraptors Summit 2022

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama