e-news.cz - kurzy
Reklama

Matěj Boruta: Není doba krize, ale stále zatím spíše doba prosperity

04.12.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Matěj Boruta: Není doba krize, ale stále zatím spíše doba prosperity

Dnes jsou z nich velmi úspěšní investoři. Málo se ovšem ví, jak náročné časy prožili s Aukrem, nebo že v osmnácti zastavili dům svých rodičů, aby měli peníze na investici do brokerského projektu. Odvážným však přeje štěstí. Úspěch je však pouze špička ledovce, pod kterou se skrývá tvrdá práce.
Rozhovor s MATĚJEM BORUTOU, zakládajícím spolupartnerem investiční skupiny Leverage.
V osmnácti jste zastavili dům rodičů a udělali životní investici. Přesto, nebyl to příliš velký risk? Co na to říkali rodiče? 
Byl to velký risk. Nemohu však s jistotu říct, že jsme si jej plně uvědomovali. Viděli jsme před sebou životní příležitost, kterou jsme chtěli využít, a tak jsme se snažili udělat vše, abychom ji mohli zrealizovat. Já s bratrem jsme nemuseli zastavovat dům, ale i tak to bylo náročné, a přišli jsme za mamkou s prosbou v podstatě o všechny rodinné úspory. Lumír musel tehdy jít ještě o krok dál a požádat rodiče o zastavení domu a získání americké hypotéky, abychom mohli investovat společně. Byla to pro všechny těžká a složitá cesta.
Zachránili jste i Aukro a dnes máte miliardovou skupinu. Jaké vlastnosti musí mít dobrý investor? 
Podle mne je spousta typů dobrých investorů, kteří jsou si odlišní, ale přitom mohou být úspěšní. Jedná se podle mne o směs znalostí a schopností v oblastech: tržní přehled, schopnost zamyšlení se na fundamentem businessu, cit na lidi a týmy, a schopnost obklopit se správnými lidmi a řídit je, a schopnost správně strukturovat transakci a podchytit si rizika. Měl by umět vybrat správné investice a zároveň je realizovat správně. Pokud si vyberete správnou společnost, do které byste chtěli vstoupit, ale zrealizujete špatně transakci, nebo vyberete špatné lidi, tak to může vést k tomu, že nemusíte vydělat nebo i můžete prodělat. Když uděláte vše správně, ale se špatnou společností, tak nejspíš budete padat, ale přistání bude hladké a budete rádi, když vás to moc bolet nebude. Jo, a každý dobrý investor musí podle mne mít alespoň trošku štěstí.
Jaké to je podnikat s bratry? Kdo má hlavní slovo? 
Je to fajn. S Lumírem a Honzou jsme přáteli přes patnáct let a jsme spíše přáteli než business partnery. S Vaškem podnikáme kratší dobu, ale vnímám to stejně. Baví nás to. Hlavní slovo máme všichni. Máme štěstí, že se doplňujeme, a většinou směs názorů a pohledů vykrystalizuje v nějaký jednotný závěr.
Kde jste sbírali inspiraci pro své podnikání a investice? 
Měli jsme s bratrem štěstí, že jsme vyrůstali v podnikatelské rodině. Taťka se strejdama založil před 30 lety společnost Démos Trade, dnes předního hráče ve velkoobchodu s nábytkovým kováním a plošným materiálem ve střední Evropě. To podnikající prostředí nás asi nastavovalo. Lumír to měl podobně, jeho rodiče se snažili podnikat v oblasti nemovitostí, a navíc, Lumír byl vrcholový sportovec, takže vysoké ambice mu byly vždy blízké. Následně jsme se potkali a investice a finanční trhy byly naším společným tématem. Četli jsme stejné knížky a nové poznatky jsme společně sdíleli. To byl asi náš start a inspirace.
Kdo z velkých investorů je pro vás vzorem? 
Primárně se díváme spíše na podnikatele a inovátory než na investory. Určitě stojí za zmínku Steve Jobs, Elon Musk či Tomáš Baťa. Z řad investorů jsou určitě inspirací myšlenky Petra Thiela (knížka Od nuly k jedničce) nebo příběh Bena Horowitze z fondu A16z (knížka Hard thing about hard things), kteří stojí za nejúspěšnějšími internetovými společnostmi ze Silicon Valley. I v Česku jsme měli možnost poznat zkušené investory, jako tým z Pale Fire Capital, anebo sledujeme skvělé úspěchy, které stojí za skupinou Miton.
Říká se, že v době krize je vhodná doba k investování. Do čeho se dnes vyplatí investovat? 
Dnes vnímám, že není doba krize, ale stále zatím spíše doba prosperity. Ceny aktiv, především nemovitostí, ale i firem rostou, a je na trhu přebytek kapitálu. Do čeho investovat? Záleží na risk apetitu.  My dneska investujeme do internetových společností anebo se začínáme dívat také na krypto projekty. Do bitcoinu jsme investovali milióny korun, což vnímáme spíše jako dlouhodobou investici. V rámci konzervativnějších investic realizujeme developerský projekt, stavíme “amazing” chaloupky na krátkodobý pronájem v podhůří Beskyd, anebo budeme realizovat velký developerský projekt v Kopřivnici. Mimo to nakupujeme a prodáváme byty po celé České republice.
Žádný investor se nevyhne špatné investici. Stalo se to i vám? Jak se z takové situace investor dostává? 
Na naší cestě jsme udělali hodně chyb, naštěstí žádná nebyla tak fatální, aby nás paralyzovala a znemožnila další rozvoj. To si myslím, že je klíčové. Nejspíš stojí za zmínku náš první projekt InspireOn, kterým jsme chtěli změnit svět a vnést lidem do života inspiraci skrze sociální inspirativní síť, kterou jsme budovali, když nám bylo 20, a kde jsme udělali asi maximální počet chyb v řízení takového IT projektu, ale kde jsme se toho hodně naučili. Zde jsme prodělali tehdy okolo 2 mil. Kč. V roli investorů jsme zatím neodepsali žádnou investici, ale dostali jsme se do situací, kdy jsme museli čelit velkým těžkostem, jako dělat reorganizaci společnosti a krizové řízení, které jsme neočekávali, a byli jsme mnohdy v situaci, kdy společnost potřebovala peníze a bylo složité je získat. Narazili jsme na neférové lidi, a jeden z nich nás i okradl. Anebo jsme připustili investici za nesmyslnou valuaci, kde se ukázalo, že měla být např. pětinová – to ale bylo úplně v počátcích. Každá ta zkušenost nás něco naučila.
Jaká je vaše dosud nejlepší investice? 
Dneska máme asi dvě hlavní úspěšné investice. Jednou z nich je Aukro, kde jsme prodali část podílu za stovky miliónů korun, inkasovali jsme cca desetinásobek investice za 3,5 roku, a stále tam hezkou část podílu držíme. Druhou společností je finanční skupina Axiory, kde jsme investici cca 30 násobili a hodnota podílu odhadujeme také ve stovkách miliónů korun. V portfoliu máme dále společnosti Luigi’s Box a FERmakleri, které si vedou velice dobře, mají před sebou velké plány. 
Jak se investor udržuje v dobré fyzické a psychické kondici?
Stejně jako jakákoli jiná stresující profese. Každý si podle mne hledá své cesty, jak žít vyvážený a udržitelný život. U mne pomáhá k odreagování sauna, sport, šachy, anebo prostě jen procházka na čerstvém vzduchu s mou ženou a synem Matoušem či přáteli. Anebo pivo s přáteli.  Snažím se svůj čas a aktivity rozvrhnout do pár oblastí k zajištění životní stability – rodina, práce, já – osobní rozvoj a zábava a zdraví.
Jste rodinnou firmou. Radí vám ve vašem podnikání také vaši rodiče?  
Nevím, zda jsme rodinnou firmou, spíše to tak nevnímám. Jsme přátelé, kteří společně podnikají a investují. Rodiče nám neradí a vlastně jsou našemu podnikání vzdálení. Někdy se nabízí nějaká spolupráce s naší mamkou, ale ta je obchodního charakteru. Skupinu si rozvíjíme podle sebe.
Jak dlouho trvá získání investice od doby, kdy vznikne samotná idea až k realizaci?
Záleží. Hledání správné společnosti trvá měsíce. Jakmile ji najdeme, povídáme si s týmem o vizích, řízení a zamýšlíme se nad fundamentem businessu a vyhodnocujeme čísla. To může trvat pár týdnů. Pokud nám to dává smysl, pokračujeme k indikativní nabídce a termsheetu. Pokud se dohodneme, spustíme proces due diligence a přípravu transakční dokumentace. To může trvat 1-2 měsíce, s ohledem na to, jak společnost má interně věci v pořádku, a následuje “closing”, podpis všech smluv a realizace investice. Snažíme se jednat vždy s více společnostmi, protože je vysoká pravděpodobnost, že nějaká společnost v některé z fází odpadne. Celkem to je tedy dlouhý proces na měsíce. Na celý proces má samozřejmě vliv i velikost a životní fáze společnosti. Pokud se jedná o ranou a menší společnost, je to celé rychlejší, protože je méně věcí, co zkoumat. Taky záleží, jaká je strategie a risk apetit investora a striktnost filtru. Pokud se jedná např. o fond, který má za cíl rozinvestovat 20 společností, tak ten risk apetit je vyšší, a výběr benevolentnější než u fondů, které investují do pár společností, které si je pečlivě vybírají.
Čeho byste ještě chtěli dosáhnout jako bratři a vy osobně?
V té pracovní rovině se mé osobní cíle o těch společných neliší. Máme ambice a stále rozumný risk apetit. Postupně budujeme investiční skupinu, se kterou chceme pomáhat opravdu nadějným týmům a projektům s mezinárodními ambicemi. Postupně jsme se dostali na hodnotu skupiny 1 miliardy. V následujících 3-5 letech budeme chtít se dostat na 3-5 miliard. Vedle internetového portfolia budujeme nemovitostní důchodový pilíř. V rámci nemovitostí bychom chtěli vlastnit aktiva v hodnotě zhruba 500 miliónů korun do 3 let.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Matějem Borutou
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama