Apogeo
Reklama

Pandemie ukázala, že finanční přípravy na stáří není radno podceňovat

25.01.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pandemie ukázala, že finanční přípravy na stáří není radno podceňovat

Do banky nastoupil v létě 2005 na pozici ředitele útvaru Podpora finančních trhů, kde byl zodpovědný za zpracování a vypořádání obchodů uzavřených na finančních a kapitálových trzích. Říká, že i ve velmi nejisté době, kterou nyní procházíme, se nesmí člověk situaci poddat. Je třeba býti optimisty a věřit, že se i se současnou pandemií popereme.
Rozhovor s MARTINEM VAŠKEM, výkonným ředitelem ČSOB zodpovědným za investiční produkty a ředitelem ČSOB Penzijní společnosti
Jak jsou na tom podle vás čeští důchodci?
Dnešní generace důchodců má velmi složitou situaci v tom, že velkou část života žili v úplně odlišném ekonomickém systému. Ten pracující nevedl k finanční gramotnosti ve smyslu úspor na stáří, investic a odkládání části příjmů tak, jak to je běžné na západě. Proto si dnešní generace důchodců rozhodně ve srovnáním se západními státy nevede tak dobře. Situace se aktuálně zlepšuje v tom, že generace převážně ekonomicky aktivní po převratu již mají ekonomické uvažování nastavené jinak.  Mnohem více lidí dnes neočekává, že by se o ně stát plně nepostaral. Ten by ale měl co nejdříve přijít s fungující koncepcí reformy důchodového systému. Ideálně tak, aby budoucí důchodci, dnes ekonomicky aktivní, věděli, co je čeká. Pak se budou moci dobře připravit. Pokud se toto nestane, nebude pro české důchodce ani v dlouhodobém horizontu reálné, aby se v penzi měli tak, jako ti na západě. Aktuální demografická data a očekávaný vývoj tomu nahrávají. Děsivě se nám rozevírají nůžky mezi počtem ekonomicky aktivních lidí a penzistů. S dalšími roky tedy bude stále méně pracujících a rychle rostoucí počet důchodců. Dle statistického úřadu budeme mít v 2030 oproti dnešku již čtyřicet dva procent lidí v penzi, což je nárůst o tři procentní body za deset let. V roce 2059 se odhaduje, že by v ČR žilo až 3,2 milionu obyvatel z celkového počtu 9,5 milionu obyvatel.
Jak to bude s penzemi do budoucna? Je současný systém valorizací penzí udržitelný?
Obávám se, že reálná hodnota vyplácených penzí bude maximálně stagnovat či spíše bude do budoucna klesat, neboť inflace měřená indexem spotřebitelských cen nepostihuje úplně všechny nuance života a indexace důchodů jenom dle této inflace tudíž nepokryje vše.
Proto je potřeba zcela očividně zapojit do penzijního spoření více dalších zdrojů. Kromě vlastních úspor budoucích penzistů mám na mysli především příspěvky zaměstnavatelů, které v posledních letech získali mnohem větší oblibu i díky rozvinutí poskytování tohoto benefitu vyvolané situací na napjatém trhu práce.
Dlouhá léta se mluví o penzijní reformě. Ozývají se hlasy, že nejvhodnější doba pro tuto reformu už dávno byla. Jak to vidíte vy? 
Z mého úhlu pohledu se nám reforma penzí zatím nijak nepřiblížila. Návrh stále neodpovídá na základní otázku udržitelnosti financování systému. Za mne, jako soukromou osobu, je především důležité, aby byla budoucí reforma transparentní a jasně srozumitelná široké veřejnosti a zároveň podporovaná napříč politickým spektrem. To je klíčové pro to, aby budoucí senioři věděli, na čem budou za dvacet či čtyřicet let a měli možnost zvolit si vhodnou strategii pro přípravu na svůj důchod. Návrh ministerstva v jeho aktuální podobě rozhodně lze pochválit především za to, že by byl pro důchodce přehlednější a pochopitelnější. Je ale třeba přijít s finančně udržitelným řešením, které bude mít šanci na úspěch v parlamentu a bude vymýšleno s důrazem na systémové a udržitelné řešení.
Poslední dobou se také mluví o zaručené penzi. Tedy penzi, kterou dostane každý, a poté by následovala určitá nadstavbová složka zásluhovosti. Je to v praxi možné?
Zatím se jedná pouze o návrh, který nemá finální strukturu a může doznat mnoha změn. Jako klíčové vidím představit občanům penzijní reformu, která bude postavena na dlouhodobé strategii přínosné pro každého z nás.
V současné době prochází bankovní sektor velkou restrukturalizací založenou na inovacích. Probíhá tento proces i v bance, jehož je vaše penzijní společnost součástí. Odrazilo se to také na činnosti vaší společnosti?
Součástí DNA skupiny ČSOB je nabízet klientům inovativní služby, které jsou pro klienty přínosem a ulehčí jim jejich každodenní kontakt s bankou. Stejně je tomu i v oblasti spoření a investic. Jen v loňském roce se nám podařilo klientům představit několik klíčových novinek, u kterých roste počet jejich uživatelů každý den. Jedná se zejména o unikátní službu ČSOB Drobné. Jde o unikátní spojení světa plateb se světem investování. Drobné každou platbu kartou zaokrouhlí na nejbližších vyšších dvacet korun a zaokrouhlené drobné odloží do virtuálního prasátka. Až drobné dosáhnou 300 korun, automaticky se přesunou a zainvestují do fondu ČSOB Bohatství. Služba ČSOB Drobné je zcela zdarma, bez vstupních poplatků a může si ji sjednat každý klient ČSOB on-line či na kterékoliv pobočce. Vše je velmi jednoduché a nevyžaduje žádné velké zkušenosti. Další skupinovou inovací je aplikace indigo od kolegů z Patria Finance. Jedná se o aplikaci, prostřednictvím které má klient možnost srozumitelně a moderně investovat. S indigem klient investuje do burzovně obchodovaných fondů ETF a skrze ně do akcií či dluhopisů. Algoritmus indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit, a třeba i ponechat v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika.
Kdy by si měl podle vás začít spořit člověk na stáří?
Češi typicky se spořením začínají až v době, kdy odchází do důchodu jejich rodiče, což je pro naspoření atraktivní částky na penzi spíše pozdě. Kromě očekávání cílové částky je samozřejmě důležité i to, kolik si mohu dovolit průběžně odkládat – v tom je velká výhoda penzijka, které je velmi flexibilní a umožňuje přizpůsobovat spoření aktuální životní situaci. Ideální výši měsíčního příspěvku by si měl každý klient nastavit individuálně podle toho, co považuje v období penze za atraktivní příjem. Někdo se spokojí s malým přilepšením k důchodu a někdo jiný očekává dorovnání příjmu do úrovně, na kterou byl zvyklý v době ekonomické aktivity. I průběh spoření pak tedy bude vypadat jinak u klienta, jehož cílovou částku je několik set tisíc, a jinak u klienta, který očekává v době odchodu do penze několika milionovou úsporu. Klíčová ovšem není pouze výše měsíčního příspěvku, ale důležitou roli hraje věk, kdy lidé se spořením začnou. Nicméně obecně platí, že si Češi spoří málo a začínají pozdě. Pouze zlomek klientů využívá maximální výhody od státu, tedy státní příspěvek a daňovou úsporu.
Odrazila se na chování vašich klientů i současná pandemická situace?
Právě mám před sebou výsledky našeho nového průzkumu k tématu, jak si Češi spořili během pandemie v loňském roce. Lidé začali během pandemie více šetřit, výdaje omezily tři čtvrtiny z nich. Nejčastěji Češi ušetřili za jídlo v restauracích a za dovolenou, téměř polovina lidí ale méně utrácela také za služby a běžné nákupy do domácnosti. I tak má ale třicet devět procent Čechů menší úspory než před začátkem první vlny pandemie. Čtyři z deseti lidí se kvůli koronavirové krizi také více bojí, že nebudou mít peníze na důchod.
Pandemie ukázala, že finanční přípravy na stáří není radno podceňovat. Důležité je ovšem také zvolit správný způsob, jak si peníze na důchod ukládat. Nejčastější formou je penzijní spoření, které i po pandemii využívá padesát dva procent respondentů. Populárnější je mezi muži, má je padesát šest procent z nich, u žen je to o osm procentních bodů méně.
Jak vidíte rok 2020 z pohledu vaší společnosti?
V Penzijku se nám i přes pandemickou situaci velmi dařilo. Narážím na zhodnocení účastnických fondů. Pandemie významně ovlivnila akciové a dluhopisové trhy. Akciový trh zakončil rok 2020 i přes vysokou rozkolísanost pěkným růstem ceny akcií. Nejen díky tomu se dařilo všem účastnickým fondům v doplňkovém penzijním spoření. Nejvíce ČSOB dynamickému účastnickému fondu, který zhodnotil své prostředky o 49,34 procent od založení od roce 2013, z toho v samotném roce 2020 přidal hezkých 6,51 procenta. V roce 2021 počítáme s obnovením růstu HDP a normalizací situace. Nejistoty ohledně rychlosti oživení ekonomik a dalšího vývoje pandemie však nadále zůstávají vysoké a budou vyžadovat pokračování podpory ze strany centrálních bank a vlád.
Dosáhli jsme meziročně pět procent růstu u nových smluv penzijního připojištění, v online sjednání to pak bylo dokonce o celých sedmdesát osm procent více. Z toho mám upřímně velkou radost a pevně doufám, že se tato situace bude opakovat i letos opakovat, neboť digitalizace nabírá u klientů na obrátkách.
Za zmínku pak určitě stojí i ČSOB pro penzi účastnický fond, což je náš nový fond konzervativního typu, který jsme v loňském roce spustili. Fond investuje zejména do dluhopisů a nástrojů peněžního trhu, avšak díky akciové složce pohybující se běžně na úrovni dvaceti procent nabízí možnost zajímavějšího zhodnocení než čistě dluhopisové fondy. I tento nový fond má za sebou velice úspěšný start a zakončil rok s úctyhodnými 242,5 miliony korun ve správě.
Co nového pro své klienty chystáte za novinky v roce 2021?
I nadále se soustředíme na kvalitu poradenství pro naše klienty. Plánujeme ještě více zpříjemnit našim klientům on-line sjednání, které již nyní zvládnou během několika minut na několik kliknutí. V neposlední řadě je naší prioritou neustálý rozvoj našeho Penzijního portálu a souvisejících procesů tak, aby měl klient možnost maximum možných změn provést kdykoliv z pohodlí domova a bez jakéhokoliv dalšího papírování u nás či u klienta. Již letos mohou naši klienti využít portál pro stažení daňového potvrzení, které je pro ně v portálu připravené. Další novinkou, kterou připravujeme je ještě větší propojení penzijka s aplikací ČSOB Smartbanking tak, aby se klient přes aplikací dostal přímo do Penzijního portálu bez nutnosti dalšího přihlašování. Naší velkou výhodou je, že jsme součástí jedné z největších finančních skupin v Česku a můžeme tak klientům nabídnout opravdu zajímavé možnosti v oblasti financí, spoření, úvěrování bydlení i pojištění. A to vše na jednom místě naživo nebo digitálně.
Dá se v současné době předpovídat nárůst počtu vašich klientů?
V roce 2020 jsme překročili hranici 650 tisíc klientů a pevně věřím, že i v 2021 se naše řady spokojených klientů podaří rozšířit.
Říká se, že v době krize je nejvhodnější chvíle investovat. Platí to i o současné krizi?
Každý investor by si přál přesně odhadnout okamžik, kdy trhy dosáhnou svého dna, a naopak následně prodávat své podíly za tu nejvyšší možnou tržní cenu. Realita však ukazuje, že časování trhu je obtížné, ne-li nereálné. Jako vhodný příklad lze uvést hodnoty MSCI World Indexu, kdy bezprecedentní situace v podobě světové pandemie dostala index na hodnoty z roku 2016, což vedlo k značnému stresu investorů. Ti, kteří se rozhodli své investice pod vlivem emocí odprodat, se připravili o potenciální výnosy. Index totiž dosáhl nového maxima v druhé polovině roku 2020 a finanční trhy reflektovaly růst především díky fiskálním a monetárním stimulům. Investovat se může vyplatit za každého počasí, důležité je si však uvědomit několik zásadních pravidel rozumného investora, mezi ně patří například dostatečná diverzifikace mezi jednotlivé typy aktiv, rozkládat investice do různých sektorů a regionů. Dále pak také dodržet investiční horizont, a pokud jsme již jednorázově investovali, je vhodné doplnit toto portfolio také o investice pravidelné. Pravidelnými investicemi nebo rozložením peněžních toků do více časových úseků snížíme riziko špatného načasování trhu. Pokud nakupujeme přímé akciové tituly, je žádoucí si nejdříve zjistit finanční zdraví společnosti, její plány do budoucna, zadluženost, zdali společnost svůj majetek investuje a mnoho dalších ukazatelů. Naše podílové fondy všechny tyto aspekty berou v úvahu, tým portfolio manažerů a analytiků vybírá kvalitní a zdravé společnosti, které mají potenciál následujících dekád. Investování do podílových fondů je jedním z nejjednodušších způsobů pro zhodnocení finančních prostředků, na základě investičního dotazníku, který klient vyplní, vyhodnotíme investiční profil a doporučíme vhodný fond s daným investičním horizontem. Investovat lze od 5 000 korun jednorázově nebo od 500 korun pravidelně. První pravidelnou investici si naši klienti mohou založit z pohodlí domova na svém telefonu nebo počítači skrze elektronické bankovnictví. Pro nezkušené investory, kteří si chtějí investování vyzkoušet nabízíme službu ČSOB Drobné, kde z každé platby kartou se po zaokrouhlení platby na dvacet korun odkládají peníze do tzn. virtuálního prasátka, po dosažení 300 korun jsou tyto prostředky zainvestovány bez vstupního poplatku do fondu ČSOB Bohatství.
Do čeho se dnes podle vás vyplatí investovat?
Z dlouhodobého hlediska jsou smysluplným aktivem akcie, které dokážou hravě porážet inflaci a připsat držiteli cenného papíru nebo podílového listu slušný výnos na delším investičním horizontu, a to i navzdory vyšší volatilitě. Zkusme přemýšlet o krátkodobých propadech trhů bez zbytečných emocí. Na akcie je třeba nahlížet z globálního pohledu. I přes aktuální světovou pandemii byl pokles na akciových trzích z převážné většiny smazán, trhy se tak dostaly na svou původní hodnotu před krizí a na některých indexech ještě vyšší. Finanční trhy mimo jiné reflektují ekonomické cykly, které přicházejí ve vlnách. Pokud chceme trendy propadů na našich financích zmírnit, investujme pravidelně, jednorázové investice rozkládejme do jednotlivých druhů aktiv a do různých sektorů a regionů. ČSOB Asset Management nabízí širokou škálu podílových fondů. Novým trendem v investování se stávají ESG fondy (Environmental, Social and corporate Governance), což můžeme volně do češtiny přeložit jako odpovědné investování. Mezi takové investice se mj. řadí podílový fond ČSOB Akciový vodního bohatství, který investuje zejména do světových akcií společností z průmyslových odvětví a služeb, jež se vážou na vodu, zabývající se například čištěním, odsolováním, dodávkami kvalitní vody či obnovou infrastruktury. Fond nabídl klientům na deseti letém horizontu zhodnocení 120 procent (8,19 procent p.a.; 14. 1. 2011 -14. 1. 2021).
Co nám podle vás může současná situace ukázat o nás samotných?   
I ve velmi nejisté době, kterou nyní procházíme, se nesmí člověk situaci poddat. Je třeba býti optimisty a věřit, že se i se současnou pandemií popereme a vyjdeme z ní ještě silnější jako individua, ale i celá česká společnost.
Děkuji za rozhovor.
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama